A Videoton szerint volt víz a parkban

Veszprém - A szakhatóságok befejezték a méréseket a Videoton Ipari Parkban történt szerda esti tűz után, péntekre már a bűz is megszűnt a környéken.

Németh F. Bernadett

Sem a katasztrófavédelem mérőkocsija, sem a fehérvári Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség mozgó mérőlaborja nem mért határérték feletti vegyianyag-koncentrációt. Számos félreértést, téves információt oszlatott el a Napló kérdésre válaszolva Sinkó Ottó, a Videoton Zrt. vezérigazgatója. A vállalat belső vizsgálatot indított a tulajdonában történt tűzesettel kapcsolatban.
 A Wolters Hungaria Kft. a Videotontól több csarnokot is bérel, ezek közül égett ki egy kétezer négyzetméteres. A cég műanyag alapanyagú, elektronikában használatos csomagolóanyagot állít elő, a világban több telephelyük is van. Az alapanyag gyúlékony és ráadásul hőben munkálják meg, így valószínűleg a gyártóterületen keletkezett a tűz. A veszprémi üzemben négy órakor ért véget a munka, öt órakor már senki nem volt az épületben. A tűz 18 és 18.25 között keletkezett, a riasztás 18.28-kor érkezett a tűzoltóságra, amely 18.35-re megérkezett a helyszínre és elkezdte az oltást.
 A vezérigazgató sérelmezi, olyan hírek keltek szárnyra, hogy a helyszínen nem volt elegendő víz az oltáshoz, ez ugyanis szerintük nem igaz.
- A jogszabályban előírt mennyiségnél tudomásom szerint nagyobb mennyiségű oltóvízzel rendelkezett a telephely. Csaknem ezer köbméter víz található a tározóban és saját kútunk is van, ahonnan lehet vizet vételezni.


Sinkó Ottó elmondta: számításaik szerint az ingatlanban és az üzemben esett kár együttesen meghaladja a százmillió forintot. A Videotonnak az épületre saját biztosítása van, de a bérlőnek kötelessége a technológiával kapcsolatos biztosítások megkötése, emlékeztetett.
A vezérigazgató pontosította a szerda éjjeli híreket: a Videoton üzeméből nem kellett menekíteni senkit. A második műszakot előbb fejezték be és a harmadikat nem indították el, de az intézkedés inkább az oltás megkönnyítését szolgálta, hiszen a dolgozók nem voltak veszélyben.
A fotókon mutatós füstoszlop a műholdas műszereken éppen csak az észlelhető tartományban mozgott, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatárásától, Kolláth Kornéltól. Az előrejelzési modellek, szélprofil és a siófoki, Veszprém irányába álló webkamera segítségével a szakemberek megállapították, hogy a füstfelhő gyorsan elérte a másfél-két kilométeres magasságot  s ez volt a szerencse a szerencsétlenségben. Ha ugyanis a tűz hajnalban üt ki, a szennyezőanyag a talaj közelében marad. Így viszont felemelkedett és szétterült. Az első órákban enyhe északi áramlással a Balaton felé húzódott, majd az éjszaka egy déli áramlással Veszprémtől északra mozdult el. Mára jelentősen felhígult és Szlovákia felett található. A szakértő elmondta: a füstszennyeződés nem volt nagy. Az OMSZ adatai szerint nem volt (a műszer által mért komponensekre) a határértéket elérő szennyezés a levegőben.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára szerda éjjel a tűz kitörése után nem sokkal a helyszínre érkezett. A Naplónak elmondta, veszélyes aromás szénhidrogének nem kerültek a levegőbe. A telepen több mint tíz tonnányi polisztirol égett el, és ezer Celsius foknál is nagyobb hő keletkezett. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a mérések alapján a lakosság nincs veszélyben, nincs egészségre ártalmas vegyi anyag a levegőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!