Iskolai napok: Ki volt Enyingi Török Bálint?

Az enyingi református egyházközség és a Tinódi általános és művészeti iskola immár 20. alkalommal rendezte meg a mezőföldi városban az Enyingi Török Bálint-napokat.

V. Varga József

A protestáns főúr, Enyingi Török Bálint köztéri emlékoszlopát 1992-ben, a templom építésének 200. évfordulóján avatták. Az eltelt évek során hagyománnyá vált a településen a szeptember második hét végéjén megrendezendő Enyingi Török Bálint-napok rendezvénysorozata. Az évfordulós napok nyitányaként pénteken két előadást is tartottak a református iskola dísztermében, Ki volt Enyingi Török Bálint? címmel.


Az enyingi egyházközség egykori református lelkésze, egyben az intézmény nyugalmazott igazgatója, a Budapesten élő Hajdú Zoltán és felesége, Éva asszony az idén is ellátogatott kedves városukba, szeretett iskolájukba. Szabó Szilárd iskolaigazgató köszöntötte őket. Mindig hazajöttök! - mondta csendesen.  
A templomkertben szombat délelőtt, az emlékoszlopnál a művészeti iskola rézfúvósainak térzenéjével kezdődött a program. A hajdani földvár körüli emlékfutáson a Mezőföldi Iskolaszövetség és a térségben működő református iskolák diákjai próbáztak. Íme, az első helyezettek: Gáncs Klaudia (Enying, Batthyány iskola), Nagy Dániel (Lajoskomárom), Elek Dóra (Enying, Batthyány iskola), Viga Tamás (Enying, Tinódi iskola).


A Japán Alapítvány Kyoto városát bemutató fotókiállítását Schwerlichovszky László, a Magyar-Japán Baráti Társaság országos elnökségének tagja, a székesfehérvári klub elnöke nyitotta meg a Templom Galériában.
A református iskola udvarán különböző játékok és vetélkedők, kézműves- és ügyességi sátrak várták a gyerekeket. Például puzzle-kirakó, hittanos ki mit tud?, szalvétabohóc-hajtogató, toronyépítés kukoricacsutkából. Az összegyűjtött Tinódi-tallérokat ajándékokra lehetett beváltani, az ízletes bográcsgulyás több kondérban rotyogott. Az iskolai napokat szombaton délután lovas magasiskola és huszárbemutató zárta, a balatonbozsoki Molnár Csaba vezetésével, irányításával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!