Turistacsalogató a fürdőben, geotermikus fűtés a városban

Gárdony - A településen nemrégiben tárgyalt az önkormányzat a termálfürdő pályázatról. Hétfőn lezárták a megújuló energiaforrás pályázatukat, amely jelentős beruházás.

Kovalcsik Katalin

Az agárdi termálfürdő fejlesztésével új turisztikai célt valósít meg a város önkormányzata.  A vendégcsalogató beruházáshoz negyven százalékos támogatást nyertek,  a hatvan százalékot  a város teremti elő.
A 476 négyzetméternyi vízfelületű élménymedence - wellness medence - minden korosztálynak kínál majd felüdülést  már jövőre - mondta  Tóth István polgármester.  
- A fürdő vezérigazgatójával egyeztetve úgy határoztunk, hogy  a medence nyártól őszig nyújt majd szórakozást a hozzánk érkezőknek. A  beruházás 270 millióba kerül. A fürdő 850 milliós adóssága addigra lejár, mire  szükség lesz a hozzáadandó értékre.

A városban hétfőn egy környezetkímélő beruházást is lezártak. Az önkormányzat 2007-ben  az Új Magyarország  Fejlesztési Tervhez   nyújtott be pályázatot,  és nyert több mint 186 millió  forint,  vissza nem térítendő támogatást a 430 millió feletti projektösszeg  mellett.   A beruházás még 2008-ban kezdődött,  mára elkészült  a 700 méter mély visszasajtoló kút, a  hozzátartozó 4,3 kilométer  hőszigetelt termálvezeték, a lehűlt víz elvezetésére  a 6,5 kilométeres  másik vezeték, a két gépház, a fogadó létesítményekben kicserélték  a kazánházak hőcserélőjét,  valamint  létrehozták a vezérlés rendszerét. A  65 Celsius fokos termálvíz egy régebben fúrt kútból érkezik az új szivattyúházba,  onnan jut a fogyasztókhoz, a termálfürdőhöz, az agárdi és a gárdonyi iskolához,   a polgármesteri   hivatalhoz,   az idősek otthonához és az emeletes házakhoz. 
A geotermikus fűtés nem  helyettesíti teljes egészében a gázfűtést, nem váltja ki azt, viszont jelentős rásegítés, ha a külső hőmérséklet  körülbelül plusz három fok körüli.   Ekkor  szinte nincs is szükség  a gázra, az automatika akkor kapcsolja be a gázkazánokat, ha   hidegebbre fordul az idő. Az alkalmazott technológia környezetkímélő,  a rendszer   zárt, szennyező anyag nem jut a kútból kinyert termálvízbe. A visszakerülő víz ugyanabba a vízadó  rétegbe kerül vissza, mindössze a hőjét veszti. A megvalósítás  előtt elkészült tanulmány  bizonyítja, a visszakerülő víz nem hűti le a termálvízbázist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!