Siker a Viditől, tovább nőtt az előny

Székesfehérvár - Kedvezően alakultak a Videoton FC riválisainak az eredményei az NB I-es labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában, így a fehérváriak meglóghattak a várt győzelemmel.

Matók János


A Kaposvár és a Honvéd, vagyis a Videoton FC közvetlen üldözői is egyaránt vereséget szenvedtek szombaton - a szezon előtt a bajnoki cím egyik várományosának elkönyvelt Győr hazai betlijéről, és a címvédő Debrecen pontvesztéséről nem is beszélve... -, így adott volt a lehetőség a tabella éllovasa előtt, hogy újabb pontelőnyre tegyen szert a többiek előtt.
Még úgy is, hogy a pápai kiállítása miatt eltiltott Mezey György nem foglalhatta el a helyét a kispadon - de így lesz ez legközelebb Kecskeméten is -, ám tábornokban ennek ellenére sem volt hiány a fehérváriaknál, hiszen Mezey egyik segítője, Bekő Balázs szintén UEFA Pro-licenszes edzői képesítéssel rendelkezik. Úgy gondolom, teljesen mindegy, hogy a Paks és a Kecskemét ellen ki dirigálja csapatot, mert mindkét találkozón győznünk kell - mondta határozottan még a kezdés előtt a Vidi vezetőedzője. Aki azt is elárulta: amennyiben a mérkőzés úgy alakul, akkor Martin Kayango-Mutumba és Bojan Djordjics játékára is sor kerülhet.

Gyászszünet előzte meg a találkozót: a nézők és a játékosok a Videoton Labdarúgó Közalapítvány 11 éves korában elhunyt játékosára, Bene Péterre, valamint a vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékeztek. A kezdőrúgást Csucsánszky Zoltán és kisfia végezte el, s ez talán jó ómen volt, hiszen a 3. percben már vezetéshez juthatott volna a Vidi, ám az ötösön tiszta helyzetben Alves és Lencse egymást zavarta. A hazai gólra csak a 11. percig kellett várni: Gosztonyi 14 méterről lőtt a kapura, a labda Sifter lábán megpattanva vágódott a hálóba, 1-0. Rá egy percre Alves ravasz, csavart emelése centikkel kerülte el a kaput. Szépen, gólratörően játszott ezekben a percekben a Vidi, be is szorultak a kapujuk elé a vendégek. Viszont a 21. percben Bozsovics bizonyította bombaformáját, amikor Montvai közeli lövését hárította gólhelyzetben. Kiegyenlítettebb lett a játék, s nem is a Paks, inkább a pontatlan hazai passzok miatt, mintha a hazaiak máris megnyugodtak volna a vezetéstől. Túlságosan is, így volt, amikor túlcifrázták a helyzeteket. Az viszont feltűnt, hogy Gosztonyi és Lencse mennyire keresték egymást a pályán, de ez nem azt jelentette, hogy kilógtak volna a csapatból. Miként Böde sem a vendégektől: a 40. percben 20 méteres  lövése alig suhant el a kapu mellett. Így jött el a 42. perc, amikor Polonkai hozta helyzetbe Alvest, akit Csernyánszki már csak elütni tudott az ötös előtt. Büntető, amit maga a sértett magabiztosan  értékesített, 2-0.

 


 
A szünet után az első helyzet a berobbanó Bartha előtt adódott, de a kapu mellé és fölé perdített, amíg a túloldalon Sándor lövése suhant el a léc mellett. Kissé langyosabban kezdődött a második félidő, mint ahogy az első, kapták is az instrukciókat a hazai játékosok a kispad irányából, hiszen teljes mértékben kiegyenlített volt a játék az első 15 percben. El is hangzott egy-két elégedetlenkedő bekiabálás a lelátóról, amikor a 66. percben Böde alig lőtt a kapu mellé. Aztán a 69. percben eljött a perc, amire a Vidi szurkolói már régóta vártak, hiszen ahogy azt Mezey György előzetesen mondta, csereként pályára lépett Mutumba, valamint Szakály. A 77. percben láthattuk az első igazi hazai helyzetet: Alves lépett ki a védők között, de lövését Csernyánszki hárította, a kapusról kipattanó labdát pedig Andics mellé fejelte. Pillanatok múlva Alves közelről a kapufát találta el, de az eléje kerülő labdát estében már nem tudta bekanalazni. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kimaradt helyzetek megbüntették magukat: a 85. percben Lipták buktatta Bödét, ez is büntető, amit Éger értékesített, 2-1. De a lényeg a Vidi győzelmén van, no és azon, hogy a lelátókon és a VIP-páholyban 609 170 forint és rengeteg játék gyűlt össze a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára, és akkor a jegybevételről még nem beszéltünk, ez utóbbi összeget a klub hétfőn közli a sajtóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!