Folytatódott a parlamenti munka

Kedden megkezdődött a parlamentben az Európai Rendőrségi Hivatallal, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel, a lőfegyverrel és a pirotechnikával kapcsolatos törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat vitája. A kormánypártok elfogadásra javasolták a tervezetet, amit az ellenzéki pártok csak módosításokkal támogatnak.

MTI

    
Kontrát: javulni fog a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságát

Kontrát Károly belügyi államtitkár a törvényjavaslat expozéjában azt mondta: az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) létrehozásáról szóló határozat átültetése javítani fogja a szervezett bűnözés, és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságát, segíti a közrend és közbiztonság megerősítését.
 Közölte, a javaslat markánsan elkülöníti egymástól a személy- és vagyonvédelmi tevékenységre, a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységre, valamint a magánnyomozói tevékenységre vonatkozó szabályozást; magánnyomozói tevékenységet csak a személy, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamara tagjai végezhetnek, a javaslat megszünteti a magánbiztonsági iparágban jelenleg jellemző alvállalkozói láncokat.
A pirotechnikai tevékenység továbbra is szoros hatósági kontroll alatt, engedélyhez kötött tevékenységként lesz végezhető - mondta.
    
Az MSZP módosításokat kér

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a javaslat a bűnözéssel szembeni közös fellépés miatt nagy jelentőségű.
Mint mondta, az MSZP minden, a jogharmonizációra irányuló erőfeszítést támogatni fog, a jogharmonizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Magyarország egyszerű végrehajtói pozícióban lenne. A javaslat szerinte alapvetően elfogadható módon tesz eleget a jogharmonizációs kötelezettségének, de - hangsúlyozta - pártja módosító javaslatokat fog benyújtani az indítványhoz.
Közölte azt is: az MSZP egyetért azzal, hogy a polgári pirotechnikai tevékenység alapjait törvényben kell lefektetni, azonban szerintük ezt nem a lőfegyverekről szóló törvényben kellene szabályozni.
Az MSZP az indítvány támogatását a módosító javaslatok elfogadásától teszi függővé - jelentette ki.

Fidesz: igen a törvényjavaslatra

A fideszes Ágh Péter közölte: a lőfegyverekről szóló törvény módosításának indoka az EU jogalkotásában bekövetkezett változás.
 Mint kiemelte, a pirotechnikai tevékenységeket továbbra is mindenképpen engedélyhez kell kötni. Hozzátette: a pirotechnikai tevékenység végzésére jogosító engedély egyik feltétele az, hogy az engedély jogosultja büntetlen előéletű legyen, ami szabályozás azonban csak törvényben írható elő. 
    
 Jobbik: hibák a javaslatban

 Volner János (Jobbik) megjegyezte, hogy a javaslatban helytelenül írták le a Terrorelhárítási Központ nevét. Véleménye szerint ez arra utal, hogy az, aki a szöveget megfogalmazta, nem foglalkozik napi szinten ezzel a területtel, tehát nem ért hozzá.
Fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal is belekerüljön a törvénybe. Mint mondta, évről-évre több tízmilliárdnyi euró kárt okoz, hogy a fehérgalléros bűnözők áfacsalásokat követnek el.
Hozzátette: ha 12 milliárd forintot elkülönít az állam a növekvő terrorveszély miatt, akkor a terrorizmus gazdasági hátterének felderítése érdekében is minden meg kell tennie a kormánynak.
        
KDNP: a bűnmegelőzésnek is az együttműködésen kell alapulnia

    Básthy Tamás (KDNP) a terrorizmus elterjedése miatt fontosnak nevezte a nemzetközi együttműködést, szerinte  a bűnmegelőzésnek is az együttműködésen kell alapulnia, a nemzetközi együttműködés alapvető fóruma az Europol.
    Hangsúlyozta, a javaslat a magyar bűnüldözés és bűnmegelőzés hasznára válik. A KDNP a törvénytervezet elfogadását javasolja - jelentette ki.

