Bejött a térfigyelő, kevesebb a bűneset

Sárbogárd - Drasztikusan visszaesett a jogsértések száma azokon a területeken, ahol üzemelnek térfigyelőkamerák. Azért a rendszer mindent nem lát, de segíti a rendőrség munkáját.

Miskei Anita

Egyre korábban sötétedik a téli hónapokban, ami kedvez a bűnözőknek. A megye déli térségét fertőzöttnek tartják, gyakoriak a lopások, trükkös tolvajlások, melyeket sokszor az idős emberek sérelmére követnek el annak ellenére, hogy polgárőrök, településőrök is segítik a körzeti megbízottak munkáját. Ozsváth Zsolt, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, fontos a közbiztonság, éppen ezért támogatják a térfigyelő kamerarendszerek kiépítését a falvakban.
- Nem csak a megyében, hanem az ország több pontján  jártunk, tapasztalatokat gyűjtöttünk a térfigyelőkamerával őrzött településeken arról, milyen hatékonysággal működnek. Elmondható, hogy a kiépített rendszereknek a megelőzésben hatalmas szerepük van, másutt, sőt, itt a megyében is drasztikusan  visszaesett a bűnelkövetések száma. A Sárbogárdi Rendőrkapitányság területén 15 település van, közülük hatan rendelkeznek térfigyelőkamerákkal. Korábban jeleztük az önkormányzatoknak,  pályázati támogatás hívható le a térfigyelők  beszerzésére, kiépítésére. Cece, Vajta, Sáregres és Alap községek együtt pályáztak, ott már kiépült a rendszer, s az együttműködési megállapodást is megkötöttük. Ugyanis  a hatóságnak van joga, lehetősége a rögzített képek megtekintésére, kezelésére. Kálozon üzemel a hálózat. Utóbbi település Sárkeresztúrral közösen valósította meg a beruházást - mondta a rendőrkapitány. Hangsúlyozta, a kamerarendszerek nem váltják ki  a felderítő munkát, s a rendőri jelenlét szükségességét, de visszatartó erejűek,  a megelőzésben aktív szerepük van.  Ott, ahol működik,  kevesebb a jogsértés. De csak  a kamera  nem alkalmas arra, hogy biztosítsa a közbiztonságot. Ráadásul a szemfüles tolvajok azon területek felé mozdultak el, amelyeket a kamera nem lát - mondta Ozsváth Zsolt. Megjegyezte, folyamatosan felügyelik a kamerákat, szűrő, kutató munkát végeznek, s előfordul, hogy egy bűneset nyomon követésében is segítség a felvétel. Szakmai szempontokat, tapasztalatokat figyelembe véve helyezték el a kamerákat a települések főbb csomópontjaiban, kimenő, bejövő utak mentén. - Cél, hogy a hálózat bővüljön, több település bekapcsolódjon, így a későbbiekben egy rendszerként kezelhetnénk, s átfogó, nyomon követhető lesz  például az átutazó tolvajok útja - tette hozzá a kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!