Csökkent a zajszint

Velence - A lapunk által szervezett lakossági fórumon hangzott el a kérdés, amely a vasút mellett épült zajvédő fallal, a megállók akadálymentesítésével foglalkozott. A NIF Zrt. képviselője ott is válaszolt.

Kovalcsik Katalin

 - A Tárnok-Székesfehérvár   vasútvonal szakaszon  összesen  8 ezer 71 méter hosszban épül zajvédő fal - kaptuk az információt  Farkasné Molnár Ildikó  beruházási mérnöktől  A Kápolnásnyék- Dinnyés szakaszon, a Velencei-tó mentén   3835 méter  hosszon lesz fal, jellemzően Kápolnásnyék, Velence, Velencefürdő területén, kisebb hosszban Agárd és Dinnyés külterületi részén.  Az engedélyezés időszakában  Gárdonyban  a civil egyeztető fórumon  a résztvevők tiltakoztak a tervezett zajvédő fal építése ellen, mivel  a fal sértené az idegenforgalmi  és a valamennyi tókörnyéki lakos érdekeit. Az engedélyezés alatt  többször volt   egyeztetés a települések képviselői, a tervező, a beruházó és a Környezetvédelmi Felügyelőség  között. Ennek eredményeként a tóparti szakaszon felépítményi zaj-és rezgéscsökkentő elemek beépítésével oldottuk meg a zajcsökkentést. Kápolnásnyék és Velence önkormányzata néhány szakaszon kérte a zajárnyékoló fal megépítését, Gárdonyban ez nem merült fel.


A tervezés során Velence térségében az üdülőövezetre előírt nappali  60 decibel, éjjel pedig az 50 decibel határértéket  a zaj nappal nyolc, éjjel 14 decibellel lépte túl. Információink szerint az önkormányzat kérésée a NIF Zrt. ellenőrző méréseket végzett az idén Velence területén, a vasúti pálya mindkét oldalán, összesen hat helyen.  
 A mérések megállapították, hogy a  zajvédő falnak köszönhetően a zajhatás  jelentősen, a határérték alá csökkent.  Ekkor született az a döntés is, hogy mivel a védendő létesítmény, a kertmozi már egy ideje megszünt, nincs szükség a Tábor utca  utolsó szakaszán a fal  165 méterére.
A lakossági fórumon kérdés hangzott el  az állomások akadálymentesítéséről is. A beruházási mérnök tájékoztatása szerint Martonvásáron  rámpa, a peronon lift segíti  a közlekedést, Baracskán, Pettenden, Dinnyésen szintén rámpát építenek, Kápolnásnyéken  lesz rámpa, a peronokra és a felvételi épülethez lifttel lehet eljutni, ahogy Gárdonyban is. Velencén, Velencefürdőn és Agárdon lift üzemel majd az utasok érdekében. Egyébként a velencefürdői állomáson a pénztár is  nyitva naponta 7.40 és 19.10 között. A dinnyési szintbeli vasúti átjáró tartós lezárását több olvasónk kifogásolta. A  jó hír, hogy csütörtökön végre megnyitották a dinnyési, régi vasúti átjárót, így nem kell kerülniök a Székesfehérvár felől érkezőknek.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!