Megszállták az Északi strandot az ellenőrök

Velence - Megszállták az Északi strandot az ellenőrök szerda délután. Próbanap volt, a kormányhivatal szakigazgatási szerveinek képviselői csak figyelmeztettek, ha kellett.

Kovalcsik Katalin

Dorkota Lajos kormánymegbízott az összevont akció megkezdése előtt elmondta, egyelőre csak a  figyelemfelkeltés a céljuk az ellenőrzéssel. Azt is hozzátette,  új információ és könnyítés a vállakozók számára, hogy nem kell külön  fekete és fehér mosogatót használniuk, az élelmiszerek  hűtőtárolásának  körülményei is egyszerűsödtek, nem kell az úgynevezett fagylaltkönyvet vezetniük a cukrászoknak. A rendet, a tisztaságot, a papírfegyelmet viszont  megkövetelik. A szerdai próba volt, figyelemfelkeltés,  a nyáron élesben vizsgálódnak.

A kormányhivatalhoz tartozó ellenőrző szervek munkatársai megszállták az Északi strandot. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv és a Népegészségügyi  Szakigazgatási Szerv munkatársai járták be a  büféket, butikokat, vizsgálták a vízi alkalmatosságokat. Nem készítettek  feljegyzéseket, ha szabálytalanságot találtak, figylemeztették a vállalkozót, az alkalmazottat. Június közepétől augusztus  26-ig bármilyen időpontban számíthatnak a szolgáltatók, a vállalkozók elenőrzésekre.
- Nem a büntetés a célunk - fogalmazott Dorkota Lajos. - Azt szeretnénk ha a nyaralók, az átutazók, a turisták  pozitív tapasztalatokkal távoznának az üdülőterületekről.
Minden szakigazgatási szerv feladatkörének megfelelően járta végig a strandot. Az óriáscsúszdánál elsősorban a szükséges engedélyek, a biztonsági előírások betartását ellenőrizték.  Az  egyik butikban a felfújható vízi alkalmatosságokat vették szemügyre.
- Különféle szempontok alapján kell viszgálódniuk a munkatársiamnak - Schneider Istvánné,  a fogyasztóvédelem megyei vezetője  hangsúlyozta, a korábbi tapsztalatok alapján keresik, kiszűrik a veszélyes  termékeket. Ha szükséges, egészen a gyártóig visszamennek. A vendéglátóhelyeknél figyelnek a pontos mérésekre, az árakra, a nyugtaadásra, az árak feltüntetésére,  a mérőeszközök hitelességére, valamint arra  is, hogy a fiatalkorúakat se alkohollal, se cigarettával ne szolgálják ki. A csúszdák, a légvárak ellenőrzése a strandokon, a nagyobb szabású rendezvényeken  kiemelt feladatuk, hogy megelőzzék a balesteket. A fesztiválokon és más, nagy tömegeket vonzó eseményeken  is számíthatnak megjelenésükre. A mutatványos berendezések sem kerülik el a figyelmüket, az alkalmi jeleggel üzemeltetett, különböző veszélyességi osztályba sorolt berendezésekre is gondot fordítanak.    Az élelmiszerbiztonság, a tisztaság, a legálisan foglalkoztatott munkaerő,   épp olyan fontos szempont a rendszeres ellenőrzéseknél, mint ahogy a vállakozónak, a szolgáltatónak elemi érdeke, hogy jöjjön és a későbbiekben - ha már jól érezte magát, nem csalódott kiszolgálásban, minőségben, árban -  visszatérjen a vendég.
-  Ehhez már csak egy kis igazi és kicsit tartós nyár kellene - mondta az egyik butik alkalmazottja, aki azt hozzátette, a fia figyeli a jogszabályok, az előírások változásait, ezért is találtak nála mindent rendben az ellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!