Ki fog ráfizetni? Nőne a belvárosban a szociális bérlakások díja

Székesfehérvár - Január 1-jétől érvényes a belvárosra a lakásrendelet módosítása. Megszűnik a szociális bérlakás, változik a négyzetméterenkénti díj. A lakók nem fogadják el az új lakbért.

Kovalcsik Katalin

A megyeszékhely belvárosában 219  olyan lakásban élnek emberek, amelyeket szociális bérlakásként bérelnek az önkormányzattól. A város képviselői évek óta változtatni akartak az alacsony bérleti díjakon, de erre eddig nem sikerült megtalálni a megoldást. A tavaly novemberben  minden képviselő által megszavazott új lakásrendelet  szerint megszűnik a belvárosban a  szociális alapon bérbe adott lakás kategóriája.


- Nem a lakásokat, hanem  a rászoruló embereket fogjuk támogatni -  mondta a fórumon az alpolgármester,  Égi Tamás,  és Bóka Viktor jegyző szintén erről tájékoztatta a lakókat, akik szép számmal érkeztek, hogy vitassák  a város új rendeletét.  A lakbéremelést kifogásolta mindenki,  még azok is, akiknek családjában több kereső él együtt. Elsősorban az idős, egyedülálló emberek  érzik a helyzetet tragikusnak, hiszen nem fogják tudni kifizetni a megemelt lakbért, amely négyzetméterenként, a komfortfokozattól függően  800-1000 forint is lehet az eddig  fizetett 72-88 forint helyett. A város képviselői erre azt válaszolták, senkinek nem kell attól tartania, hogy fedél nélkül marad. Aki nem képes kifizetni a megemelt lakbért, kérhet támogatást - összkomfortos kategória esetén a lakbér 60 százalékáig, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakás esetén   a bér 80 százalékáig -,  választhat másik bérlakást, ahol nem ekkora a bérleti díj.  Elhangzott, hogy a Széphő szakemberei minden egyes lakást, mind a 219 belvárosi otthont felmérnek. Negyven pontban fogják értékelni a lakásokat, bekerülnek  a dokumentumokba a  felújítások -  ablakcsere,  falfestés -, minden forint ráfordítás, amit a lakó elköltött a lakásra. Minden bérlővel egyedi szerződést köt ennek alapján a város. Az egyik lakó megkérdezte, hogyan fogják összehasonlítani az eredeti állapotot  a jelenlegivel? A Széphőnél  eredeti okmányok vannak, az lesz az alap, hangzott  válasz. Egy lakó jogi anomáliákra is felhívta a jegyző figyelmét, a következő hozzászóló  arra, hogy a felmérők - nála már jártak - nem állnak a helyzet magaslatán,  nem biztos, hogy reális lesz  kép. 


Sokan nehezményezték, hogy   a kivételezettek már olcsón megvehették a lakásokat, mások pedig mai árakon juthatnak hozzá a saját erejükből karbantartott otthonokhoz, ha egyáltalán képesek  lesznek megvenni a 40-60 évig lakott,   otthonként kezelt lakást. Többen mondták, omladozik a belváros -  az önkormányzat is látja, ezért hozta új  rendeletét, mivel évi félmilliárdos  vesztesége a házak miatt  nem tartható-, az ingatlankezelő nem fordít rá gondot, szakadnak az erkélyek, volt belőle baleset is.   Égi Tamás  válasza  szerint ők nem az ingatlankezelőt képviselik, hanem az önkormányzatot, a rendelettel kapcsolatos kérdésekre, és nem a felújításokra, karbantartásokra tudnak válaszolni. A belvárosi egyesület a témát nem kívánta lezárni, a határozatlan szerződések és az új rendelet  miatt  jogi szakértővel konzultálnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!