Labdarúgó Eb-selejtező: 16 év után győzelem a svédek ellen (frissítve: Egervári nyilatkozata)

A magyar labdarúgó-válogatott Rudolf Gergely 90. percben szerzett góljával 2-1-re legyőzte Svédországot a Puskás Ferenc Stadionban rendezett pénteki Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit az E csoportban.

MTI

Egervári büszke a bravúros győzelemre

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány rendkívül büszke arra, hogy csapata péntek este bravúros, 2-1-es győzelmet aratott a svédek felett a Puskás Ferenc Stadionban Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen.

"Több mint egy évvel ezelőtt megfogalmaztunk egy célkitűzést, ezt pedig nem illik havonta változtatni - nyilatkozta a találkozót követően a szakember. - Először azt szerettük volna elérni, hogy a világbajnoki selejtezők sorsolásánál a harmadik kalapba kerüljünk, azt követően pedig a második hely elérése volt az álmunk az Eb-selejtezőcsoportunkban. Örömteli dolog, hogy ezzel a győzelemmel még mindig van erre reális esélyünk."

A találkozó első félidejében remekül futballozott a magyar csapat, a 18. percben pedig Hajnal Tamás révén büntetőt hibázott. "Nagyszerű közönségünk volt, amely a kihagyott büntető után is töretlenül bíztatta a csapatot, és átsegítette ebben a nehéz pillanatban" - mondta Egervári Sándor. Ezt követően sem állt le az együttes, és a 44. percben egy Rudolf-Szabics összjáték végén utóbbi egy lágy emeléssel megszerezte a vezetést. A fordulást követően a svédek vették át az irányítást, és Wilhelmsson révén egyenlítettek, ez után nagy volt a svéd nyomás, de a magyarok a 90. percben Rudolf révén eldöntötték a mérkőzést.

"Az egyenlítő gól után éreztem, hogy nagyon nehéz harminc percünk lesz, valóban meg is torpant a csapatunk. Ugyanakkor a jelenlegi keretünkben sok igazi nyerő típusú játékos van, akik időnként képesek erőn felül is teljesíteni, azt hiszem, ezt az utolsó negyed órában többször is lehetett látni. Ez a töretlen hozzáállás jellemzi a csapatot." - nyilatkozta a kapitánya, aki sérülés miatt alapcsapatából nem számíthatott Dzsudzsák Balázsra, Gera Zoltánra, Szalai Ádámára, Juhász Rolandra és Vanczák Vilmosra sem. "Ez a mérkőzés is jól mutatja, hogy vannak értékeink, akikre lehet számítani, gondolok itt például a Varga Józsira vagy a Korcsmár Zsoltra."

"Reálisan és gyorsan ki kell értékelnünk ezt a mai mérkőzést. Taktikailag és mentálisan is fel kell készíteni az együttest a keddi mérkőzésre, de hatalmas feladata lesz az orvosi stábnak is, hogy megfelelően regenerálódjanak a játékosok" - tette hozzá a szakember.

A találkozó egyik legjobbja éppen a Brann Bergen légiósa, Korcsmár Zsolt volt: "Nagyon nehéz volt a svédek ellen védekezni, ugyanakkor úgy érzem, voltak jó megmozdulásaim, nagyon boldog vagyok. Ez a mai három pont viszont csakis úgy ér valamit, ha nyerünk Moldovában, de szerintem kiegészülve az eltiltottakkal és a mai győzelemből erőt merítve erre reális esélyünk lehet."

A magyarok győzelmükkel pontszámban beérték a svédeket, ezzel életben tartották reményeiket, hogy megszerezzék a pótselejtezőt érő második helyet a csoportban. Ugyanakkor a svédek jelenleg még lépéselőnyben vannak, mivel egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak mint az Egervári-csapat, ráadásul az egymás elleni összevetésben tavalyi 2-0-ás hazai győzelmük miatt jobban állnak, így pontazonosság esetén ők végeznének a csoport második helyén.

A magyar válogatott kedden 19:45 órától Moldova vendégeként lép pályára.

OLDALTÖRÉS: Labdarúgó Eb-selejtező: 16 év után győzelem a svédek ellen

 

 

 

 Labdarúgó Eb-selejtező: 16 év után győzelem a svédek ellen

 

Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese több mint 16 éves rossz sorozatot szakított meg a skandináv csapat ellen, amely legutóbb 1995 áprilisában jött ki vesztesként a két gárda párharcából.

