Álom marad a városi rang?

Csákvár - A településen még reménykednek, hogy lesz várossá nyilvánítási pályázat, s hogy azon nyernek állítja a polgármester, aki szerint milliókat költöttek már álmuk megvalósítására.

S. Töttő Rita

Közigazgatási változásokra hivatkozva vonta vissza a várossá nyilvánítási pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az idei esztendőben. Tizenegy települést érintett kellemetlenül ez a hír, köztük a Fejér megyei Abát és Csákvárt is. Az utóbbi már negyedszer adta be pályázatát a magasabb közigazgatási rang elérése reményében. Az érintett települések polgármesterei a hír hallatán levelet fogalmaztak meg Navracsics Tibornak, amelyben arra kérik a közigazgatási minisztert, hogy beadott pályázataikat érdemben bírálja el az illetékes bizottság.  Emellett azt írják: "Meggyőződésünk, ha a Bíráló Bizottság nem változtatja meg a döntését, akkor  ennek az elhatározásnak valamennyien igaztalan veszteseivé válhatunk gazdaságilag, morálisan és politikailag egyaránt." A gazdasági hátrányok alatt a települések azt a 20 millió forintot értik, amelyet a pályázat megírására fordítottak, közpénzből. Csákvár is igen sokat áldozott álmai megvalósítására:
- Idén is több százezer forintot, az elmúlt négy évben pedig több millió forintot költöttünk a pályázatokra - állítja Katonáné Venguszt Beatrix, az 5200-as lélekszámú Csákvár polgármestere, aki úgy gondolja, megeshet, hogy az idei év az utolsó, amikor még pályázhatnak: - Ha a következő kiírást már szigorított feltételekhez, például 8 ezer fős lakosságszámhoz kötik, akkor mi már ki is estünk a rostán - mondja. A polgármesterek levelére érdemi válasz nem érkezett, hacsak Lázár János a Fidesz-MPSZ frakcióvezetőjének június közepén kelt válasza nem az, amelyben így ír: "a várossá nyilvánítások túlzott számát azért nem támogatja a kormány, mivel a települések között jelenleg is léteznek alig ezerkétszáz fős lakosságú városok. Emellett a város szó egyfajta rangot, jelentőséget, minőséget is kifejez, így a kormánynak is szükséges ehhez tartania magát. A kormány elkötelezett amellett, hogy a városok ténylegesen jelentősebb lakosságszámú települések közül kerüljenek ki."
A pályázók által megfogalmazott levélre reagálva Navracsis Tibor a parlamentben kifejtette: a városi címnek akkor van értelme, ha az valóban térségi ellátó feladatokat is betölt, ezt pedig csak akkor tudjuk megmondani, ha a járási székhelyeket kijelöljük...
Katonáné ennek ellenére továbbra is reménykedik - s mint mondja, szerinte Csákvár alkalmas a magasabb közigazgatási rang betöltésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!