Haas és Raffay 1956-ról, a gyásznapon

Székesfehérvár - Nyolcadszor rendeztek a nemzeti gyásznapon kerekasztal-beszélgetést. Haas György és Raffay Ernő mesélte el '56-os történetét.

J. Mező Éva

November 4-én, csütörtökön a Szent István Művelődési Házban  az '56-os szabadságharc elfojtására emlékezve kérdezte Szentesi Zöldi László újságíró Haas György közírót, és Raffay Ernő történészt személyes emlékeiről, majd arról beszélgettek, hogyan formálódott az ünnep tartalma, mit lehetett róla elmondani  a hallgatás éveiben. A harmadik meghívott, Hámory József akadémikus nem tudott jelen lenni a beszélgetésen. Haas György a forradalom kitörését 23 évesen, a dunakeszi  repülőtéren élte meg, repülősként röpcédulákat szórt  a forradalmároknak, majd 1978-tól a Szabad Európa Rádió külső mukatársaként üzent az itthon maradottaknak. Raffay Ernőhöz, mint nyolcéves kisfiúhoz Mohácson kevés jutott el a forradalom hevületéből. Ő inkább később, Szegeden történészhallgatóként szembesült '56 hatásaival  az ügynökökkel megtűzdelt egyetemen, majd a rendszerváltó években tett sokat '56 elfogadásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!