Felkészítés polgármestereknek - szembesültek a realitásokkal

FMH - Az új polgármestereknek, alpolgármestereknek, képviselőknek tartottak felkészítőt a közigazgatási hivatalban, ahol a jogszabályokról, törvényi előírásokról kaptak felvilágosítást.

Tribolt Lajos

A megyei közigazgatási hivatal az új polgármestereknek, alpolgármestereknek és képviselőknek szervezett felkészítést a rájuk vonatkozó előírásokból. A nap első előadója Balogh Ibolya, a megyei  közigazgatási hivatal vezetője volt. Ő az előadása előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy hivatala a településekkel folyamatos kapcsolattartásra törekszik. A mai felgyorsult jogszabályalkotás időszakban különösen lényeges, hogy az önkormányzatok tudják, pontosan milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Azt is hangsúlyosnak tartja, hogy a települési önkormányzatok tudják, miben tud nekik segíteni a közigazgatási hivatal.

 



Az alapvető tudnivalókat végighallgató új polgármesterek közül néhányat arról faggattunk, melyek a legnagyobb kihívások, amivel szembe kell nézniük.
- Sokrétű feladat a polgármesteré - kezdete Pirtyák Zsolt,  Lajoskomárom újonan megválasztott vezetője. Elmondta, hogy konszolidált helyzetben lévő település irányítását vette át, de így is küzdenek az anyagi nehézségekkel. Mint állította, míg  az állam az önkormányzatokra bízza az intézményirányítást, de nem ad hozzá elég finanszírozást, addig nehéz a helyzetük. Ma még a rájuk kényszerített társulások után is csak 60 százalékos átlagosan a támogatás.  Lajoskomáromban egyébként most az egyik legfontosabb, hogy befejezzék a Déggel közös csatornaberuházás második ütemét.

 



- Nyolc évig képviselő voltam, így van képem az önkormányzat működéséről - hallottuk Kovács Zoltántól, Vértesacsa új polgármesterétől. Ő azt tartja a legfontosabbnak, hogy az önkormányzat adóságállományát csökkentse.  Úgy véli, némi gondot okoz, hogy csak két támogatója van a héttagú testületben, a többiek voksában a legfontosabb ügyekben csak reménykedhet.  Úgy látja, a testületen belül a fő megosztó témakör az intézmények működése. Szerinte az ellenzői csak az intézmények, így  a ma már fele annyi gyereket fogadó iskola mindenáron való megtartásában érdekeltek. Ő sem akar intézménybezárást, de szerinte egy-két intézményen túl a község egészéről kellene szót váltani, a közös érdek alapján dönteni.

 



- A polgárőrség vezetője is vagyok, így a lakossággal jó a kapcsolatom - mondta Pap László,  Szabadhídvég új polgármestere. - Pontosan tudom, hogy a legfőbb gond a szociális helyzet és a munkanélküliség. A Balaton csak húsz kilométerre van tőlünk, így elméletileg lenne esélyünk. Várjuk, hogy a kormány munkahelyteremtő elképzelései megvalósuljanak.

Az önkormányzati választásokról szóló cikkeinket ide kattintva érheti el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!