A császár Gorsiumba látogat

Évek óta töretlen a népszerűsége a római romváros területén, Gorsiumban megtartott évadnyitó rendezvénynek, a Floraliának.

B. Kiss László


A hétvégi, két napos rendezvény csúcspontja a Septimius Severus császár 202. évi látogatását megjelenítő, jelmezes előadás, amit szombaton és vasárnap 11 órakor adnak elő. A császár, aki korábban Pannonia helytartója volt, fehérre festett, két lovas,  két kerekű kocsin érkezik meg Gorsiumban. Kíséretében zenészek, római legionáriusok és meghódoltatott kelta harcosok egyaránt vannak. A város magisztrátusa illőn fogadja az uralkodót, a bíborszegélyű tógát viselő előkelők rézveretes ládikát, és mézes lepényt nyújtanak át ősi római szokás szerint a császárnak. Aztán a romváros szent kerületébe vonulnak, ahol a papok áldozatot mutatnak be az isteneknek.


A végállomást  az 1200 személy befogadására alkalmas, anfiteátrum-jellegű színház jelenti, ahol a látványos harci jelenetek egyaránt idézik a gladiátorjátékokat, és mutatják be azt a harcmodort, amely évszázadokra verhetetlenné tette a római légiókat.

A Floriana az egész családnak jó kikapcsolódást jelent, hiszen a látogatók egyaránt fölkereshetik a római katonák és a kelták táborát, az árnyas fák alatt régi társasjátékokat ismerhetnek meg a gyerekek, aki pedig megéhezett, korhű ételek között válogathat. És akkor még nem szóltunk a kézművesekről, meg a kirakodóvásárról.

Szóval, vasárnap 11 órakor a történelem megismétli önmagát: a Gorsiumba látogatók ismét tanúi lehetnek annak amint Septimius Severus bevonul Gorsiumba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!