Heroikus küzdelem: a családi gazdaságok nehéz helyzetben vannak

Fejér megye - Bár a kormányzat támogatja, nehéz helyzetben vannak a családi vállalkozások. Többségük azt vallja: tisztességgel lehet dolgozni: meggazdagodni nem tudnak, de kenyérre azért futja.

Fejér Megyei Hírlap

A családi gazdálkodók által még az évtized első éveiben felvett forgóeszközhitelek egy részét az érintettek nem tudták a lejárati határidőben kifizetni. Ezért az előző kormány azok meghosszabbítását tette lehetővé. Az ezekhez kapcsolt állami támogatások kifizetését november 1. és 20. között kérvényezhetik - hívja fel a figyelmet az agrárkamara. A családi vállalkozások szinte heroikus küzdelmet folytatnak. 

Fejér megyében jelenleg 873 családi gazdaság működik, melyekben további tagokként 2038-an szerepelnek - mondta el lapunknak Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. 
Czetnerné Kócsa Márta, rámutatott: a családi gazdaságban a megyében érintett mintegy 3000 ember összesen 62880 hektár földön gazdálkodik. A családi gazdaságok 2002-ben alakultak, az első három hónap után már 900 volt a számuk, s éves szinten mintegy 10-20 családi vállalkozás szűnik meg, illetve ugyanennyi alakul meg. A jelenlegi szabályozások szerint a családi gazdálkodónak középfokú gazdasági végzettséggel kell rendelkeznie, vagy három év mezőgazdasági szakmai gyakorlatot kell  árbevétellel  igazolnia.


Az akkori agrárminiszter, Vonza András 2002-ben Fejérben egy Lajoskomáromban élő gazdának, Schmikl Mátyásnak adta át a megye első számú családi gazdaságát nyilvántartásba vevő okiratot. A gazdálkodó lapunknak elmondta: Lajoskomárom határában 17 hektáros szántóterületük van, emellett az alapítás időszakában pályázatok segítségévek építettek egy sertéshizlaldát és egy magtárat is. Jelenleg feleségével ketten dolgoznak a családi gazdaságban. Két fiuk van: egyikük Mátyás, aki általános agrármérnöki szakon utolsó éves Keszthelyen; másikuk pedig Gábor, ő pályát váltott, Pécsen végzett közgazdászként az egyetemen. Schmikl Mátyás szavai szerint az alapítás óta eltelt időszak kormányai alatt igyekeztek a technikai fejlesztéseket elvégezni, a gépállományukat vásárlásokkal bővítették. A gazdálkodó úgy látja: nem elég csak termelni, hanem tudni kell a termést jó időben eladni.  Nem célszerű a búzát a kampányidőszak közepén eladni, mert akkor a legolcsóbb; a kampányidőszak végén többet lehet érte kapni. S ezért kell a magtár, hogy legyen hol eltárolni a termést. Családi gazdálkodóként tisztességgel lehet dolgozni: meg nem gazdagodunk, de kenyérre azért futja - mondta a gazda.


 A Velencén lévő Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola és Kollégiumban 1963 óta képeznek szakmunkásokat a mezőgazdasági ágazatok és vállalatok részére.  Az intézménybe napjainkban évente mintegy 350-400 tanuló jár: nagy részük Fejér megyéből, több mint 70 településről. A diákok többsége családi indíttatásból választja az intézményt: egyrészt a szülők is itt tanultak; másrészt a szülők otthon gazdálkodnak, vagy traktorosként, állattenyésztőként, növénytermesztőként dolgoznak.    Turcsányi Sándorné igazgató  elmondta:  a farmergazda képzésükben például minden végzett tanuló rendelkezik érvényes állásajánlattal.

A nagyvenyimi Csizmadia György majdnem családi gazdálkodó: a hatvanéves, három éve nyugdíjas férfi, aki acélszerkezeti lakatosként dolgozta végig munkáséveit a vasműben, régi családi hagyományt elevenített fel azzal, hogy tíz éve mezőgazdasági vállalkozásba fogott idősebb fiával. Ám nem a családi gazdaságot választották működési formaként: idősebb Csizmadia őstermelőként dolgozik, és beltag fia kft-jében. Bodzát és epret termelnek, almát, zöldségeket termesztenek, gyümölcsleveket préselnek.


- Összesen 23 hektárunk van, abből én őstermelőként tíz hektárt művelek - mondja a tagbaszakadt, csendes férfi.  Megfelelnénk a családi gazdaság minden előírásának, kishíján ezt a formát választottuk 2002-ben, csakhogy a falugazdász tanácsára letettünk róla! Így, őstermelőként  kevesebbet kell adminisztrálni, és kedvezőbb az adózás is. Ugyanakkor a kft-ben szabadabban foglalkoztathatunk embereket: nyolc-tíz állandónak mondható alkalmazottnak adunk folyamatosan munkát, a gyümölcsszedési szezonban pedig ötven-hatvan ember dolgozik nekünk.
Csizmadia úr őstermelőként a dunaújvárosi piacon értékesíti terményeit. Tavaly másfél millió forint ráfizetéssel zárta az évet, mert alacsonyak voltak a felvásárlási árak, és az eper, a bodza roszszul termett. Idén viszont az eper nullszaldósra jött ki, a bodzának jó ára volt, tehát behozták a tavalyi ráfizetést.
- Annak idején végül is azért mondtunk le a családi gazdálkodásról, mert nem vagyunk mi akkora vállalkozók, hogy megérje. Ez a huszonhárom hektár az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés. Azért próbálkozunk! Szerintem a hatékony családi gazdasághoz a megfelelő birtoknagyság, mintegy háromszáz hektár,  a kellő tőkeerő, és a megfelelő szakképzettségű középkáderek hiányoznak. Azok, akik tudnának egy csoportot irányítani, és tudják, hogy mit miért kell tenni! A mostani gazdaságból kilépni nehéz, előrelépni  talán a pályázatokból lesz lehetséges..

- A családi gazdaságot a termőföldről szóló törvény szabályozza. Olyan gazdálkodási forma, amely legfeljebb 300 hektár termőföld hasznosításával, legalább egy családtag teljes foglalkoztatásán alapul.

- Jövőre lejár a külföldiek földvásárlásának korlátozását lehetővé tevő moratórium, nem biztos, hogy meghosszabíthatjuk.

- A kelet-közép- európai és balti országban a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya 22 százalék, szemben az EU-s 5 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!