Férőhelygondok - segít a mobil bölcsőde?

Székesfehérvár - A Pesti Első Bölcsődei Egylet 1852. április 21-én nyitotta meg az ország első ilyen intézményét, ennek tiszteletére tavaly óta április 21. a bölcsődék napja.

Házi Péter

 

Országosan tíz-tizenötezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van a szükségesnél, Székesfehérváron tavaly ugyancsak száz százalék felett volt a hat, önkormányzati és az egy, nem városi fenntartású bölcsi kihasználtsága. Azóta a hivatalosan engedélyezett férőhelyek számát ötszázra emelték meg a megyeszékhelyen, így jelenleg a törvényi előírásoknak megfelelő, azaz száz százalék a városi intézmények kihasználtsága. Ezzel együtt persze minden kisgyermekes szülő tudja, jelentkezni már szinte a gyermek megszületése előtt szükséges, hogy a csöppség biztosan kapjon majd helyet két évvel később. Székesfehérváron egyébként csak az időrendiség számít a helyek kiosztásánál,  így aki előbb jelentkezik, az lesz a biztosabb befutó.

 



A bölcsődék napján azonban talán mégsem a szikár tényekről kell beszélni, inkább arról az áldozatos munkáról, amit a bölcsődék dolgozói végeznek a csöppségekért. Ahogy Cser-Palkovics András polgármester fogalmazott a bölcsődei gondozók köszöntésén a Hiemer-házban: - Az anya egyik legnehezebb döntése az, amikor a gyermekét bölcsődébe adja, s a beszoktatás időszaka után akár hat-nyolc órára is egyedül hagyja őt életében először. Pedig  nincs miért aggódniuk a szülőknek, a székesfehérvári bölcsődék dolgozói nem tiltással, hanem magyarázatok segítségével nevelik a kisgyermekeket, akik előtt a világ ekkor nyílik ki igazán. Márpedig a  gyermeket becsapni nem lehet, őszintén elmondja, jól érezte-e magát az új közösségben. Az ünnepségen búcsúztak el Pusztai Károlynétól, a Speciális Fejlesztő Bölcsőde vezetőjétől, aki több évtizedes bölcsődei munka után most nyugdíjba megy.
Brájer Éva humán területért felelős alpolgármester lapunk kérdésére elmondta, a férőhely-teremtésben sokat segít a Csemete Alapítvány. Az új szociális rendelet már lehetőséget teremt az úgynevezett családi napköziben elhelyezett kisgyermekek támogatására, feltéve, hogy a szülők rászorulnak. Az alpolgármester szerint érdemes lenne a mobil bölcsődék létrehozásán is komolyan elgondolkozni: ezek olyan épületek, amelyek könnyen átalakíthatóak például óvodának, így a gyermekszám hullámzásához is folyamatosan alkalmazkodni lehetne.
Ami biztos: hamarosan megkezdődik a Kisteleki úti, nyáron pedig a Tóvárosi bölcsőde  felújítása, átépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!