Összefogással újulhat meg a Királykút

Székesfehérvár - Civil kezdeményezés, képviselői szándék, önkormányzati támogatás - mindez azt jelentheti, hogy a Királykút a város egyik látogatható nevezetessége lesz.

Tribolt Lajos

 

Közel két éve egy olvasói  panasz nyomán írtunk arról, hogy a Királykút szép, de ihatatlan a vize. A Mikszáth út 25. alatti épület egyemeletes, nyeregtetős, kétoldalt manzárdtetős késő barokk épület. Most ír róla tanulmányt Siklósi Gyula régész és Varga Imre civil kutató, a kút megszállott híve,  emlékhellyé alakításának szorgalmazója. A tanulmányban szerepel, hogy a kút gémeskút formában már egy 1601-es  francia metszeten is feltűnik.  A kút neve viszont bizonyíthatóan csak 1723 óta Királykút.
A  terület a középkori budai külvároshoz tartozott, az északkeleti sarokpont mellett, az erődítésen kívül. A valószínűleg középkori kútnál a városba érkező királyok frissítették fel magukat, és innen az elnevezés. A  közelben kellett állnia a Szűz Mária-kápolnának is. A kút valamikor lóvontatású szerkezetként üzemelt. A kamarási hivatal ugyanis 1801-ben lovat vásárolt a kúthoz, és istállót is építtetett.  A kútházat 1790 körül építhették.
Az épületben működött az elmúlt évtizedekben könyvtár, majd napjainkig a modellezőszakkör, amely új helyre költözik, mivel az önkormányzat egy, márciusi döntésével elfogadta, hogy  az emeleti, egy ideje lakatlan részt lakásból  minősítse át nem lakáscélú ingatlanná. A javaslatot benyújtó polgármester azt írta az előterjesztésében, hogy a körzet egyéni képviselője, Földes Zoltán  közösségi célra, Királykút emlékházként szeretné működtetni az épületet. A földszint lehetne klubház, az emelet egyik helyiségében akár képviselői iroda is.
 Varga Imre a Királykúti lakótelepen lakik, és  fő célja a Királykút idegenforgalmi, közösségi célú kialakítása.  Azt szeretné, hogy a sárga, régi, agyag csővezetéket - amin a víz a belvárosba ment - egy szakaszon feltárva mutassák be. Az épület mellett virágágyásokat alakítanának ki, hacsak a felszíni talajmunkák során nem találnak egy harmadik kutat is. Kettő ugyanis már van. Az egyik az épületen belül,  a másik tőle a lakóházak felé, lefedve. A 195 centiméter átmérőjű külső kút fölé egy Northon-kutat terveznek, a fölé pedig egy pavilont. A városrész nevezetességét méltó formában szeretnék látni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!