Zorka azért sem adja fel! Az őssejttranszplantációban van minden reményük

Székesfehérvár - Balázs Szabina, a 2009-es Fehérvár Szépe-Fejér Megyei Hírlap királynője minden erejét beveti, hogy segítsen a hétéves Zorkának meggyógyulni. Ez az írás talán szintén hozzájárulhat ehhez.

Házi Péter

- Zorka 2004. szeptemberében született, teljesen egészséges kisbabaként. Betegségek nélkül teltek életének első évei. Könnyen viselte a kisebb megfázásokat, szépen evett, növekedett. Egészen 3 és fél éves koráig, amikor egyre gyakrabban fájlalta a pociját. Többször jártunk vele gyerekorvosnál, aki mindig megnyugtatott: nincs vele baj, kezdődő vírusfertőzés. De a fájdalom csak nem múlt, sőt erősödött, így jutottunk el az ügyeletre, ám az ultrahangon, röntgenen nem láttak semmit. Persze, hogy nem, mert valami eltakarta az egész testét belülről. Valami hatalmas. Egy sebész megtapintotta a hasát, és azonnal mondta a szót, azt a borzasztó szót: tumor - idézi fel Zorka édesanyja, Kovács Ágnes azt a szörnyű pillanatot, amikor szembesülniük kellett azzal, hogy Zorkának egy mellékvese eredetű hasüregi daganata, úgynevezett neuroblastomája  van, ami sajnos nem műthető.

Ilyenkor az orvosok megpróbálják előidézni, hogy elhaljon a daganatos szövet, erre irányulnak a kezelések: - Az első kemoterápiát 2008 májusában kezdték meg. A neuroblastoma addigra 15 centiméteres lett, teljesen kitöltötte a hasüreget, az összes belső szervet nyomta és sajnos  nyirok és csontvelő áttét is kialakult.  Zorka eközben őssejterápiát is kapott, a csontvelő működése helyreállt, így 2008 decemberében hazamehetett anyukájával a kórházból. 2009 elején aztán meg kellett kezdeni a sugárterápiát, majd kapszulában kapta a dózisokat, idén pedig négyszer kell átesnie az egy-egy hétig tartó kemoterápián. A kislány végigsírta ezt a nehéz időszakot, de a sok szenvedés nemhogy gyengítette, inkább erősítette őt!



- Sajnos a saját őssejtes terápia nem igazán sikerült, a csontvelőben továbbra is maradtak áttétek. Most egy olyan idegen donoros őssejttranszplantáció előtt állnak,  ami - ha jól sikerül - akár a teljes gyógyulást is meghozhatja a kislánynak. Ehhez azonban steril körülményekre van szükség, amit Zorka édesanyja egyedüli szülőként már nem képes előteremteni, az elmúlt három évben minden pénze elment a kiegészítő kezelésekre, amire semmiféle TB-támogatás nincs  - veszi át a szót a Fehérvár Szépe címet 2009-ben elnyerő Balázs Szabina, aki arra is felhívta a figyelmet,   Zorka számára külön  számlát nyitott édesanyja, aki segíteni akar, az leginkább azzal tud, ha bármekkora összeget is utal erre a bankszámlára. Az adományokat most elsősorban a sterilszoba kialakítására fordítanák, hogy minden rendben legyen, mire Zorkát újra hazaengedik. A számla száma: Kovács Ágnes Éva  11773360-08291581.
-  Ha megtörténik a transzplantáció, a már így is felfordult életünk még inkább átalakul, ugyanis a fertőzésekkel szemben nagyon sokáig gyakorlatilag védtelen a transzplantáción átesett szervezet. Ezért kell a steril lakás, a steril ételek, a halom gyógyszer, s heti kétszer  kontrollra ingázás Budapestre steril autóban. Nagyjából egy hónapunk van minderre felkészülni. Nagyon sok mindennek már addigra rendelkezésre kell állnia, legfőképp a sterilszobának, hiszen a kijövetel ideje bizonytalan, de addigra mindennek készen kell lennie, mert utána már nem lehet felújítással és hasonlókkal  foglalkozni. Ha valaki segít, annak nem tudok mást adni, csak köszönetet mondani - fogalmaz Ágnes, aki mindennapjait jelenleg is Zorkával tölti a budapesti kórházban és mindent megtesz azért, hogy a csodálatosan küzdő  kislány dolgai a lehető legjobban alakuljanak. 
Egy hónap nem sok idő. De az életet jelentheti Zorkának!

Dávidka mája jól dolgozik

Az első születésnapját alig két hónapja ünneplő Koncsek Dávidka sorsát folyamatosan figyelemmel kíséri dunaújvárosi laptársunk.
A kisfiú  súlyos betegséggel született, nem fejlődött ki az epehólyagja, ezért a termelődő epe folyamatosan roncsolta máját. Az orvosok szerint az lehet a megoldás, ha szülei májából kap egy darabot Dávid. Az első, esseni műtét már korábban lezajlott, de a kisfiú szervezete nem fogadta el az új májat, ezért a napokban édesapja májából végeztek el egy újabb műtétet. Vasárnap délután Dávidka édesanyja a DH-nak elmondta: továbbra is kritikus a helyzet, de a legfontosabb, s egyben a  legjobb hír, hogy a beültetett máj jól dolgozik, s nem mellékesen az eredmények is reménykeltőek. A kisfiú számára egy alapítvány már több, mint egymillió forintot gyűjtött össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!