Megyei termékek az EU-elnökség rendezvényein - kiugrási lehetőség is

FMH - Az elnökség sikere valamennyiünk érdeke - mondja megyénk uniós parlamenti képviselője. Ez a félév lehetőséget ad, hogy Európa felfigyeljen ránk, hogy jobban megismerjen. Lehetőség a magyar termékek számára, de hozhat hosszabb távú gazdasági sikereket is.

S. Töttő Rita

Az unióval kapcsolatos ügyekben a legtájékozottabbak közé tartoznak az ország uniós képviselői. Közülük az egyetlen Fejér megyeit, Herczog Editet  kérdeztük arról, miért fontos nekünk az elnökség féléve.
- Magyarországnak ez azért fontos, mert meg tudja magát mutatni a világnak. A csütörtöki kupolatermi nyitórendezvényt, zászlóátadást Európa minden televíziója főműsoridőben adta hírül. Mindenki láthatta, milyen gyönyörű a magyar Parlament. Az a fontos, hogy a látvány mögött a tartalom is ilyen színvonalas legyen a következő félév során. Fontos, hogy az 500 millió európai,  aki a híreket nézi, s ott mindig Magyarországot látja, az úgy érezze, hogy ez az ország érdemes arra, hogy jó szívvel gondoljanak rá, érdemes meglátogatni, érdemes ott befektetni. A hosszú távú gazdasági előny mint egy csóva, úgy kíséri a mindenkori elnökséget. Persze akkor, ha sikeres az elnökség. Ellenkező esetben minden marad úgy, ahogy előtte volt.
Ez alatt az idő alatt Magyarországra látogat mintegy 40 ezer ember, akik Európa vezető politikai, gazdasági és médiaszemélyiségei. Ők azok, akik hírünket viszik a világba, a termékeinket elviszik, s a magyar munkaerőre támaszkodva vállalkozásokat hozhatnak itt létre - folytatta a politikus. -  Ez fontos az olyan városoknak is, mint Székesfehérvár, amely a rendszerváltás után arra építette a stratégiáját, hogy a megszűnt vállalatok helyett új nagyvállalatokat vonzott magához. Ez segített a borzalmas munkanélküliség felszámolásában. Azt is tudja mindenki, hogy amikor az IBM elment, milyen űr maradt utána, s amikor jön egy újabb cég, az milyen nagy segítség a munkanélkül lévőknek.
- Igaz, hogy kevés a vidéki rendezvény, de a hivatalosan meglátogatott pici háromszög, ami Ferihegy, a Duna-part és a Grassalkovich-kastély között van, az egész ország lenyomata. S ha valaki a hivatalos időnél tovább marad néhány nappal - márpedig lesznek ilyenek -, akkor már ellátogathat Fehérvárra. Persze ehhez az adott helyszíneken el kell helyezni a Fehérvárt ismertető turisztikai és gazdasági kiadványokat.

Az Európai Unió soros, magyar elnökségének idején,  2011 első félévében, hazánk számos hivatalos eseménynek ad otthont. Ennek köszönhetően az elnökségi rendezvényeken nemcsak szakmai vezetőként, de jó házigazdaként is fel kell lépnie az országnak. Ebben pedig páratlan segítséget nyújthatnak a kitűnő minőségű magyar termékek, amelyeknek elkészítői számára presztízsértékű egy-egy ilyen eseményen való részvétel. A legjobb hazai előállítók termékei ugyanis  mintegy 250 rendezvény során kapnak lehetőséget a hazai és nemzetközi közönség előtti  bemutatkozásra. A Külügyminisztérium pályázatot hirdetett a termékek kiválasztására, amelyen több Fejér megyei vállalkozás is nyert. Az agárdi pálinkafőzde például két termékével is megjelenhet az uniós rendezvényeken. 
- Örömmel értesültünk róla, hogy a beküldött pálinkáink közül a december 15-én megrendezett válogatáson mindkét termékünk, az Agárdi Prémium cigánymeggy-pálinka és a Piros vilmoskörte selection  is sikert aratott  - nyilatkozta Szokolics Ákos, a főzde kereskedelmi igazgatója. Két kategóriában hirdetett pályázatot a pálinkák számára a minisztérium, s mindkettőben nyert az agárdi cég.  Ennek köszönhetően az ültetett fogadásokon és a kiemelt állami vezetők részvételével zajló rendezvényeken is lehetőséget kapnak termékeink a hungarikumok képviseletére és népszerűsítésére  - tette hozzá az igazgató.

 


A közvetlen és remélt gazdasági haszon mellett persze az elnökség politikai megítélése is fontos.
- Tartalmát tekintve az a nagy lehetőségünk, hogy minden tanácskozásnak magyar lesz a levezető elnöke. Így lehetőség van a napirend meghatározására, a szó megadására, az elhangzottak összefoglalására - fejtegette Herczog Edit. -  Ez arra is alkalmas, hogy bemutassuk, a magyar köztisztviselői kar és a magyar kormány képes nemcsak tízmillió magyar, hanem ötszázmillió európainak az érdekét is kezelni. Olyan irányban mozgatni, amire szükség van a gazdasági válságból történő kilábaláshoz.  Az nyilvánvaló, hogy egy tízmilliós országot mozgatni nem ugyanaz, mint  a huszonegynéhány nyelven beszélő  ötszázmilliós kontinenst. Ez egy óriási feladat. Ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor azt mondják: igen! Ha botladozunk, akkor a brüsszeli adminisztráció besegít. De a közös célnak azt kell tekinteni, hogy meg tudjuk csinálni.
- Ennek az előfeltételei megvannak, hiszen az elmúlt három év alatt körülbelül háromezer fiatal diplomást képeztünk ki erre a feladatra. Az európai közigazgatási szaktudás megszerzése mellett legalább két nyelv középfokú ismerete volt az elvárás. Ez a sok fiatal itt marad akkor is, amikor az elnökség elmegy. S a magyar közigazgatás nyert jól képzett, legalább két nyelven beszélő, európai rálátással rendelkező köztisztviselőket.

- A magyar elnökségre váró feladatok közül van egy, ami 27 miniszterelnökre tartozik. Ez a Lisszaboni Szerződés módosítása, és a gazdasági kormányzás megteremtése. Ebben a parlament csak véleményt mond, a bizottság előterjeszt. Minden más esetben a parlament és a miniszterelnökök alkotta, a magyar fél által vezetett tanács együttes döntése kell a jogalkotáshoz. Ennek első lépése az lesz, amikor január végén a magyar miniszterelnök Strasbourgban az Európai Tanács elnökeként elmondja a félévre tervezett lépéseket, meghallgatja a parlamenti frakcióvezetők véleményét, s innentől kezdve folyamatos konzultációban lesz az Európai Parlamenttel. A parlamenti üléseken részt vesz majd a kormány képviselője. Azután a félév végén megint a miniszterelnök, Orbán Viktor tájékoztatja a parlamentet. Az uniós jogalkotáshoz az is kell, hogy az egyes döntések mögött többség legyen. Ezt a többséget ebben a ciklusban a Néppárt és a szocialisták együttműködése adja. Más formában többséget létrehozni matematikailag szinte lehetetlen, ezért fontos, hogy a tanács és annak elnöke olyan egységet állítson a döntések mögé, hogy  a parlamenti többség létrejöhessen.
- Kívánom magunknak, kívánom az országnak, hogy az uniós elnökség sikeres legyen - fejezte be nyilatkozatát Herczog Edit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!