Elfogták a tábornok futárpostáját

Lepsény - A nagyközség önkormányzata, a népkör és a nemzetőrség tizennegyedik alkalommal emlékezett 1848 nemzetőreire szombaton, az ország egyetlen nemzetőr-emlékművénél.

V. Varga József

Az 1998-ban közadakozásból, az önkormányzat és a népkör által állított emlékmű két íve a kivont kardot és a kiegyenesített kaszát szimbolizálja, az embert formáló tömb pedig ősrégi sukorói gránitból készült.
  
Százhuszonhárom önkéntes lepsényi nemzetőrről tudnak, akik részt vettek a Jellasics elleni harcban - elevenítette fel a hősi múltat beszédében Kiss István polgármester. Először Veszprémbe vezényelték őket, majd a Dráva-menti harcokban vetették be őket.  
  
A mezőszentgyörgyi és lepsényi nemzetőrök a tábornok futárpostáját fogták el 1848. szeptember 26-án vagy 27-én a fehérvári csapategyesítés előtt, hozzájárulva ezzel a pár nappal későbbi diadalmas pákozdi győzelemhez.


  
A történet szerint a helyi nemzetőrök az egykori Gondán kocsmánál hajtották végre bátor tettüket. Fehérvárról Simontornyára igyekeztek a futárok Roth és Philippovics generálisokhoz, azzal az utasítással, hogy seregrészük minél gyorsabban vonuljon észak felé, és csatlakozzon a fősereghez. A dicső nemzetőrök három tábori szekéren ülő tizenhat felfegyverzett katonát és egy hadnagyot fogtak el.
  
A szónok hangsúlyozta: az egykori nemzetőrök hazaszeretetükkel, hősies helytállásukkal példát mutattak az utókornak. A magasztos cél akkor egységbe forrasztotta hazánkat, és ma is csak az összefogás viheti előbbre nemzetünket. 
  


A megemlékezésen közreműködtek az általános iskola első osztályosai, a nyugdíjasklub kórusa negyvennyolcas dalokat és Kossuth-nótákat énekelt. A megemlékezés koszorúzással zárult: az intézmények, a pártok, a civil szervezetek és az egyházak képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!