Már hőmérőzik a sínt is

Budapest - A forróságban a MÁV munkatársai az országos vasúthálózaton mérik a sínhőmérsékletet; a társaság magas hőmérséklet esetén pályafelügyeletet vezethet be.

Bognár Máté

Sínhőmérséklet-mérés, fokozott pályafelügyelet, vágánytorzulás, vágánykinyomódás: ezeket a vasúti szakszavakat a nyári forróság  idején hallhatjuk a hírekben. A magyar vasúttársaság a nagy melegben számos intézkedést tesz a forgalom zavartalan biztosítása érdekében. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság Társasági Kommunikációs Osztályán közölték, az országos vasúthálózaton mágneses sínhőmérővel végzik a sínhőmérséklet mérését, amelyet a nem árnyékban lévő sín árnyas oldalán kell végezni. A társaság szakemberei ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat: tartós melegben az országos vasúthálózaton  110 helyen mérik a sínhőmérsékletet, s az értékeket 2 óránként figyelemmel kísérik. A tartós kánikula szerkezeti változásokat okozhat a  pályában: a magas sínhőmérsékletnél  50-60 Celsius-fok között  eldeformálódhat. Ha  jelei mutatkoznak, a MÁV  az utasok biztonsága érdekében sebességkorlátozást vezet be. Hibajelzés, deformálódás esetén  azonnal javítják a pályahibákat. Fokozott pályafelügyeletet akkor vezet be a társaság, ha a sín hőmérséklete eléri vagy meghaladja nyáron a plusz 45 Celsius-fokot. Ilyen esetekben mozdonyon vagy egyéb, vasúti pályán közlekedő járművel soron kívül beutazzák  és ellenőrzik a felügyelet alá tartozó vonalrészeket; melegben déli illetve a kora délutáni órákban, hidegben pedig reggel.
 A hirtelen jött és hosszan tartó kánikulában előfordulhatnak  vágánykinyomódások és vágánykivetődések is.  A vágánykinyomódás azzal fenyeget, hogy vágánykivetődéssé válik, egy vágánykinyomódás esetén  óránkénti 10-20 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be.  A MÁV adatai szerint  idén az országban 10 esetben torzult a vágánygeometria;  1 alkalommal le is kellett zárni a vágányt. Nem csak a munkások, az utasok is megsínylik a hőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!