Szerződés volt, a bér elmaradt - külföldi munka, buktatókkal, előnyökkel

Székesfehérvár - Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok közül nyolc ország, közöttük hazánk állampolgárai május elsejétől szabadon vállalhatnak munkát bármely uniós tagállamban, mivel a legutolsó korlátozásokat is feloldották. Már csak Németország és Ausztria korlátozta a munkavállalást, persze korábban is kereshettek állást a magyar dolgozók, de csak munkavállalói engedély birtokában.

Miskei Anita

 


Sajnos a magyar munkásoknak nem túl jó a hírük a környező nyugati országokban, amit a nem képzett, bármit elvállaló korábbi "vendégmunkások" okoztak, ám ha az ember ezer kilométeres körön kívül vállal munkát, ott megbecsülik a magyar szakembert - mondja Miklós, aki maga is dolgozott például Dániában és mind anyagi mind megbecsültségi szempontból jó tapasztalatokkal érkezett haza. Mint mondta, a munkaerőpiac megnyitásának köszönhetően ők is keresik a nyugati munkát, bár nem túl optimisták, ugyanis a szomszédos országokban már telített a piac magyar festőkből, de a betanított munkásokból is. Klujber Miklós így most például Észak-Németországban próbál munkát szerezni, ahol a magyarok még tiszta lappal indulnak.
Amúgy a nyelvtudás magához a munkához már nem annyira szükséges, hiszen a legtöbben kinyomtatva megkapják, mit, hogyan és milyen színűre kell festeni, innen pedig már ugyanúgy zajlik minden, mint otthon. A fizetés azonban korántsem ugyanaz - summáz Miklós, aki legfeljebb két évre menne ki dolgozni, hogy megalapozza az itteni életét, hogy ne kelljen például hitelt felvenni a lakáshoz.
A fiatalabb szakemberek azonban gyakran már egy életre terveznek külföldön és ha jó melót kapnak, nem is szándékoznak hazajönni. A kérdés csak az, mi lesz így a hazai munkákkal?

Ausztriában sokkal többet keresnek az emberek, mint Magyarországon. Az eltérések persze ott is nagyok. A számokból kiderül, a legrosszabbul az írók keresnek, a legjobban pedig a szakorvosok, ügyvédek, menedzserek. A minimálbér 1300 euró, és míg például Magyarországon egy festő havonta mintegy 350 eurót, Ausztriában a kollektív szerződés alapján 1400 eurót vihet haza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!