Árvíz-belvízhelyzet: nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

FMH - Az ország észak-keleti részén továbbra is nagy gondot okoz az árvíz és belvíz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszokon ugyan levonulóban van az árhullám, de a Hármas-Körös és mellékfolyói tovább áradnak, a Nyírségben a talajvíz szintje rekordot döntött.

MTI

Tovább nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a becslések szerint 830 négyzetkilométert borít belvíz - közölte Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna, a regionális vízügyi igazgatóság sajtóreferense kedden az MTI-vel. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén mind az öt belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség mellett napi 24 órás szolgálatban folyik a védekezés - mondta.
Harminc szivattyútelepen és a több helyre telepített mobil berendezéseken naponta 5,3 millió köbméter vizet emelnek át, ez megközelíti a Maros vízhozamát. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében tizenhat munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat. A védekezésben 227-en vesznek részt.

A beköszöntő zord időjárás átmeneti javulást hoz a belvíz elleni védekezésben, mert így a csatornákból - amíg nem fagynak be - ki lehet szivattyúzni a vizet - közölte a sajtóreferens.
Az igazgatóság területén több mint három tucat településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Kunszentmártonon, Csongrádon és Pálmonostorán, ahol harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés.
Csanyteleken faluszerte belvíz borította területeket látni, a jeges víz több helyen is az épületek követlen közelébe ért, s több ház fala is megrepedt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.


A falu egész területén 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be, így akarják csökkenteni az átmenő forgalom okozta rezgést, hogy legalább ez ne rongálja tovább az épületeket.
A közelmúltat tekintve 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.
 Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a megyében hat településről 13 embert kellett kitelepíteni, mert a belvíz miatt nyolc ingatlan vált lakhatatlanná.

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága a Tiszántúlon

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és az olvadás következtében mintegy 20 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, így már több mint 420 négyzetkilométer áll víz alatt - közölte Bara Sándor védelemvezető kedden az MTI-vel. Tájékoztatása szerint mintegy 80 négyzetkilométer vetést és 115 négyzetkilométer szántót borít belvíz.
Az igazgatóság területén mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültséget tartanak fenn. A legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri védelmi szakaszokon.
Az elmúlt 24 órában 188-an vettek részt a védekezésben, 25 szivattyútelep 4,8 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba.

Újra járható az út Komjáti és Tornaszentandrás között

Ismét lehet közlekedni a Borsod megyei Komjáti és Tornaszentandrás közötti útszakaszon, amelyet a Bódva árhulláma öntött el korábban - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete kedden az MTI-t. A közlés szerint a vasárnap lezárt részről levonult az áradás, így kedd délben megnyithatták a forgalom előtt az utat.
Továbbra sem járható a Kesznyéten és Sajóörös közötti útszakasz, amelyet a Sajó öntött el. Teljes útzár van érvényben a 26-os út és Sajókaza között, az áradó folyó birtokba vette a Muhiról a körömi révhez vezető utat is. Muhi és Köröm között ezért a komp sem közlekedik, s nem jár Ároktő és Tiszacsege között a tiszai komp sem. Ároktőnél az átkelőhöz vezető út sem járható.

Nem esett jelentősebb mennyiségű csapadék az észak-magyarországi folyók vízgyűjtőin

