Iszapömlés - Tízmilliós kártérítés egy devecseri lakosnak

Devecser - A Fővárosi Bíróság (FB) az iszapkatasztrófa kapcsán Konkoly Józsefnek a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perében ideiglenes intézkedést hozott: a bíróság arra kötelezte a céget, hogy 10 millió forintot fizessen a férfinak.

Napló

A végzés nem jogerős, ugyanakkor az összeget a fellebbezésre tekintet nélkül ki kell fizetni a károsult számára. A bíróság ezzel nem az ügy érdemében döntött - tájékoztatott az FB sajtótitkársága. A felperes keresetében azt kérte, hogy a bíróság több mint 19 millió forint vagyoni és nem vagyoni kár megfizetésére kötelezze a Mal Zrt.-t mert október 4-én a zagytározó gátjának átszakadása miatt vörös iszap áztatta el telkét, házát és garázsát. Az ingatlanon kívül valamennyi vagyontárgya is használhatatlanná vált. Átmenetileg testvérénél lakik, kölcsönruhákban jár és kölcsönökből tartja fenn magát. A jogszabály lehetőséget biztosít a bíróság számára, hogy az időmúlás miatt utóbb már el nem hárítható jogsérelem megelőzésére biztosítson azonnali jogvédelmet a kérelmező számára - közölte a Napló érdeklődésére az FB sajtótitkársága. A perbeli jogvita alapját annak eldöntése képezi, hogy az alperes MAL Zrt. kártérítési felelőssége fennáll-e, az ajkai fióktelepen lévő zagytározó gátjának átszakadásával kapcsolatos ipari katasztrófát illetően. A bíróság az ideiglenes intézkedést a felek meghallgatása nélkül hozta meg, a kártérítési per november 30-án kezdődik a Fővárosi Bíróságon.
Nyugalmazott katona, háborús veterán nyert először kártérítést a MAL-tól. Konkoly József demonstrációt is tervezett az iszap-ügyben. Minderről csütörtökön beszélt lapunknak. A férfi megjárta Kuvaitot, Bagdadot, szolgált a délszláv háborúban is, az utóbbi években azonban visszavonult és nyugdíjasként a természetet járja. Szenvedélyes gombász, ismeri, gyűjti az erdő ajándékát. Az iszap-katasztrófa teljesen lakhatatlanná tette a házát, amire fel is írta: "Kösz MAL." Konkoly István szerint az állam is hibás a katasztrófában.
- Két hónappal a tározó falának kidőlése előtt adta ki a hatóság a működési engedélyt és nyilatkozhatnak arról, hogy a környezetvédelmi hatóságnak nem kell vizsgálnia a tározó műszaki állapotát, azt vizsgálhatta volna, hogy milyen anyag van a tározóban. Ha ott ugyanis 8-as pH-jú vörösiszap van, ahogy az külföldön is szokás, akkor itt nem halnak meg emberek és nincs ennyi kár.
Konkoly József elmondta, egyelőre úgy tűnik, nem tartanak demonstrációt, pedig ezt tervezték, mivel a hétfőn megtartott lakossági fórumig  nem helyi szintről  semmi érdemi tájékoztatást nem kaptak se az iszap egészségügyi hatásaitól, se a kárpótlásról. Konkoly József megjegyezte, több, igen forró hangulatú lakossági fórum is volt a városban, többet rögzítettek.
Dr. Hidasi Gábor ügyvéd elmondta: az ideiglenes intézkedés intézményét 1953 óta ismeri a jogrend, csak eddig nem kapott nyilvánosságot. A bíróság akkor alkalmazza ezt, ha valamilyen méltányolandó körülményt talál, ebben az esetben például, hogy Konkoly József otthon, ruha, pénz nélkül maradt a téli időszak kezdetén. Az ügyvéd fontosnak tartotta azt is, hogy a bíróság soron kívüliséget rendelt el az ügyben. A megítélt 10 millió forintot ki kell fizetni akkor is, ha a Mal fellebbez, ha nem teszik, akkor bírósági végrehajtást kérnek, mondta az ügyvéd, ha pedig kell, akkor felszámolási eljárást kezdeményeznek a cég ellen. Kérdésünkre, hogy mindezt befolyásolja-e, hogy a Mal Zrt.-t kormánybiztos irányítja, azt válaszolta: ez nem szempont, fizetni akkor is kell. Ha a bíróság mégsem ítéli meg a kártérítést, akkor Konkoly Józsefnek vissza kell fizetnie a 10 millió forintot, ismerte el felvetésünkre dr. Hidasi Gábor, ám az ügyvéd erre kevés esélyt látott.
- A bíróság előtt is nyilvánvaló a vagyoni kár, szerintem a per végéig nem kerül sor arra, hogy a megítélt 10 millió vissza kell fizetni. A MAL védekezése a természeti katasztrófáról nem hiszem, hogy megállja a helyét, hiszen csak egy esetben nyerhetnék meg a pert, ha kivédhetetlen természeti kárra hivatkoznak, ebben az esetben pedig ezt nehéz lesz bizonyítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!