Forródrót a leszokáshoz - van élet a dohányfüst után

A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, tulajdonképpen csak akarni kell. A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ szakembereinek a tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a leszokni vágyók mindössze négy-öt százaléka képes segítség nélkül letenni a cigarettát.

Miskei Anita

Pedig a füstmentes  életmód egyre ajánlottabb, s nemcsak egészségvédelmi szempontból, hanem annak okán is, hogy az országgyűlés  a héten foglalkozott azon javaslattal, miszerint gyakorlatilag minden közforgalmú helyről, így a vendéglátó- és szórakozóhelyekről, buszmegállókból, intézményekből  is kitiltanák a dohányzást.
Vajer Péter, a központ vezető szakembere szerint a bűzrúd letevéséhez valóban szükséges a motiváltság, de sokat segíthet, ha a leszokni kívánó dohányos  gyakorlati ötleteket és érzelmi támogatást is kap a leszokáshoz. Ilyen motivációt jelenthet, ha a dohányzó saját gyermeke hívja fel a figyelmet a problémára, a szakemberek ezért is írtak ki gyermekeknek szóló videopályázatot, melyen az ország tizenegy intézménye között a székesfehérvári Széna téri Általános Iskola is részt vesz.

 



"Hogyan vennéd rá a felnőtteket a dohányzásról való leszokásra? " -   tették fel a kérdést a pályázat kiírói. A fehérvári általános iskola diákja, Némerth Márton igazi meglepetéssel készült.
-  Rendszeresen figyeljük a pályázati kiírásokat, a lehető legtöbb programba bevonjuk a tanulóinkat  - mesélte Bánkúti Gábor, Marci felkészítő tanára. - A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ kezdeményezésére felkaptuk a fejünket. Hiszen a dohányzás elleni kampány fontos része életünknek, feladata az iskolának. Ráadásul működik nálunk egy rajzszakkör, melyet animációs műhellyé szeretnénk bővíteni. Ekkor jött az ötlet, hogy nem rövidfilmmel, hanem animációval indulunk a pályázaton. Így már az iskola többi tanulója is láthatja, milyen is egy igazi műhelymunka -  mesélte Bánkúti Gábor. Elárulta, hogy Németh Márton, azaz Marci régóta foglalkozik már videók, animációk készítésével, igazi profinak számít, így ő készíthette el a pályamunkát: -  Manapság egy jobb mobiltelefonnal, fényképezőgéppel szuper dolgokat készíthetünk. Ezt az animációt az iskola fényképezőgépével és számítógépével hoztam össze  - mondta a tehetséges fiú.
- A gyerekek vizuálisabbak, fogékonyabbak, az informatika pedig mindannyiukat érdekli, mesterei a gépek, programok használatának. Teljesen a közlés nyelvének tekintik a számítógépet  - jegyezte meg a felkészítő tanár. Végül Marcival együtt elárulták, volt néhány ötletük a dohányzás elleni kampányfilm elkészítésére. Mégis inkább az animációt választották, ez ugyanis így egyedi pályamunka volt, ráadásul mindenkinek tetszett. Az alkotótól azt is megtudtuk, nehéz dolga csupán csak amiatt akadt, mert a valóságban egyetlen családtagját sem kell meggyőzni, nem dohányoznak. Így a reklámokból, filmekből, az interneten látottakból merített ötletet. Ráadásul az alkotás olyan jól sikerült, hogy  kategóriájában második helyezést ért el Marci.

- Tapasztalatunk szerint a dohányosok túlnyomó többsége  nincs tudatában azoknak a lehetőségeknek, amelyek segíthetik a sikeres leszokásban. Többségük igen hamar beletanul a dohányos létbe,  ahhoz viszont, hogy sikerrel tudjon megválni e káros szenvedélytől, új viselkedési stratégiákat is el kell sajátítani, hogy a régi létforma ne rántsa őt vissza minduntalan - folytatja Vajer Péter, aki több társával azért hozta létre a központot, hogy a dohányosok számára a viselkedésváltozást elősegítő, igazoltan hatékony módszerek a dohányosok széles köre számára legyenek elérhetőek.
- A tudományos kutatások azt mutatják, hogy az egyéni, a csoportos és a telefonos tanácsadás lényegesen megnöveli a sikeres leszokás esélyét, ezért hoztuk létre a telefonos forródrótot, ahol közel ezer embernek tudtunk lelki, pszichológiai támogatást adni a nehéz időkben. Az interneten keresztül pedig több, mint ötezer leszokni vágyónak segítettünk -  foglalta össze a szakember.
Lapunk kérdésére, miszerint mennyibe kerül a leszokás, Vajer Péter elmondta, annak, aki napi egy-másfél doboz cigit elszív, a káros szenvedélye havi húsz-harmincezer forintban van, a leszokás havi költsége a gyógyszeres és egyéb terápiák miatt nagyjából ugyanekkora összeget emészt fel. A különbség csak az, hogy ennek a kiadásnak látni lehet a végét...


Az erősemberek és a pincérleány - jegyzet

Én speciel támogatom azt az elképzelést, miszerint drákói szigorral, minden közforgalmú helyről kitiltják a bagófüstöt. Támogatom, mert magam nem dohányzom, ám valahogy mégsem tudom elképzelni, hogy mindez, mármint a kitiltás flottul megy majd. Képzeljük csak el: bemegy három erősember egy vendéglőbe, rendelnek egy jó kis marhapörköltet, meg néhány pofa sört, s miközben várakoznak, szépen pöfékelni kezdenek. Odajön az egyszál pincérleány s megpróbálja őket jobb belátására bírni, miszerint nem kéne itt annyira eregetni a füstöt. Az erősemberek erre valószínűleg sem a cigit nem dobják el esdekelve, hanem feltehetően nem is reagálnak a kérésre. Kit büntetnek majd ilyenkor az új törvény alapján?

Házi Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!