Nyit az Adventi udvar

Székesfehérvár - A meghittség szigeteként várja a püspöki palota udvara a vásárlási láz elől betérőket: szombaton nyit az Adventi udvar jótékonysági akciókkal, kézműves foglalkozással.

Házi Péter

Idén is tárt kapukkal várja a Püspöki Palota azokat, akik a karácsonyi vásárlás nyüzsgéséből egy kicsit szeretnének kiszakadni: november 27-én, szombaton gyermekeknek szóló kézműves foglalkozással nyílik meg az Adventi udvar, aznap este Spányi Antal megyéspüspök adventi gondolatait osztja meg az udvarba betérőkkel, és felgyullad a várakozás első gyertája, másnap, advent első vasárnapján pedig jótékonysági vásárral várják az érdeklődőket:  
- A világ felé próbálunk nyitni és minél több emberrel szeretnénk kapcsolatot teremteni. Az egyik célunk, hogy nem túl drága, de értékes ajándékot tudjon venni a látogató, másrészt, hogy  a sokszor túlzott karácsonyi forgatagból egy kis csendes szigetre érkezhessen, s akár imádkozhasson is az, aki a püspökség udvarába jön - fogalmazott Spányi Antal az ünnepi udvarral kapcsolatban, amelyet  -  mint Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató elmondta -  a püspökség dolgozói saját, önkéntes munkájukkal alakítanak ki, immár ötödik alkalommal. Az udvarban nem csak a szívet-lelket melengető kis ajándékok vásárolhatóak meg, de lesz például olyan gyertya is, amelynek megvételével a rászorulók tűzelővásárlását segíthetjük, az Egyházmegyei Karitász december-január folyamán juttatja el a rászurolóknak a bevételből vásárolt tüzelőt.
 Az egyházmegye az elmúlt két évben a Vörösmarty Színházzal együttműködve is próbált az ünnep közeledtével segíteni azoknak, akiknek a karácsonyi ajándék sokszor csak távoli fogalom. Ezúttal egy igen különleges jótékonysági akciót találtak ki. Mint ugyanis Vasvári Csaba színházigazgató ismertette, Az ajándék te vagy című DVD és az Értékeink című kötet az adventi udvarban is megvásárolható lesz, a bevételt pedig a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának, pontosabban az általuk felügyelt tehetséges gyermekeknek szánják. Az említett kiadványban Székesfehérvár és a környék hét kiemelkedően tehetséges fiataljának Spányi Antal  mutatja be városunk ismert és rejtett egyházi kincseit, a DVD-n  pedig ugyanez a hét fiatal  találkozik példaképeikkel.
A megyei önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának igazgatója, Deresné Tanárki Mária megköszönte a  felajánlást, s ígéretett tett,  a rászoruló tehetséges gyermekek fejlődését segíti majd a befolyó összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!