A magyar csapat hamar vezetést szerezhetett volna, ám Hajnal a 18. percben büntetőt rontott. Ennek ellenére továbbra is magabiztosan futballozott Egervári csapata, majd nem sokkal a félidő vége előtt egy Rudolf-Szabics összjáték végén utóbbi szerzett elegáns gólt. A fordulást követően hamar egyenlítettek a svédek: Elmander szólója után Wilhelmssont hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Amikor már mindenki azt hitte, hogy vége, Priskin beadására Rudolf érkezett és értékesítve a ziccert eldöntötte az összecsapást.

A magyarok győzelmükkel pontszámban utolérték a svédeket, ezzel életben tartották reményeiket, hogy megszerezzék a pótselejtezőt érő második helyet a csoportban. Ugyanakkor a svédek még mindig lépéselőnyben vannak, mert egyrészt pontazonosság esetén jobbak lennének az egymás elleni eredmények miatt, másrészt egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.


Európa-bajnoki selejtező, E csoport:

Magyarország-Svédország 2-1 (1-0), Puskás Ferenc Stadion, 25 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)

gólszerzők: Szabics (44.), Rudolf (90.), illetve Wilhelmsson (60.)

sárga lap: Lipták (48.), Szabics (50.), illetve Majstorovic (18.), Ibrahimovic (35.),Wilhelmsson (48.)

Magyarország: Király Gábor - Varga József, Lipták Zoltán (Sándor György, 74.), Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt - Pintér Ádám, Elek Ákos - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Stieber Zoltán, 66.), Rudolf Gergely - Szabics Imre (Priskin Tamás, 80.)

Svédország: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Anders Svensson (Rasmus Elm, 53.), Kim Ka:llström (Pontus Wernblom, 88.) – Sebastian Larsson (Ola Toivonen, 68.), Johan Elmander, Christian Wilhelmsson – Zlatan Ibrahimovic

I. félidő:

4. perc: Pintér hatalmas lendülettel tört be a 16-oson belülre, lövésre készült, ám hátulról hatalmasat rúgtak a combjába, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.
   
18. perc: egy bal oldalról érkező beadásnak Majstorovic alaposan alászaladt, így Rudolf mellel átvette a labdát, amibe a hibázó védő kézzel beleütött. A büntetőt Hajnal a keresztlécre rúgta. 

26. perc: Elmander került helyzetbe a 16-oson belül, lövése azonban a bal kapufáról kipattant, a támadó ismételhetett, ám újabb próbálkozása egy védőn irányt változtatva szögletre pattant.

44. perc: Rudolf nagy lendülettel indult meg középen, majd egy gyönyörű passzal Szabicsot hozta óriási helyzetbe, a Sturm Graz támadója pedig a kivetődő Isaksson felett finom mozdulattal a kapuba emelt (1-0).

II. félidő:
   
60. perc: Elmander indult meg szép cselekkel a bal oldalon, egy kényszerítő után egyedül vezethette Királyra a labdát, ám rendkívül önzetlenül az üresen álló Wilhelmssont hozta játékba, akinek nem okozott gondot öt méterről az üres kapuba passzolni (1-1).
   
90. perc:
Priskin keverte meg a svéd védőket az alapvonalnál, középre lőtt labdájára pedig Rudolf érkezett, aki az üres kapuba bombázott (2-1).


Mindkét csapat görcsösen kezdte az összecsapást, a védők többnyire azonnal felívelték a labdákat, így komoly helyzet nem alakult ki. Az első ígéretes lehetőség a magyarok előtt adódott, de Pintért lövése előtt megrúgták a 16-oson belül, a játékvezető azonban nem látott szabálytalanságot.

Nem sokkal később már megkapta a büntetőt Egervári Sándor alakulata, ám a csapatkapitánnyá kinevezett Hajnal a felső lécre bombázott. Ezt követően óriásit változott az iram, mindkét csapat láthatóan nagyobb fokozatra kapcsolt. Amikor már mindenki azt hitte, hogy a szünet előtt nem esik gól, Rudolf elindult, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta Szabicsot, így előnnyel fordulhatott a magyar válogatott.

Magyar helyzettel indult a második félidő, Rudolf egy kis szerencsével könnyen megduplázhatta volna az előnyt. A kihagyott lehetőség megbosszulta magát, ugyanis a svédek első igazán tetszetős támadásuk végén Wilhelmsson révén egyenlítettek. A folytatásban mindkét együttes megpróbált biztonságosabban futballozni, így egy kicsit "elcsendesedett" a mérkőzés.

