Tél, egyelőre csak filmen - értekezlet a közútkezelőnél

Székesfehérvár - Kedden megtartották a szokásos hóértekezletet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságánál. Annak ők is örülnek, hogy még kicsit nyárias az idő.

Kovalcsik Katalin

Az értekezlet elején a résztvevők láthattak egy kisfilmet, amely az elmúlt húsz-egynéhány esztendő havas képeivel hozta közelebb mindazt, amire esetleg a közelgő téli hónapokban számíthatunk. Láttunk 91-es havas, hómarós filmrészletet, 93-as behavazott utakat és alig elmúlt telünk hókockáit,  az emberek küzdelmét. A képsorok után  az értekezlet résztvevői visszazökkentek a mába, Molnár István, igazgató először a november  elsejétől ismét igazgatóságként működő megyei felállásról mondott néhány tájékoztató adatot, majd  ismertette milyen feladatok várnak a megyei, 1300 kilométeres úthálózat téli rendben tartásánál  az igazgatóság munkatársaira. Hozzátette, az elmúlt télen igen nagy károk érték az úthálózatot,  a január-februári hideg, majd a későbbi sok eső nem kímélte  burkolatokat.  Ha még egy-két hétig kitart a tavaszias idő, az elősegíti a munkák befejezését.   Lánczos János, üzemeltetési és  fenntartási osztályvezető elmondta, a téli időszakban 75-100 nap közöttire tehető az az időszak, amikor a síkosságmentesítés az egyik fő feladata a közutasoknak. Még mindig a sózás az egyik leghatékonyabb eszköz a síkosság megszüntetésére, bár használnak  kálciumkloridot is.
- Az öt fedett  sótárolóban  3600 tonna sót  raktározunk, de kétezer tonna még kiszállításra vár, ha szükség lenne rá  - sorolta a  felhasználható anyagok mennyiségét az osztályvezető. - Elhasználhatunk még  25 ezer kilogrammnyi kálciumkloridot.  Az   utakat hatvan közutas gép takarítja majd, ha leesik a hó, de szükség esetén   52 célgépet vállalkozóktól is bérlünk. A megelőzés része a munkánknak, a sózást, a síkosság-mentesítést  a havas időszakokban egy-két órán belül el szoktuk kezdeni.
A megyei  ügyelet tagjai azonnal szolgálatba állnak, ha  megérkezik a tél  és behavazunk, hangzott el a tájékoztatón, ahogy az is, hogy az évek óta élő partnerkapcsolatok - rendőrség, katasztrófavédelem, védelmi bizottság - is működnek, egymást segítve, támogatva  küzdenek a téllel.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!