LMP: jogállami elemeket feszeget két változtatás

Az LMP-s Dorosz Dávid közölte: a tervezetben két olyan változtatás van, mely jogállami elemeket feszeget. Egyik ilyen a kötelező kamarai tagságnak az eltörlése a vagyonvédelem területén, a másik pedig a jogos önhatalomnak, mint korlátnak az eltörlése a vagyonvédelmi tevékenység körében.
Véleménye szerint szigorúbb szabályok kellenek arra nézve, hogy kiből, mikor és hogyan lehet biztonsági őr. Miért épp a civil biztonsági szolgálatok kapnak több jogosítványt a kormánytól? - kérdezte. Az LMP is módosító indítványai elfogadásától teszi függővé, hogy támogatja-e a törvényjavaslatot.

Jobbik: a tervezet előrelépés, de vannak hiányosságai

Bertha Szilvia (Jobbik) szerint a tervezett szabályozás előrelépés, de vannak benne hiányosságok. Példaként említette, hogy a rendőrség által kiadott engedélyek továbbra is csak öt évig lesznek érvényesek. A Jobbik az érvényességet a visszavonásig állapítaná meg.
A fogalmak tisztázását is hiányolta a jogszabályból; szorgalmazta, hogy a kamara meghatározásakor vizsgálják felül annak tevékenységét is.
Reménykeltőnek nevezte az alvállalkozói lánc szabályozását. A kötelező kamarai tagság megszüntetését fontos pontnak tartotta, de a 2012. január 1-i hatálybalépést későinek nevezte, mert így további egy évig fent fog állni egy uniós jogharmonizációs probléma.
    
Kormány: jó törvény születhet

Kontrát Károly államtitkár megköszönte a képviselőknek, hogy ismertették álláspontjaikat és megjegyezte, véleménye szerint minden lehetőség adott, hogy jó törvény szülessen az ügyben.
Lezsák Sándor levezető elnök ezt követően az általános vitát lezárta. 
 Mielőtt a Ház áttért volna a részletes vitákra, Lezsák Sándor délig tárgyalási szünetet rendelet el, mert az Országgyűlés hétfői ülésnapja kedd hajnalban ért véget és a részletes vitákat előkészítő bizottságok üléseit kedd délelőtt 11-re hívták össze.

A Ferencvárosi Torna Clubról, a kormány szociális érzéketlenségéről, a médiaörvényről és a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről beszéltek kedd reggel napirend előtt felszólalt képviselők. A parlamenti munka mintegy négy órával az után kezdődött meg, hogy az előző ülésnap véget ért.

OLDALTÖRÉS: MSZP: a médiatörvény példátlan hatalmi befolyást ad a Fidesznek

 

 

 

Jobbik: méltó működési körülményeket az FTC-nek!

A Jobbik fontosnak tartja, hogy az ország legnépszerűbb és legeredményesebb futballklubja az őt megillető, méltó feltételek mellett létezzen, ezért a jövőben több olyan javaslata is lesz, amelyek többek között a megnyugtató tulajdonviszonyokat szolgálják - mondta Szilágyi György.
A jobbikos honatya szerint zavarosak az FTC tulajdonviszonyai, a Ferencvárosi Torna Club a szocialista kormányok ideje alatt méltatlan és megalázó helyzetbe került: a szocialisták az egyesület "zászlóshajóját", a labdarúgást megpróbálták tönkretenni, mert a klub szurkolói hagyományosan kommunistaellenesek, valamint MSZP-s politikusok és az MSZP-hez közel álló vállalkozók szemet vetettek az értékes területen fekvő stadionra. 
    
