Eldurvult válási ügyek - hova fordulhatnak a felek?

FMH - Elvált felek között gyakran elmérgesedik a viszony. Lehet szó anyagiakról, láthatási jogról vagy bántalmazásról, sokan nem tudják, hova fordulhatnak ügyükben.

Lukács Károly

Köztudott, hogy a legtöbb zátonyra futott házasság után a bíróság az anyának ítéli a gyereket. A döntés értelmében a volt férj ilyenkor gyakorolhatja kapcsolattartási jogát, illetve tartásdíjat kell fizessen. A felek gyakran tájékozatlanok az eljárás menetéről, és nem ismerik megfelelően jogaikat. Erről kérdeztük Bachné Faják Valériát, a városi gyámhivatal vezetőjét.
A hivatal közreműködik a kapcsolattartás végrehajtásában, kérelemre megvizsgálja, az ügyfelek betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat, megfelelő kitételek mellett jogukban áll újraszabályozni a kapcsolattartást.
 Fontos tudni, hogy a válás kimondásakor a bíróság állapítja meg a kapcsolattartás szabályait. Az ítélet jogerőre emelkedését követő két évben a kapcsolattartás mikéntjén, gyakoriságán csak ez változtathat. Amikor ez a két év letelik, a gyámhivatal dönt. Ilyenkor már csak a hivatalhoz lehet fordulni, ha a kapcsolattartás újraszabályozását, korlátozását, vagy annak megvonását szeretné kérelmezni a szülő. Utóbbiakra azonban csak súlyos veszélyeztetés esetén kerülhet sor. A hivatalnak ilyen esetben lehetősége van a kapcsolattartási jog hat hónapra, különösen súlyos visszaélés esetén egy évre történő szüneteltetésére vagy  megvonására.
- Nagyon fontos: a hivatalunk nem nyomozóhatóság! Ha a  szülők azzal állnak elő, hogy a kapcsolattartásra jogosult a találkozások alkalmával bántalmazta a gyermeket,  rendőrségi  feljelentést is kell tenni. Ilyenkor a gyámhivatali eljárást felfüggesztjük, amíg minden kétséget kizáróan be nem igazolódik a bejelentő gyanúja, vagy annak ellenkezője.

 



Megtudom: előfordult már olyan, hogy az anya sebeket okozott gyermeke testén, majd bement a hivatalba, és az egészet az apára fogta. Ilyen, és ehhez hasonló rágalmazási esetek gyakorta előfordulnak két, egymással megegyezni képtelen szülővel.
Amennyiben nincs szó veszélyeztetésről, csak a körülmények változtak meg,  a korábbi bírósági szabályozás nem tartható be, a gyámhivatal folytatja le az eljárást. Ennek során megkísérlik a felek közötti egyezség megteremtését. Ha ez nem lehetséges, a hivatal dönt a továbbiakról.
 - Sokan ügyvédhez fordulnak, amikor a hivatal meghallgatásra rendeli be a feleket. Kevesen tudják, hogy a kapcsolattartási ügyekben a jogszabály személyes nyilatkozattételt ír elő, azaz az ügyvéd nem tehet nyilatkozatot. Elkísérheti kliensét, de csupán tanácsokat adhat.
 Sajnos a legtöbb esetben a vitában álló szülők képtelenek nyugodtan beszélni egymással. Ilyenkor lehetőségük nyílik igénybe venni a hivatal segítségét, például mediátor felkérésével. Erre mindkét félnek rá kell bólintania, mert önkéntes, de fizetni kell érte.
 - Ha a felek álláspontja továbbra sem közelítő, általában szükség van pszichológus bevonására. A szakértőt hivatalunk bízza meg, kérdéseket tesz fel a szülőknek. A szakember a felnőttek mellett a gyermeket is megkérdezi, törvényes képviselő nélkül, a válaszok  alapján  javasolja, hogy  az  érdekében milyen gyakoriságú és formájú kapcsolattartás lenne célszerű.

Kevesen tudják, hogy létezik a Kapcsolattartási Ügyelet, ahol ellenőrzött körülmények között történhet a kapcsolattartás, illetve szükség esetén az ott dolgozó szakemberek folyamatos jelenlétükkel segítik a találkozást. A hivatal minden ügyfelének iratbetekintési joga van. Láthatja ügye jegyzőkönyveit, dokumentumait azokról másolatot is kérhet. Ha a hivatal munkájával nem elégedett valaki, a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalához kell fordulni.

A jövőben könnyebb lesz behajtani a gyerektartást az uniós országokban élő szülőtől, miután az Országgyűlés elfogadta a tartással kapcsolatos törvénymódosításokat. A módosítás lehetővé teszi a tartásra kötelezett külföldiek felkutatását még azelőtt, hogy a kérelmező egy másik tagállamban eljárást indítana. Az elvált szülő megtudhatja, hogy az adósnak  - a másik szülőnek - van-e az adott országban bejelentett címe és fellelhető vagyona. A jövőben az ilyen tartási igények érvényesítéséhez hatósági segítséget kapnak a kérelmezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!