Szenzációs teljesítmény: tornagyőztes lett a Vesta futsalcsapata

Mór - Mondhatni egyfajta világszenzációt aratott a fehérvári Vesta Persecutor K és 3S női futsalcsapata azzal, hogy a nemzetközi tornán Oroszország és Ukrajna előtt az első lett.

Matók János

 

Öt csapat: Oroszország és Ukrajna nemzeti válogatottja, az Economist Niksicsre épülő montenegrói ligaválogatott, a fehérvári bajnoki címvédő és Magyar Kupa-győztes Vesta Persecutor K és 3S, valamint a fehérvári játékosokat nélkülöző magyar válogatott lépett pályára azon a nemzetközi női futsaltornán, amelynek a móri Wekerle Sándor Szabadidőközpont adott helyet pénteken és szombaton. És amely torna egyfajta világszenzációval zárult, hiszen a rendező  Vesta (Farkas Andrea, Bocsárdi Eszter, Varga Luca, Schumi Dóra, Smuczer Angéla, Dombai-Nagy Anett, Pádár Anita, Halászi Kinga, Jakab Kata, Sebestyén Györgyi, Vágó Fanny, Fogl Katalin, Garamvölgyi Nikolett, Papp Dorina, Benkő Mónika, Belkó Éva, Bogdán Éva, Ács Noémi, edző: Várhidi Péter, Herédi Attila)  végzett az első helyen. Köszönhetően a többi között annak is, hogy a világ élvonalába tartozó orosz válogatottal (a móri torna után a vasárnap kiadott,  legfrissebb  ranglista 4. helyén áll) 3-3-ra végzett, az ukrán (jelenleg 6. helyezett) nemzeti csapatot pedig 10-3 arányban szinte lemosta a pályáról. 

 



De ne szaladjunk annyira előre, hiszen voltak negatív előzményei is a szenzációs sikernek. Az első pedig rögtön a magyar válogatott elleni  10-0 arányú győzelem, amely sokaknál kiverte a biztosítékot, mondván: miért kellett ennek a szégyennek kitenni a nemzeti csapatot? Persze, utólag már hiába kárognak az ellendrukkerek, hiszen azt az összes érdekelt tudta:  a Vesta  két válogatottja, Dombai-Nagy és Pádár ezúttal a klubcsapatát erősíti. A másik: ismét bebizonyosodott a válogatási elv tarthatatlansága, az a tény, hogy például egy NB II-es vidéki klub játékosait azzal csábították el a fővárosi élcsapathoz: azonnal bekerülnek a nemzeti csapatba.  Nem a tudás számított...
Viszont tény: a magyar válogatott még így is elfogadta a meghívást, s végül a 4. helyen végzett, miután nagy csatában 7-5-re nyert a Niksics ellen. Amikor viszont a lelátón foglaltak helyet,         a nézők legnagyobb megdöbbenésére - az oroszok és az ukránok ellen - a Vesta ellen szurkoltak, s közben a fehérvári csapatot, annak játékosait  szapulták. Keserű a szőlő, főleg annak a tükrében, hogy még az óvás gondolata is felmerült a válogatottnál,  amikor a Vestától 10-0-ra kikapott. Az indok?
A Vesta egyik kapusa,   az a Varga Luca, aki február 28-án tölti majd be a 12. (!) évét, s akinek a rendelkezésére álló bő 10 percben válogatottunk nem tudott  gólt lőni. A szabályok szerint 15 év az alsó korhatár a női futsalban, a szervezett bajnokságban, ám egy torna kivételt képez. Azt viszont az MLSZ és több csapat képviselője is láthatta, hogy egy kivételes képességű, óriási tehetségről van szó. A gárdonyi illetőségű Luca a Videoton Labdarúgó Közalapítványnál, majd a Főnix Gold FC-nél, Mitring Istvánnál, később pedig Hegedűs Ferencnél lett egyre jobb kapus, akire például már Németországban is felfigyeltek. S miután eljön majd az idő, amikor lány létére már nem védhet a fiúknál, tavaly decemberben a szüleivel megkereste a Vestát, ahol a többiek, a nagyok  azonnal befogadták Lucát. 

 



Vissza a tornára, ahol szombaton a két keleti rivális csatájában némi meglepetésre - szorosabb csatára számított mindenki  - az oroszok 5-2-re győztek az ukránok ellen. Ez pedig azt jelentette: a Vesta-Ukrajna meccsen dől el az első hely sorsa. Némi túlzással olyan eredmény született, mintha a Videoton FC legyőzte volna  Hollandiát, hiszen Pádárék 10-3-ra elpáholták világhírű ellenfelüket. Nem csoda, hogy örömkönnyekben úszott az egész csapat: mert első lett a Vesta, Oroszország, Ukrajna, Magyarország és a Niksics előtt, Pádár a gólkirálynő, Dombai-Nagy pedig a legjobb játékos lett.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!