Ritka helyzet: nincs orvoshiány - egészségügyi központot adtak át Bicskén

Bicske - Nappali kórház és egynapos sebészet is működik ezentúl a több mint félmilliárdos beruházással korszerűsített egészségügyi központban. Az intézményben orvoshiánnyal sem küzdenek!

Zsohár Melinda

 

- Köszönet valamennyi, 2003 óta működő önkormányzatnak a mai sikerért - mondta Tessely Zoltán polgármester vasárnap délelőtti ünnepi köszöntőjében. Abban az évben határozott úgy a város, hogy a Fejér Megyei Önkormányzattól visszaveszi a rendelőintézet tulajdonjogát és működtetési kötelezettségét. Megalapították a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Kft-t, s a járóbeteg szakellátást saját hatáskörbe vonták. Azóta számos terv és pályázat nyomán értek el oda, hogy a menedzser szemléletű orvos-igazgató, Balogh Gyula vezetésével alaposan kibővült egészségügyi profillal szolgálják a város és környéke lakosságát.

- Az országban ritkán tapasztalható ilyen kedvező helyzet, hogy ennyi szakember áll rendelkezésre a magas színvonalú gyógyításra - hangsúlyozta köszöntőjében a megjelent Kovács József, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke. - Ilyen nagyságú intézetekben másutt nyolc-tíz szakorvos rendel, itt mintegy negyven kolléga nevét olvastam a táblákon - emelte ki elismeréssel.

A központi járóbeteg szakellátás, a nappali kórház és az egynapos sebészet infrastruktúrájának tervei már évek óta elkészültek, a pályázati összeghatárok azonban többlépcsős beruházást tettek lehetővé. A folyamatos rendelések alatt (!) folyó építkezés során két műtőt építettek, 1300 négyzetméterrel bővítették a meglévő épületet, s igényes külsejű és minőségű belső terek születtek. Pályázaton 374 milliót nyert a város, s további 152 millió forintot fordított saját forrásból a költségekre. Az eszközökre még folyik a közbeszerzés, szeptemberben indulhat meg a teljes körű szakellátás az új egészségügyi szolgáltatásokban, mondta el Balogh Gyula igazgató.

- A kórházi ellátás a legdrágább módja a gyógyításnak, de egy sérv-, vagy visszérműtét, szemhályog-eltávolítás végrehajtható az egynapos sebészet útján is, s a beteg saját otthonában, megszokott környezetében tartózkodhat. A többnapos infúziós kezelések is tökéletesen elvégezhetőek a nappali kórházban, s ez mindenkinek kedvezőbb - ad egyszerű magyarázatot hétköznapi nyelven is Balogh Gyula a beruházás jelentőségéről. A számok egyébként is igen beszédesek a bicskei egészségügyi központ működéséről: 2004-ben tíz, ma 27 különböző szakorvosi rendelés vehető igénybe. Bicskén orvoshiány nincs, ami a kedvező földrajzi fekvés mellett a rendelőintézetben uralkodó szemléletnek és módszereknek is tulajdonítható, húzta alá Tessely Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő.
Az ünnepélyes megnyitó előtt Sulyokné Guba Judit a művelődési házban bemutatta a város tízéves egészségügyi programját, amely a további fejlesztéseket és a prevenció erősítését szorgalmazza. A megújult intézményben pedig véradásra hívták az önkénteseket - Tessely Zoltán polgármester is véradók közé állt -, s díjmentes szűrővizsgálatokat végeztek, a tüdőszűrést is beleértve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!