Alacsonyabb lesz az alapdíj a Vásárhelyi útiaknak

Székesfehérvár - Akár olcsóbb is lehet a Vásárhelyi útiak számára a fűtés a korábbihoz képest: mostantól a Széphő szolgáltat, így a város más épületeire vonatkozó távfűtési tarifák érvényesek itt is.

Házi Péter

A Széphő Zrt. január 6-án éjszaka jutott be először a Vásárhelyi úti lakótelep fűtését biztosító két kazánházba, azóta a cég szolgáltatja a távhőt az itt élőknek. Mint Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta, azonnal megkezdték a kazánok átvizsgálását: öt darab, viszonylag jó állapotú, tíz éves kazánokról van szó, amelyek nagyjából élettartamuk felénél vannak. Ami a házakhoz vezető fűtéscsövek állapotát illeti, ezek sem szorulnak felújításra, hiszen alig egy évtizede kerültek a helyükre. Megoldásra szorul viszont a távfelügyelet kiépítése, melynek célja, hogy a kazánházak biztonságos működését a Széphő Zrt. diszpécserközontjából is nyomon lehessen kísérni.


- A Vásárhelyi lakótelepen élőknek nyilvánvalóan számos kérdésére merült fel az elmúlt napokban, melyekre a jövő heti,  keddi lakossági fórumon próbálunk választ adni. Fontos tisztázni, hogy a városban egyedül nekünk van távhőszolgáltatási engedélyünk, így a szóban forgó lakótelep öt házának ellátása is távfűtéssé minősül, ami azt jelenti, hogy a város más távfűtött épületeire vonatkozó tarifák lesznek itt is érvényben, legyen szó az alapdíjról vagy a hődíjról. Éppen ezért is furcsa számomra, hogy a kazánok korábbi tulajdonosa miként számlázhatott a távhőre vonatkozó kedvezményes, öt százalékos áfakulccsal... - fogalmazott a vezérigazgató, akinek az előzetes kalkulációja szerint az alapdíj jelentősen olcsóbb lesz a Vásárhelyi úton eddig érvényben lévő árnál, így összességében a teljes fűtési díj is csökkenhet.
 Az eddigi központi fűtés tehát távfűtéssé minősül, ebből egyébként az is következik, hogy nem a lakókkal egyenként, hanem a társasházakkal fogunk majd szerződést kötni, persze, szeretnénk felmérni az egyéni igényeket is. Nem árt azonban külön kiemelni, hogy együttműködést kérünk minden lakótól a fűtésdíjak rendes és rendszeres fizetése érdekében, mint ahogy a Széphő is azonnal cselekedett a lakók érdekében azzal, hogy a kazánokat megvásárolta - fogalmazott a vezérigazgató, aki hozzátette, ha valaki anyagi nehézségei miatt átmenetetileg megszorul, annak a cég ügyfélszolgálata tud segítséget adni, de a fűtésért mindenkinek fizetnie kell!
Adódik a kérdés, mi lesz azokkal, akik lefűrészelték a lakásukba bevezető fűtéscsöveket, és saját villany- vagy más alternatív fűtésre álltak át. Fónad Csaba ezzel kapcsolatos kérdésünkre annyit mondott, a távfűtési szerződés a házban lévő minden lakásra vonatkozik, az alól nem lehet kivételt adni, így az érintetteknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy visszaálljanak a távfűtésre.
Az öt épület némelyikében vannak ugyan hőmennyiségmérők felszerelve, ám ezek jelentős része nem hiteles, máshol pedig egyáltalán nincs mérőóra, így első körben mindenképpen légköbméter alapú lesz az elszámolás.

Január 18-án, kedden, 18 órára a Gárdonyi Géza Művelődési Házban lakossági fórumra várja a Vásáhelyi úti lakótelepieket  Cser-Palkovics András polgármester, dr. Bóka Viktor jegyző, Brájer Éva önkormányzati képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!