Don-kanyar hőseire és a túlélőkre emlékeztek

Pákozd - Ökumenikus megemlékezéssel tisztelegtek szerdán a résztvevők a Mészeg-hegyen az urivi áttörés 68. évfordulóján.

Tihanyi Tamás

A 2. Magyar Hadsereg  hősi halottaiért gyújtottak máglyát  szerda este a pákozd-sukorói Mészeg-hegyen, az ország első olyan emlékhelyén, amit a doniakért emeltek. A beszédet Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára mondta, és tolmácsolta a miniszter üzenetét.

Hála Istennek már nemcsak a feledés emlékműve áll, hanem hosszú ideje a Don-kanyar Kápolna is, mondta  a máglya mellett Bobory Zoltán, miután köszöntötte  a megjelenteket. Hozzátette: bár céljuk az volt, hogy ilyen kor minden magyarországi településen emlékezzenek a doni tragédiára, örülnek annak, hogy ezt már egyre több helyen teszik meg, és a hegy igazi zarándokhellyé vált.


Hasonlóképpen szólt beszédében Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is, aki történelmünk leggyászosabb és legértelmetlenebb eseményének, nagyapáink Mohácsának nevezte a doni áttörést, majd felidézte a háborús napokat. Méltatta a magyar katona helytállását, aki teljesíthetetlen feladatot kapott. Megígérte, a honvédelmi vezetés mindent megtesz azért, hogy a ma külföldön szolgáló katonáink megfelelő felszereléssel telesíthessék feladataikat - vont párhuzamot múlt és jelen között. Szavaival aláhúzta a hagyományőrzés fontosságát is.

 

OLDALTÖRÉS: Kegyeleti út a Don-kanyarba

 

 

 

Kegyeleti út a Don-kanyarba

Az elmúlt évben is jártak kegyelettel emlékezők a doni tragédia helyszínén.  Ebben az évben ismét szerveznek ilyen utat a hozzátartozók és más érdeklődők részére.

Elsősorban azokat várják az  útra, akik elveszítették  hozzátartozóikat, s szándékukban áll lélekben   újra eltemetni szeretteiket akár ennyi év után is. Az utazási iroda  autóbuszt indít május     30-án, az út június 6-áig tart. (A csoporthoz repülőgéppel is lehet csatlakozni.)
Az első napon  az ukrajnai Rivnéig utazik  a csoport, majd másnap mennek tovább Sumyba.   A harmadik nap már Voronyezsben alszanak a zarándokút résztvevői, s két nap alatt járják be Sztorozsevojétól Urivig, Korotojaktól Kamenkáig  a legfontosabb helyszíneket, s meglátogatják az 1997-ben megnyitott  bolgyirevkai hősi temetőt.  Lesz megemlékezés a 2003-ban felszentelt rudkinói központi magyar hősi temetőben is, majd a csoport Kurszk térségének érintésével Kijeven és Lembergen keresztül érkezik haza.   Az elmúlt évben is voltak emlékezők  a Don-kanyarban.  A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség országos találkozója várhatóan 2011. április 16-án  10 órakor lesz a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban. A részletekről Kovácsné Angyal Borbála titkár a (30) 582-4258-es telefonszámon tud bővebb tájékoztatást adni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!