Márciustól újra lehetnek közmunkások a Köfémen

Székesfehérvár - Márciustól ismét takarítanak majd közmunkások a Köfém lakótelepen. A lapunk által szervezett fórumon az is kiderült, polgárőrök is ügyelnek mostantól a területre.

Házi Péter

A lapunk által rendezett szerda esti lakossági fórumon jelentette be Pintér László, a Székesfehérvári Városi Polgárőr egyesület titkára, hogy hat fővel megalakult a Köfém lakótelepi polgárőrség, akik felváltva járják majd a lakótelep utcáit, hogy elejét vegyék a bűncselekményeknek. Mint ugyanis a fórumon megjelent lakók elmondták, amióta a Ráchegy Szálló helyén gyakorlatilag hajléktalanszálló üzemel, úgy tapasztalták, megnőtt a betörések száma. Cseh István, a városi polgárőrség elnöke lapunk kérdésére elmondta, a városi polgárőrség eddig is járőrözött a területen, de nyilvánvalóan nem tudtak állandóan jelen lenni, hiszen a város teljes egészét felügyelik. A most megalakult csapat viszont kifejezetten a Köfém-lakótelep biztonságáért dolgozik. Hozzátette, várják a lakók jelentkezését is, hiszen minél többen figyelnek, annál sikeresebb lesz a bűncselekmények megelőzése.


- Az elmúlt időszakban valóban megnőtt a betörések száma a területen, de a rendőrség eddig nem talált összefüggést az elkövetők és a hajléktalanszállón lakók személye között. Korábban egyébként sikerült elfognunk egy csapatot, akik több itteni betörésért is felelősek - mondta érdeklődésünkre Németh-Kész Mónika, a megyei rendőrfőkapitányság szóvivője, aki a lakók felvetésére  miszerint a körzeti megbízottat nagyon ritkán látják  elmondta, a lakók ismerik a telefonszámát, bármilyen esetben lehet neki szólni. Mivel igen nagy a városrész, nagy terület tartozik a hatáskörébe, így az, hogy a lakók nem látják, nem jelenti azt, hogy ne dolgozna a körzetben.
De térjünk rá a többi kérdésre:  Az egyik lakó  felvetette, nem érti, miért tették a kutyapiszokzacskó-tartót a játszótér közepére. Nem lehetne ezt máshová tenni, ezzel is ösztönözve a kutyásokat, hogy ne ide járjanak? - kérdezte. A városgondnokságtól kapott válasz szerint a  Köfém lakótelepen egy kutyatoalett van a kutyafuttatóban és további négy a járdák mentén, a  leggyakoribb sétáltási helyek közelében, azaz -  ahogy a városban máshol sem - itt sincs játszótéren kutyatoalett.
A lakók szerint amíg közhasznú munkások takarították a lakótelepet, rend volt, ám amióta eltűntek, nagy a szemét. A városgondnokság ígérete szerint lesz változás:  A gépi útseprés járattervébe integrálják a lakótelepen átmenő út takarítását, másrészt a közfoglalkoztatásra várhatóan márcisutól újra lesz lehetőség, így napi szintű lesz a kézi takarítás. (Február sajnos nem tudják betervezni a napi takarítást, de igyekeznek a lakótelepen rendet tartani.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!