Újabb levelek a születésfán

Születésfát ültettek és állítottak Bicskén tavaly, amelyeken egyre gyarapszanak a levelek. Nem tévedés, az egyik fa igazi, azt ültették, a másik ágai vasból vannak, s arra kerámialevélkék kerülnek, az újszülöttek neveivel.

Zsohár Melinda

Magyarországon szinte valamennyi településen egyre kevesebb gyermek születik, szomorú prognózisok szólnak fogyatkozásunkról. Bicskén tavaly döntött az önkormányzat a születés fájának nevezett valóságos fa ültetéséről, s arról, hogy egy jelképes fát is elhelyeznek a város szívében, az igazi mellett. Az elültetett növény egy tulipánfa, amely megeredt, s szépen cseperedik, melléje pedig egy vasfát helyeztek, amely egyelőre kicsi is, nem is szép, ám annál tetszetősebb kerámialevélkék sorakoznak ágain.


- A hagyományteremtés sikerült - mondta el Sulyokné Guba Judit önkormányzati képviselő, a humánerőforrás bizottság elnöke, négygyermekes édesanya. - Immáron másodszor gyűlnek össze fiatal családok a kicsikkel, hogy „közéletileg” is megtartsák az ünnepet, amely az új jövevény érkezésekor olyan boldogságot jelentett - tette hozzá. A képviselő asszony legidősebb gyermeke 21 éves, a legkisebb hét, s a többdiplomás édesanya azon ritka értelmiségi nők közé tartozik, aki boldogan vállalta a nagycsaládot. Reményét fejezte ki, hogy a mostani szerény vasfát jövőre kicserélhetik nagyobbra, szebbre, esetleg egy díszműkovácsolt darabra, ahová felteszik majd az újabb és újabb leveleket.
A tavalyi Bicskei napokon a 2010-ben született kisgyermekek családjának ajánlotta fel az önkormányzat nevében Tessely Zoltán polgármester, hogy aki igényli, annak elkészítik a kerámialevelet, rajta a gyermek nevével és születési dátumával, amelyet maguk a szülők helyezhetnek el a vas-ágra a születésfa-ünnepen. Az önkormányzat népesség-nyilvántartójában rendelkezésre állnak az adatok, mindenkinek felkínálják a lehetőséget, de erre a szép aktusra jelentkezés alapján készülnek el a levelek, hiszen önkéntes a megemlékezés. A bicskei keramikus, Kiss Irén a művelődési házban dolgozik, az ő kemencéjében égnek ki a nevekkel ellátott levelek, amelyek az idén 18-cal gyarapodtak.
- A családban nagy öröm a gyermek születése, egy településnek pedig a megtartó erejét mutatja, ha sok fiatal család él ott, s gyermekeket nevelnek – mondta Tessely Zoltán polgármester a születésfa-ünnepen.
A fiatal alpolgármester, Pálffy Károly Eszter nevű, tizenhat hónapos kislányával a karján érkezett, a kicsi neve már tavalyi levél a fán! Elszaladt az idő, az évfordulók alkalmával különösképpen érzi ezt az ember! Az apuka átadta a kislányt a családnak, hogy megtarthassa beszédét, amelyet a babakocsikban, ölben, karban, kézben várakozó ünnepeltek meglehetősen jól tűrtek a kellemes délelőtti napsütésben. A Szivárvány óvoda Ficánka csoportja kedves műsort adott, az édesanyákat köszöntötték a dalok, versikék. A Halka család is kivonult, Halka Albert nagyapa és felesége, Rózsika nagymama, mert kisebbik fiuk, Roland kislánya, Halka Rebeka kapott egy levélkét a fán. A büszke édesapa állt a két fa mellé Rebekával, míg az anyuka és a nagymama fotózták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!