Életképek a vörösiszapos térségből

Devecser, Kolontár - Nagyüzemben hordják és depózzák a vörösiszappal szennyezett földet, zsilipet építenek a védőgáton, hamarosan lecsapolják a halastavat, savazzák a Tornát és újjáépítenek - életképek a vörösiszapos térségből.

Németh F. Bernadett

A helyszíni bejárásra - amely most valódi értelmet nyer a sok, a tározóra szervezett sajtóséta után - Kivágó Tamás dandártábornok, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka kísér el bennünket. Terepjáróba szállunk, most még gumicsizma sem kell, fagyott a föld mindenfelé. Először a devecseri épülő lakóparkot nézzük meg, mi ugyan - a dandártábornokkal jön az ÚKKK szolgálatban lévő sajtóreferense, Böszörményi Anna is - csak az építkezés széléről, a fotós azonban messze gyalogol az építési területre, ahol már látványos munka folyik. Jó látni, hogy valami épül is a lakott területen a vörösiszap-katasztrófa után, s nem csak a rombolás nyomai vonzzák a tekintet. A lakópark a város iszappal sújtott területének másik felén áll, jó is ez így, az ide költözők legyenek csak minél messzebb attól a helytől, a tragédiát átélték.


Kolontár felé indulunk tovább, lekanyarodunk egy földútra, miközben a dandártábornok elmondja, hogy a teherautók által használt utak nagy részét most építették, vagy a meglévő földutakat erősítették, szélesítették meg, hogy alkalmasak legyenek a szállításra. A külterületeken folyik a munka, hatalmas gépek markolnak mélyen a talajba és szedik össze a vörösiszapos földet. Ahol öt centiméternél vékonyabban fedi a talajt az iszap, ott nem szedik le a földet, hanem betárcsázzák, dudarittal semlegesítik, tavasszal pedig biotrágyával kezelik.

További részletek a naplo-online felületén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!