Az elmúlt 24 órában már csak a Felső-Tiszavölgy és a Szamos-Kraszna vízgyűjtő területén volt jelentősebb csapadék, ott területi átlagban 4-6 milliméternyi hó hullott; a Bodrog vízgyűjtőjén 1,6 milliméternyi csapadékot mértek, a Sajó-Hernád és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén, valamint a hazai területeken az értékek egy milliméter alatt maradtak - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője kedden az MTI-nek. Csont Csaba közölte: szerda reggelig főként az északi és a keleti területeken várható havazás, hózápor, mennyisége területi átlagban 1-2 milliméter körül alakul.
A Bodrog vízszintje Felsőbereckinél hétfő este óta stagnál, Sárospataknál gyengén árad. A vízállások az elsőfokú készültségi szint felett vannak, és a következő napokban is hasonló értékre kell számítani. Felsőberecki térségében kedden 600 centiméter körüli vízállással tetőzik a folyó, Sárospatak környékén másnapra várják a tetőzést 560 centiméterrel.
A Tisza keddre virradóra Vásárosnaménynál tetőzött, alatta árad. A folyó az igazgatóság kezelésébe tartozó szakaszon is árad. A következő napokban folytatódik az újabb árhullám levonulása, így a vízszintek tartósan magasak maradnak. Tokaj és Tiszakeszi között a tetőző vízállások a másodfokú készültségi szintek közelében alakulnak majd. Tokajnál 700, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél 600 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak az év utolsó napjaiban.
 A Takta Taktaföldvárnál mérsékelten apad, a vízállások másodfokú készültségi szint felettiek. Az árvízkapunál a vízállások harmadfokú készültségi szint felettiek, és további mérsékelt vízszintemelkedés várható.
A Sajó külföldi vízgyűjtőjén apadó vízállások jellemzők. Felsőzsolcánál a hétfő délutáni tetőzés után megkezdődött az apadás, így a folyó szinte teljes hosszában csökken a víz, csak a torkolat feletti szakaszon van mérsékelt áradás. Sajópüspökinél a vízállások kedd reggelre az elsőfokú készültségi szint közelébe süllyedtek, az alsóbb szakaszokon is hasonló, kevéssel ezeket az értékeket meghaladó vízállások a jellemzők. A következő napokban további intenzív apadás várható a folyó teljes szakaszán.
A Bódva - magas mederteltségek mellett - teljes hosszában lassan apad, a következő napokban további ütemes apadás várható. A Tarnán és mellékvízfolyásain teljes hosszban szintén csökkennek a vízszintek, a vízállások készültségi szint alattiak.
A Hernádon csak kisebb árhullám alakult ki, és Hidasnémetinél 120 centiméterrel, jóval az elsőfokú készültségi szint (200 centiméter) alatt tetőzött. Az árhullám Gesztelynél 237 centiméteres értékkel az éjszakai órákban megközelítette, de nem érte el az elsőfokú riasztási szintet (250 centiméter).
A következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd - mondta Csont Csaba.

Egy hét múlva várható az újabb tetőzés a Tiszán, Szolnoknál

A hamarosan ismét áradásnak induló Közép-Tiszán intenzív jegesedésre számítanak a szakemberek a következő napokban – közölte a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezetője kedden az MTI-vel.

 Lovas Attila tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, ám helyenként 12 millimétert meghaladó értéket is mértek. A Tisza újabb árhulláma Vásárosnaménynál 677 centiméterrel tetőzött hétfőn, a kora hajnali órákban. Ugyanitt kedd reggelre 3 centimétert apadt a folyó, amelynek középső szakaszán továbbra is lassú apadás tapasztalható. Szolnoknál jelenleg 837 centiméter a vízállás. Az előző nagy árhullám Tiszaugnál tetőzik: ott kedd reggel 732 centimétert mutatott a vízmérce.
A Tisza felső szakaszairól érkező árhullám Kiskörénél egy-másfél nap múlva 790 centiméter, Szolnoknál két három nap múlva 820 centiméter közelében megfordítja a folyó addigi apadását. Előbbi település közelében az előzetes számítások alapján 800 és 830 centiméter között január 3-án, utóbbi megyeszékhely térségében 820-850 centiméteres szinten, január 4-én tetőzik majd.
A folyónak ezen a részén pillanatnyilag 10-20 százalékos jégzajlás tapasztalható. Mivel azonban az elkövetkezendő napokban marad az igen hideg időjárás, -15 fok alatti legalacsonyabb hőmérsékletekkel, a fagyok hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke péntekre eléri az 50-70 százalékos borítottságot. Az úszó jégtáblák vastagsága péntektől meghaladhatja az 5 centimétert, majd a jövő hét elejétől megközelítheti a 10 centimétert.
A Zagyva és Tarna jelenleg végig apad. Az előbbi mellékfolyó Jászteleknél hétfőn 504 centiméterrel tetőzött. A Körösök határainkon túli vízfolyásain szintén folyamatos apadás figyelhető meg, ám az igazgatóság területén még tart az áradás. A tetőzés Mezőtúr-Árvízkapunál 680 centiméter közelében, Szarvasnál 770-780 centiméter között várható december 30-án. A Hortobágy-Berettyó a felső szakaszon már ugyancsak apad.
 Az igazgatóság jelenleg valamennyi védelmi szakaszán, azaz összességében 640 kilométeren elsőfokúnál magasabb árvízvédelmi készültséget tart fenn. Ezen belül harmadfokú riasztás van érvényben a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán, a Zagyván és a Tisza-tavon, összesen 465, míg másodfokú a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón, 175 kilométeren.
A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. A töltéseken elszórtan, összességében újabb 700 méteren alakult ki talpszivárgás. Az árvíz az eddigi 121 hektárhoz képest további 88 hektár mentetlen területet öntött el. A védekezésben az elmúlt 24 órában 993 ember vett részt.
Az igazgatósághoz tartozó területeken az elmúlt nap hideg időjárásának köszönhetően csak kis mértékben nőtt az elöntött területek nagysága, jelenleg 524 négyzetkilométer áll víz alatt. Ebből 146 négyzetkilométer vetés, 181 négyzetkilométer szántó és 127 négyzetkilométer rét, illetve legelő.
A súlyosbodó belvízi helyzet miatt újabb mobil szivattyúkat kellett a védekezésbe beállítani az elmúlt 24 órában, így a 44 stabil és 12 mobil szivattyútelep összesen 6,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ami az idén mért legnagyobb átemelt vízmennyiség. A főcsatornák teltsége 80-100 százalékos.
A Közép-Tisza vidéken 8 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 23 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg további 6 harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A belvíz elleni védekezésben, a győri székhelyű vízügyi igazgatóság gépészeivel együtt, az elmúlt nap folyamán 110 ember vett részt.

