A mi keresztünk

Székesfehérvár - Megyeszerte játékokkal, közös imákkal ünneplik a kereszténység legnagyobb eseményét. Fehérváron hagyományosan a Palotai úti Kálváriánál jártak a keresztúton pénteken a város papjai és a hívők.

Tihanyi Tamás

 

 

Néhány üres nap, amit nem szaggat szét feladatokká a kötelesség? Némi idő arra, hogy találkozzunk szeretteinkkel?  Lehetőség a gyermeki öröm előidézésére, megfigyelésére, alkalom   bogrács alá gyújtani,  sétára a fák levelei között átszűrődő fényben?  Egy esély végre nem gondolni semmire és kinyitni a pincét, megkóstolni a hegy levét?  Vagy sokaknak munka, még ilyenkor is? Írás, görnyedés ásó mellett, javítás a romló házfalon? Igazából - és ezt ne feledjük  - a  húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe, amelynek időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap.

 

 

A keresztény tanítás szerint a beteljesedés Jézus Krisztus átmenetele a halálból a feltámadott életre. Jézust a zsidó húsvét előtt  Poncius Pilátus halálra ítélte, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadva sírjából, megmutatkozott tanítványainak.  Reményünk lényege a világosság győzelme a sötétség, az élet diadala  a bűn és a pusztulás felett.  A feltámadás napján a Szentatya  a római  misén ismerteti majd üzenetét, s ilyenkor mindig magyarul is elmondja a "Krisztus feltámadott, Alleluja!" szavakat. Bíznunk kell benne. Bíznunk kell ebben. Más esélyünk ugyanis nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!