Lehetőségek foglalkoztatásra, kisvállalkozásoknak is

FMH - Új támogatásokat érhetnek el azok a foglalkoztatók, amelyek munkahelyet teremtenek vagy munka nélkül lévő embereket terveznek felvenni. Egészen kicsik is kérhetik.

Klecska Ernő

Idén a korábbinál nagyobb palettát tudunk kínálni a munkáltatóknak, különféle támogatások segítségével. Az egyik legjelentősebb változás az, hogy kisvállalkozások is elérhetik e forrásokat  - tájékoztatott Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szakmai igazgató-helyettese.  A foglalkoztatást bővítő bértámogatást akkor kaphatja a foglalkoztató, ha regisztrált álláskeresőt, hátrányos helyzetű munkavállalót kíván felvenni.  Ebben az esetben a bérhez és járulékaihoz 50 százalékban tudunk hozzájárulni, ha megváltozott munkaképességűt, akkor 60 százalék a támogatás mértéke, legfeljebb 12 hónapig - mondta a szakember. Ebben a támogatási formában nincs tovább-foglalkoztatási kötelezettség.

 



Egy másik eszköz, a munkahelymegőrző támogatás kifejezetten arra szolgál, hogy ha valamelyik cég csoportos létszámleépítést jelent be, ezzel el lehessen érni azt, hogy ne történjen meg. Itt 25 és 75 százalék között nyújt a központ támogatást bérre és járulékra, legfeljebb egyéves időtartamban. Itt van tovább-foglalkoztatási kötelezettség. Ahány hónapra állapítja meg a kirendeltség a támogatást, annyi időre  a munkáltatónak kötelessége  az egész létszámot megtartani.
- Szervezetünk kiemelten kezeli a pályakezdők munkaerőpiacra történő elhelyezésének segítését, ennek előmozdítása érdekében a pályakezdők munkatapasztalat szerzését segítő konstrukció keretében 365 napos támogatást tudunk adni, és itt nem mérlegelünk - szögezte le Buday Attila.  - A kérelmet a kirendeltségeken lehet beadni, az erről szóló pályázat hamarosan megjelenik. A felhívás tartalmazza azon szakképzettségek körét, amelyekkel rendelkező pályakezdőket támogatunk.

E támogatási formák mellet van két új program is. Az egyik egy európai uniós, a Támop 1.1.3. jelű projekt, amelynek keretében  a munkaügyi szervezet bértámogatást tud nyújtani azoknak a profitorientált cégeknek, amelyek bérpótló juttatásban részesülő embereket akarnak alkalmazni. Itt nyolc hónap a maximális támogatási idő, a jogszabály úgy szól, hogy a támogatási idő felének megfelelő továbbfoglalkoztatási kötelezettség van. Az itt kérhető összeg a minimálbér és járulékai 70 százaléka. Ha valaki ezzel a lehetőséggel élni akar, kérelmét április 30-áig nyújthatja be.
A legfrissebb támogatási lehetőség a munkahely-teremtő beruházások támogatása. Ezt a lehetőséget a nemzetgazdasági minisztérium országosan hirdette meg 5 milliárd forintos keretösszeggel. Új munkahelyenként 1,2 millió forintot lehet elnyerni. Ha valaki hátrányos helyzetű térségben valósítja meg beruházását, akkor újabb pénzekhez lehet jutni, ha roma származású munkavállalót foglalkoztat, akkor még többet, s ha regisztrált álláskeresőt, akkor 1 új munkahelyre akár 2,2 millió forintot is el lehet nyerni. Egy pályázó legfeljebb 120 millió forintot kaphat. A pályázat benyújtásának határideje március 31.
Jelentős változás e területen, hogy  mikro-,  kis- és középvállalkozások pályázhatnak. E konstrukcióban nem kötelező regisztrált álláskeresőt felvenni, de érdemes, mert az ilyen célra elnyerhető támogatásokat és a Széchenyi-terv pályázataiban elnyerhető forrásokkal lehet kombinálni.  Ebben a  pályázatban minimum 2 új munkahely megteremtését kell megcélozni,  a beruházást 3, a foglalkoztatást pedig 2 évig fenn kell tartani, miközben se  a régi, se az új alkalmazottakat nem lehet elküldeni, azaz fenn kell tartani a statisztikai létszámot - mondta Buday Attila. A szakember kiemelte:  a munkaügyi szervezet azt szeretné, ha a munkáltatók széles köre tudna ezekről a lehetőségekről, ezért széles körű párbeszédet kezdeményeznek.

- A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja felhívással fordul az akkreditált felnőttképzési intézményekhez és vállalkozásokhoz, amelyek álláskeresők államilag támogatott ajánlott, illetve elfogadott képzéseire vállalkoznának. A képzési ajánlatokat február 25-éig lehet postai úton beküldeni. Az ajánlatokat egyszerűsített, egyfordulós rendszerben bírálják el.

- A hátrányos helyzet főbb kritériumai: alapfokú iskolai végzettség, az ötvenedik életév betöltése, 25 évesnél fiatalabb pályakezdő álláskereső, saját háztartásában 18 évesnél fiatalabb gyermeket egyedül nevelő, a munkaerőpiacra visszatérő kismama, egy éven belül előzetes letartóztatás, szabadságvesztés vagy elzárás büntetését töltő illető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!