Gólzáporos meccsen győzött a Sapa Fehérvár

A Sapa Fehérvár AV19 alakulata péntek este első EBEL - mérkőzését játszotta a liga újonc Znojmó otthonában. A kék-fehérek gólzáporos mérkőzésen 4-3-ra nyertek.

Tóth Bence

A helyzetkihasználás javítása. Hangzik a bűvös varázsszó, amely a tavalyi szezon két finalistája - előbb Salzburg, majd legutóbb a Klagenfurt -  elleni fellépéséken a magyar bajnok vesztét okozta. Az Ördögök védőmunkájára a liga egyik élcsapatánál tett vasárnapi látogatás során nem lehetett panasz, a rekordbajnoktól kapott két gól teljesen vállalható. A szerencsével azonban hadilábon álltak Sofronék, ami nem új keletű az idei pontvadászatban. A defenzív játék gördülékenységével a túloldalon már nem lehet ennyire elégedett Karel Soudek vezetőedző. A fiatal keretből gazdálkodó cseh mester együttese tisztest verést kapott a Graz otthonában (7-1):
- Kulcsmomentum lehet a Fehérvár ellen, hogy a kapunk előtti forgalmat mennyire tudjuk megszűrni és a kipattanókat megszerezni - nyilatkozott a meccs előtt az EBEL hivatalos honlapjának a 47 éves szakember.
Érdekesség, hogy a 30 ezres lélekszámú város gárdája jelenlegi keretében mindössze két légiósból táplálkozik. Tegyük hozzá: a cseh hoki a világ élvonalába tartozik, így a hazai mag abszolút piacképes. Az állítás  ékes bizonyítéka a 27 éves Petr Kanko, miután  a Sparta Praha nevelésű gólerős támadó NHL, AHL, múlttal rendelkezik.
Az Ördögöket hivatalos csehországi debütálásukra két szurkolói busz is elkísérte, így szinte hazai pályát varázsoltak a kék-fehér fanatikusok a Hostan arénában. A kezdést követően előbb Vas, majd Benk mehetett tesztelni a büntetőpad melegét. A magyar bajnok az elmúlt találkozókhoz  hasonlóan összeszedett   létszámhátrányos játékkal állta útját a hazai akciók kibontakozásának. A sarat egészen a 7. percig állták a fehérváriak, miután Tokaji is kettő percet kapott  Planek büntetett, (1-0). A bekapott gólra Ryan válaszolt, kihasználva egy kettős létszámfórt,  (1-1). Nyugodtabb pihenőre mégis a sasok mehettek: Stach talált be Munro ketrecébe, (2-1).
A folytatásban ismét a 24 esztendős amerikai center Ryan villant, három percen belül két gólt süllyesztett el Kacetl kapujába, így már a Sapa vezetett, (2-3). Hogy ne legyen túl sokáig édes Horváthék szájíze, arról Lattner tett emberelőnyben, (3-3).
A záró játékrészben a vezetés visszavételére két cseh kis büntetés is alkalmat szolgáltatott, ám kimaradtak a helyzetek.  Az 50. percben kettős fórba került a Sapa, s ezt ziccert sem hagyta ki Ryan, (3-4). A végjátékban esélyt kaptak a bíróktól a hazaiak az egyenlítésre, ám nem éltek vele. Vasárnap 17.30-kor a Zágráb látogat a megyeszékhelyre.
 
HC ORLI ZNOJMO - SAPA FEHÉRVÁR AV19 3-4 (2-1, 1-2, 0-1)
Znojmó. Vezette: Jelinek, Smetana; Siegel, Siegl
HC Orli Znojmo: Kacetl  Boruta (1), Planek 1, Lattner 1, Podesva (1), Kanko  Stach 1, Skadra, Beroun, Riha (1), Seda (1)  Hajek, Vosatko, Trojan, Haman, Havlik (1)  Stehlik, Platil, Jarusek, Bartos, Kominek.  Vezetőedző: Karel Soudek.
Sapa Fehérvár AV19: Munro  Horváth, Tokaji, Sofron, Vas M., Kovács   Pratt (1), Borgatello, PALKOVICS (3), JOHANSSON (2), RYAN 4  Durco, Sille, Benk, Sikorcin, Nagy  Láda, Magosi, Tóth A. Vezetőedző: Kevin Primeau.
Kiállítások: 18 perc, illetve 22 perc + 10 perc fegyelmi

Alaposan törhette a fejét Kóger István, a Sapa Fehérvár AV19 farm mestere amikor a bukarestiek elleni derbi összeállításán gondolkozott. Dolgát nehezítette, hogy  Kovács Viktor, Farkas Simon és Maklári Erik mellett Balogh Bálintra és Varga Arnoldra  sem számíthatott. A megtizedelt védelembe így az EBEL-keretből kimaradó Orbán Attila érkezett. Remekül kezdtek a fiatalok, a 14. percben előbb Erdélyi, majd Farkas zörrentette meg Catrinoi hálóját. A folytatásban a románok belelendültek és 5-2-re (2-0, -0-3, 0-2) nyerték a találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!