Bontják az életveszélyes házakat

Kulcs - Megkezdődött az életveszélyessé vált házak, nyaralók bontása a kulcsi löszparton. Kedden három épületet döntött le a markoló.

Gallai Péter

Összesen hét életveszélyessé nyilvánított  ingatlan elbontása kezdődött meg kedd délelőtt a kulcsi Deák Ferenc és a Hullám utcában. Az önkormányzat korábban beszerezte a tulajdonosok előzetes írásbeli hozzájárulását, nem is akadt lakó, aki a bontás jogosságát kétségbe vonta volna.  Az életveszélyes épületekbe a januári löszcsúszás óta egyszer sem léphettek be tulajdonosaik, még saját felelősségükre sem. 


Kedden aztán több ingatlanból a Dunaújvárosi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság segítségével ki tudták menteni az ingóságokat.  Volt azonban olyan épület, ahol erre sem volt lehetőség.  Itt a házzal együtt minden bent lévő bútort, és a teljes berendezést is elvesztette a lakó.
 Rátky Keled, a Kulcsi Ingatlantulajdonosok és Partfalkárosultak Egyesületének elnöke  a Dunaújvárosi Hírlap munkatársának  elmondta:  egy-egy épület bontása csak a tulajdonos jelenlétében kezdődhet meg. 
- Az egyesület vállalta, hogy a kimentett értékekről leltárt vesz fel és jegyzőkönyvet készít, az esetleges későbbi félreértések elkerülése végett.
A helyszínen találkoztunk az egyik tulajdonossal, Szabadi Imre úrral, akinek éppen beszélgetésünk alatt kezdték elbontani a nyaralóját.
- 1971-ben az első tulajdonosok között vásároltunk itt egy kis telket. Tíz-tizenöt évbe telt, mire szép apránként felépítettük  a nyaralót. Nagyon szívesen járt ki ide az egész  család, egy-egy szalonnasütésre,  baráti beszélgetésre. Sajnos ennek vége. Már az unokákkal sem tudom többet itt a füvet nyírni.  Mindenünk odaveszett - mondta a Dunaújvárosi Városalapítók Egyesületében továbbra is aktív szerepet  betöltő  hetvennégy éves nagypapa.
Kiss Csaba polgármester ugyancsak a helyszínen figyelte az eseményeket:
 -  Ha csak egy kis esély is van rá, a tűzoltók segítségével kimentjük a házakban bent maradt értékeket.  A bontott faanyagot a sportpályán helyezzük el, ha a tulajdonosok nem tartanak rá igényt. Ezt részben az önkormányzat használja fel, részben pedig tüzelőanyagként rászoruló családok kapják meg.
A polgármester hozzátette: a többi építési törmeléket összezúzzák és  a külterületi mezőgazdasági utak feltöltéséhez használják fel.   A veszélyes anyagokat ugyancsak az önkormányzat szállíttatja el egy tatabányai lerakóhelyre.
 - A teljes építési törmelék mennyiséget hét-nyolcszáz köbméterre becsüljük. Szerdától teherautókkal kezdjük elhordani a helyszínről. A bontással hétfőig kell végezni  - tájékoztatott Kiss Csaba.
Varga Ernő, a Dunaújvárosi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka lapunknak elmondta: tizenkét emberükkel vesznek részt az értékek mentésében, hiszen az életmentésen kívül a tárgymentés is feladatuk.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!