 Belvíz: a Nyírségben a legsúlyosabb a helyzet

 Belvíz: a Nyírségben a legsúlyosabb a helyzet

Továbbra is a nyírségi tájegységben a legsúlyosabb a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese kedden az MTI-vel. A Nyírségben a talajvíz szintje meghaladja az 1936-ban regisztrált eddigi rekordértéket is - mondta Kató Sándor védelemvezető-helyettes. A talaj víztelítettsége már novemberben 74,4 százalékos volt, a sokéves átlagot 56 százalékkal haladta meg. A decemberi adat - ez szilveszter után lesz végleges - sem ígér sok jót, hiszen eddig az átlagosnál több volt az eső és a hó. A Nyírség egyik településén, Újfehértón továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség, ott 200 lakóházat fenyeget a belvíz. A hidegre fordult időjárás most segíti a védekezést, a lefagyott területeken a jég alól is szivattyúzzák a vizet, s mentesítik a lakások környékét az elöntésektől.     Szabolcsban jelenleg öt belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, öt öblözetben másodfokú, míg két körzetben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a térségi vízügyi igazgatóság. Emellett Újfehértón kívül további 40 településen másodfokú, míg 7 helyen elsőfokú készültséget tartanak fenn az önkormányzatok. Védekezik két vízgazdálkodási társulat, a nyírségi és a felső-szabolcsi is a területén, másodfokú készenlét keretében üzemeltetik szivattyútelepeiket és tisztítják csatornáikat.     A megyében az elöntött terület nagysága meghaladja a 45 ezer hektárt, a 450 négyzetkilométert.

A Körösök tovább áradnak

A Körösök tovább áradnak

A Fekete- és a Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és összes mellékfolyója tovább árad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 260 kilométeren van érvényben riasztás. Másodfokon a Hármas-Körös, a Sebes-Körös, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó, míg első fokon a Kettős-Körös mentén védekeznek.
A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága az előző naphoz képest nem változott, továbbra is több mint 626 négyzetkilométer. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából háromban a legmagasabb szintű, hatban másodfokú, míg egyben a legalacsonyabb szintű a riasztás. A szivattyútelepek december elseje óta több mint 165 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba.
A vízügyi szervezet működési területén húsz önkormányzat tart fenn készültséget. Harmadfokon Kétsopronyban, további hét településen másodfokon, 12-ben pedig első fokon védekeznek a belterületi elöntések ellen.
Az árvíz és a belvíz elleni védekezésben 616-an vesznek részt.

Az árhullám levonulóban van a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszokon

Levonulóban van a múlt heti olvadás és esőzés hatására kialakult újabb árhullám a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszokon, de a Krasznán és a Túron továbbra is másodfokú, míg a Tiszán elsőfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese kedden az MTI-vel.
A Felső-Tiszán már Zsurknál jár az árhullám, ezért a Záhony melletti községtől Szabolcsveresmartig elsőfokú készültséget kellett elrendelni kedden hajnalban - mondta Kató Sándor. Hozzátette: a Tisza védvonalai mentén Vásárosnaménytól Tokajig tartanak készenlétet; Vásárosnamény felett, az országhatárig viszont már nincs készültség, a hideg időjárás hatására apad a folyó.
A Krasznán és a Túron is megkezdődött az apadás, de ott még szükség van a másodfokú árvízvédelmi készenlétre. Ugyancsak másodfokú a készültség a nyírségi belvizeket elvezető Lónyay-főcsatorna Kótaj feletti gátjainál, míg a Kótaj és Gávavencsellő közötti torkolati szakaszon elsőfokú. 
A főcsatorna, valamint a Tisza Vásárosnamény és Zsurk közötti töltéseinél több helyen szivárgó vizeket észlelnek, ezt a vízügyi dolgozók figyelik és megteszik a szükséges beavatkozásokat - tette hozzá Kató Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!