LMP: szociálisan érzéketlen a kormány


Ez a szociális érzéketlenség kormánya - jellemezte a Fidesz vezette kabinetet Vágó Gábor LMP-s honatya.
"Mi marad a legszegényebbek kosarában?" címmel elmondott felszólalásában arról beszélt, hogy tovább nyílik a jövedelmi olló, és a növekvő egyenlőtlenségeket, az alsó társadalmi rétegek leszakadását már mellébeszéléssel sem lehet takargatni.
Az élelmiszerárak inflációja felgyorsult a statisztikai hivatal adatai szerint, az érintett szektorok áthárítják a válságadót a fogyasztókra, az adótörvények a legalacsonyabb jövedelműeket sújtják - mondta, szavait azzal zárva: az LMP forró tavaszt jósol és boldog karácsonyt kíván.
 Czomba Sándor államtitkár kiállt amellett, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó irány, a munkahelyteremtést és a családok támogatását tekinti fő törekvésének. Mint mondta, nehéz örökséget vett át a kormány tavasszal, ami komoly lépéseket igényelt, de úgy döntöttek, nem a szegény embereket fogják "sanyargatni", hanem próbálnak olyan mozgásteret biztosítani, amelyben a válság hatásaitól kevésbé sújtott szektorok segíteni tudnak. Hangsúlyozta, az új adórendszer arányos és egykulcsos, aki ötször annyit keres, ötször annyit is adózik.

MSZP: a médiatörvény példátlan hatalmi befolyást ad a Fidesznek

A szocialista Mandur László úgy értékelte, hogy a frissen elfogadott médiatörvény, amely heves tiltakozást váltott ki szakmai és nemzetközi jogvédő körökben is, példátlan módon ad hatalmi befolyást és felügyeletet a médiahatóságon és intézményein keresztül a kormánynak, illetve kilenc éven át a Fidesznek. Egy párt befolyása alá helyezték a közmédiumokat - jelentette ki az ellenzéki képviselő.
Utalt arra, hogy az első médiatörvény megszületésénél a 72 százalékos többséggel bíró kormány odafigyelt arra, hogy az ellenzéknek is ellenőrzési jogot adjon, hogy ne lehessen "önkényeskedni" a média fölött. Szerinte jelenleg "a közhatalom kiszervezése" folyik. Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag Magyarországot! - fejezte be felszólalását Mandur László.
Nyitrai Zsolt államtitkár reagálásában azt mondta, hogy riogatnak a szocialisták, azzal vádolják a Fideszt, amit ők követtek el. Hogy miként működött a pártállami média, megkérdezheti a szocialista padsorokban ülő, korábban cenzorként működő társaitól - fordult Mandur Lászlóhoz.
"A sajtószabadság kérdésében önöktől nem áll módunkban jó tanácsokat elfogadni" - folytatta, kijelentve: a médiatörvény nem tesz szájkosarat az újságírók szájára, mindössze megteremti a lehetőségét annak, hogy a jogszerűtlen médiatartalmat szankcionálni lehessen; átlátható szabályozást teremt, a jogbiztonságot szolgálja. A korábbi pazarló, átláthatatlan, pártérdekeknek kitett, a szocialisták által pénzkifizető helyként használt médiarendszert átalakítjuk, átlátható, racionális, takarékos közmédiarendszert teremtünk meg - szögezte le Nyitrai Zsolt.

Fidesz: sokan járnak jól a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségével 

 A fideszes Selmeczi Gabriella azt a hétfőn elfogadott törvényt méltatta, amelynek értelmében 40 év munkaviszony után teljes jogú öregségi nyugdíjba mehetnek a nők. Kiemelte, hogy a gyermekneveléssel eltöltött időnél az ötödik gyermek után - a 8 évhez - gyermekenként egy évet lehet pluszban elszámolni, így akár 15 év is elszámolható. Nagyon sokan járnak jól ezzel, a törvény elismeri a nőknek az élet minden területén való helytállását - értékelte, megjegyezve: 2011-ben 24 ezer nő élhet ezzel a kedvezménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!