A hajrára úgy tűnt, elfáradt a magyar válogatott, a svédek nagy erőkkel rohamoztak, ennek ellenére a 90. perc ezúttal nem nekik kedvezett - Ibrahimovic legutóbbi két budapesti fellépésén ekkor döntött -, ugyanis a meccs hőse, Rudolf Gergely döntötte el a találkozót.

Egervári Sándor: "Nagyszerű volt látni ezt a csapatot a végén már nagyon fáradtan is győzelemre játszani. Voltak nehéz időszakaink, a második félidő második felében nagyon ránk jöttek a svédek, de az utolsó tíz percben nekünk is voltak helyzeteink, örömteli, hogy a végén sikerült diadalmaskodni. Fizikailag erőn felül teljesített az együttes."

Erik Hamrén: "Kifejezetten gyengén futballoztunk az első félidőben, különösen annak az első huszonöt percében. Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt. A magyarok nagyon jól játszottak, főleg a kontratámadásaik voltak veszélyesek. Nem játszottunk eléggé agresszívan, egyszerűen csapatként ma nem működtünk megfelelően. Ezzel a vereséggel elszálltak a reményeink, hogy megszerezzük az első helyet a csoportban."

 Posztumusz elismerésben részesült Bozsik József 

Kisebb ünnepséggel kezdődött az összecsapás: Bozsik József, az Aranycsapat legendás, 101-szeres válogatott játékosa posztumusz elismerésben részesült, ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy köszönti a száz, vagy e fölötti válogatottsággal rendelkező összes európai játékost. Az UEFA emlékérmét és egy "válogatott sapkát" Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke adta át a futballista fiának, a korábbi szövetségi kapitány Bozsik Péternek. A díszpáholyból Orbán Viktor miniszterelnök is vastapssal ünnepelte az 1978-ban elhunyt legendát.


Lapozzon!





 

 

OLDALTÖRÉS: Eb-résztvevők

 

 

 

 

 

 

A németek sikerükkel Eb-résztvevők

A vb-bronzérmes német labdarúgó-válogatott jutott ki elsőként a jövő évi, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra, miután a selejtezősorozat pénteki játéknapján 6-2-re legyőzte Ausztriát, s ezzel megőrizte hibátlan mérlegét.
Az olaszok, a franciák és a portugálok egyaránt idegenben nyertek, ezzel mindhárom gárda megerősítette vezető helyét a csoportjában.

    Európa-bajnoki selejtezők:
    A csoport:
Németország-Ausztria 6-2 (3-1)
------------------------------
gól: Özil (8., 23., 47.), Podolski (28.), Schurrle (84.), Götze (89.), illetve Arnautovic (42.), Harnik (51.)
    Korábban:
Törökország-Kazahsztán 2-1 (1-0)
--------------------------------
gól: Yilmaz (31.), Turan (97.), illetve Konyiszbajev (55.)
piros lap: Inan (92., Törökország)

Azerbajdzsán-Belgium 1-1 (0-0)
------------------------------
gól: Alijev (86.), illetve Simons (55., 11-esből)
    Az állás: 1. (és már Eb-résztvevő) Németország 24 pont/8 mérkőzés, 2. Törökország 13/7, 3. Belgium 12/8, 4. Ausztria 7/7, 5. Azerbajdzsán 4/7, 6. Kazahsztán 3/7

    B csoport:
Írország-Szlovákia 0-0
----------------------
    Korábban:
Oroszország-Macedónia 1-0 (1-0)
-------------------------------
gól: Szemsov (41.)

Andorra-Örményország 0-3 (0-1)
------------------------------
gól: Pizzelli (35.), Gazarjan (75.), Mhitarjan (90.)
piros lap: Lima (90., Andorra)
    Az állás: 1. Oroszország 16 pont/7 mérkőzés, 2. Írország 14/7 (11-6), 3. Szlovákia 14/7 (6-4), 4. Örményország 11/7, 5. Macedónia 4/7, 6. Andorra 0/7

    C csoport:
Észak-Írország - Szerbia 0-1 (0-0)
----------------------------------
gól: Pantelic (67.)

Szlovénia-Észtország 1-2 (0-1)
------------------------------
gól: Matavz (78.), illetve Vassziljev (29., 11-esből), Purje (81.)

Feröer-szigetek - Olaszország 0-1 (0-1)
---------------------------------------
gól: Cassano (11.)
    Az állás: 1. Olaszország 19 pont/7 mérkőzés, 2. Szlovénia 11/8 (10-6), 3. Szerbia 11/7 (9-9), 4. Észtország 10/8, 5. Észak-Írország 9/7, 6. Feröer-szigetek 4/9

    D csoport:
Albánia-Franciaország 1-2 (0-2)
-------------------------------
gól: Bogdani (46.), illetve Benzema (11.), MVila (18.)
    Korábban:
Fehéroroszország - Bosznia-Hercegovina 0-2 (0-2)
------------------------------------------------
gól: Salihovic (21., 11-esből), Medunjanin (24.)
 
Luxemburg-Románia 0-2 (0-2)
---------------------------
gól: Torje (34., 45.)
    Az állás: 1. Franciaország 16 pont/7 mérkőzés, 2. Bosznia-Hercegovina 13/7, 3. Fehéroroszország 12/8, 4. Románia 11/7, 5. Albánia 8/7, 6. Luxemburg 1/8

    G csoport:
Wales-Montenegró 2-1 (1-0)
--------------------------
gól: Morison (29.), Ramsey (50.), illetve Jovetic (71.)
    Korábban:
Bulgária-Anglia 0-3 (0-3)
-------------------------
gól: Cahill (13.), Rooney (21., 45.)
    Az állás: 1. Anglia 14 pont/6 mérkőzés, 2. Montenegró 11/6, 3. Svájc 5/5 (7-7), 4. Bulgária 5/6 (2-9), 5. Wales 3/5

    H csoport:
Ciprus-Portugália 0-4 (0-1)
---------------------------
gól: Ronaldo (35., 83., előbbit 11-esből), Almeida (84.), Danny (90.)
piros lap: Dobrasinovic (34., Ciprus)
    Korábban:
Norvégia-Izland 1-0 (0-0)
-------------------------
gól: Abdellaoue (88., 11-esből)
    Az állás: 1. Portugália 13 pont/6 mérkőzés (15-7), 2. Norvégia 13/6 (7-4), 3. Dánia 10/5, 4. Ciprus 2/5, 5. Izland 1/6

    Korábban:
    E csoport:

MAGYARORSZÁG-Svédország 2-1 (1-0)
---------------------------------
gól: Szabics (44.), Rudolf (90.), illetve Wilhelmsson (60.)

Hollandia-San Marino 11-0 (3-0)
------------------------------
gól: van Persie (7., 65., 67., 79.), Sneijder (12., 87.), Heitinga (17.), Kuyt (49.), Huntelaar (56., 77.), Wijnaldum (90.)

Finnország-Moldova 4-1 (2-0)
----------------------------
gól: Hamalainen (11., 43.), Forssell (52., 11-esből), Armas (70., öngól), illetve Alexeev (85.)
    A csoport állása:
1. Hollandia    7  7  -  -  32- 5  21 pont
2. Svédország   7  5  -  2  21- 8  15
3. Magyarország 8  5  -  3  20-14  15
4. Finnország   7  3  -  4  15-12   9
5. Moldova      7  2  -  5   8-13   6
6. San Marino   8  -  -  8   0-44   0

    F csoport:
Izrael-Görögország 0-1 (0-0)
----------------------------
gól: Ninisz (60.)

Grúzia-Lettország 0-1 (0-0)
---------------------------
gól: Cauna (63.)

Málta-Horvátország 1-3 (1-2)
----------------------------
gól: Mifsud (38.), illetve Vukojevic (11.), Badelj (32.), Lovren (68.)
    A csoport állása: 1. Görögország 17 pont/7 mérkőzés, 2. Horvátország 16/7, 3. Izrael 13/8, 4. Grúzia 9/8, 5. Lettország 7/7, 6. Málta 0/7

    I csoport:
Litvánia-Liechtenstein 0-0
--------------------------
piros lap: Cesnauski (74., Litvánia)
    A csoport állása: 1. Spanyolország 15 pont/5 mérkőzés, 2. Csehország 9/5, 3. Litvánia 5/6, 4. Skócia 4/4 (4-5), 5. Liechtenstein 4/6 (3-10)

    szombat:
    I csoport:
Skócia-Csehország, Glasgow 16 ó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!