Fejér megyei a Szudánban elrabolt magyar férfi

Lapunk információja szerint a szudáni Dárfúrban elrabolt civil ENSZ-békefenntartó a Fejér megyei Baracskán élő Papp István. A nyugállományú alezredest csütörtökön este emberrablók hurcolták magukkal el-Faserben

MTI

- A legszörnyűbb, hogy semmit sem tudunk. Hírzárlat van, csupán a sajtóból értesültünk mi is arról, ami történt - ifjabb Papp István a körülményekhez képest nyugodtan beszélt lapunknak édesapja elrablásáról. A család reménykedik, mégis a legszörnyűbb az, hogy nem tudnak semmit az emberrablók szándékáról.

Az ENSZ egyik illetékese is megerősítette pénteken, hogy egy magyar polgári alkalmazottat hurcoltak magukkal szudáni emberrablók előző este Dárfúr tartomány történelmi fővárosában, el-Faserben. Az áldozat magyar állampolgár - mondta a francia hírügynökség kérdésre Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (MINUAD/UNAMID) kommunikációs főnöke. Az emberrablók által használt gépkocsit - az ENSZ autóját - pénteken megtalálták a városban - tette hozzá.

 "Elítéljük ezt a nagyon nyugtalanító emberrablást" - jelentette ki Susan Rice, aki a Biztonsági Tanács többi tagjának képviselőivel együtt pénteken éppen a helyszínen, a szudáni el-Faser városában járt. "A BT-szemleút egyik oka éppen az, hogy kifejezésre juttassuk aggodalmunkat, melyet a biztonsági helyet miatt érzünk, ide értve a békefenntartó katonák biztonságát is" - tette hozzá Mark Lyall Grant brit nagykövet.

 A négy fegyveres rabló napnyugta után hatolt be az ENSZ-alkalmazottak szállására. Két embert megkötöztek, másik kettőt pedig fegyverrel arra kényszerítettek, hogy velük menjenek. Az egyiküknek mégis sikerült elmenekülni, de a magyar állampolgárságú másik alkalmazottat magukkal hurcolták az ENSZ egyik gépkocsiján.

Papp Istvánnal a Szudánba utazása előtti napon készített lapunk interjút, amelyben elmondta, a gyerekkatonák leszerelésében segítkezik. Félelem nélkül készült az útra, több évtizedes külföldi békefenntartói tapasztalat magabiztosságával.

A veszélynek tudatában volt, így nyilatkozott: "Dárfúrban elkezdődött a gyerekkatonák önkéntes leszerelése. Esős évszak van és igen nehézkes a közlekedés. Én az ENSZ-táboron kívül, egy beduin jellegű házban lakom. Áramunk az igen ritka, a vizet is kocsi hozza. Az övezet egyébként legalább annyira veszélyes, mint Irak vagy Afganisztán. A menekülttáborokban egyre gyakoribb a leszámolás, a kormányerők és a fegyveres csoportok között pedig a szabályos tűzharc. Sajnos egyre többen veszítik életüket a békefenntartók közül. Kijárási tilalom van, az estéink egyhangúak." 

 A teljes interjú itt olvasható!

Papp István október 22 és november 6 között érkezett volna haza Dárfúrból.

 Megfigyelők szerint most fordult elő először, hogy külföldit raboltak el az UNAMID központi állomáshelyén, el-Faserben. Ez a fejlemény várhatóan igencsak nyugtalanítja majd a Dárfúrban működő segélyszervezeteket, azok ugyanis eddig viszonylag biztonságosnak hitték a nagyobb városokat, s az emberrablásoktól tartva éppen ezekbe vonták vissza munkatársaikat.

Szudánba utazott a magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa, hogy a helyi és a nemzetközi szervezetekkel együtt részt vegyen az elrabolt magyar állampolgár utáni kutatásban - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken délután az MTI-vel..

Baracska község független polgármesterét - aki ugyancsak a sajtóból értesült az emberrablásról - mélységesen megdöbbentette a hír.
Papp István pedagógus feleségével és fiatal felnőtt fiával mintegy 15 éve költözött a faluba. Rendes, tisztességes embernek ismeri őket mindenki - mondta Boriszov Zoltán.
 Legutóbb az elutazása előtti napon beszéltem vele. Ritkán tartózkodott itthon, de a község közös problémáinak a megoldásában igyekezett segíteni. Az árvízkárok helyreállítására például pénzt ajánlott fel, mivel távolléte miatt a munkában nem tudott részt venni - tette hozzá a polgármester.

OLDALTÖRÉS: Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások

 

OLDALTÖRÉS: Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások

 

 

 

Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások

Az ENSZ Titkárság békefenntartó részlegének tájékoztatása szerint október 7-én egy rablótámadás során a szudáni El-Fasher városában elrabolták az ENSZ dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgált a misszióban. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a külföldön szolgálatot teljesítő, elrabolt, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyarokról:

1994. szeptember 27. - A teheráni magyar kirendeltség vezetőjét, Nagy József főtanácsost és feleségét szeptember 27-ére virradó éjjel lakásán megtámadta hat afgán és egy iráni férfi. A diplomata súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, felesége a helyszínen életét vesztette. Nagy József 1995. március 2-án hosszú szenvedés után halt meg.
1996. november 23. - Repülőgép-eltérítés következtében életét vesztette Annus Antal kenyai magyar nagykövet. A diplomata szolgálati úton utazott Addisz-Abebából Kenyába, amikor a repülőgépet etióp légikalózok eltérítették, s a gép - üzemanyaga elfogytával - a comore-szigeteki partoknál a tengerbe zuhant.
1997. október 23. - Dunajszky Gábort és Oláh Istvánt, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat két munkatársát csecsen fegyveresek túszul ejtették a szeretetszolgálat grozniji irodájában. A szervezet két munkatársát kilenc hónapon át túszként tartották fogva, végül 1998. július 23-án a csecsen nemzetbiztonsági szolgálat és a már feloszlatott, de még működő terroristaellenes központ egységei szabadították ki őket a fogságból. Dagesztánon keresztül jutottak ki Csecsenföldről, majd július 25-én hajnalban titokban Budapestre szállították őket.
1999. március 25. - Szerbiában ismeretlen tettesek elrabolták a Net 5 holland televíziós társaság különtudósítóját, s a tudósítónővel együtt magyar operatőre is eltűnt.
2003. november 17. - Irakban egy amerikai ellenőrző pontnál életét vesztette Varga-Balázs Péter, aki a ToiFor Kft. alkalmazásában dolgozott az országban. A hírek arról szóltak, hogy amerikai katonák járműjében lőtték le a győri fiatalembert, mert öngyilkos merénylőnek vélték. (Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem, és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz.)
2009. március 26. - Bagdad külvárosában az amerikai támaszponton fejbe lőtték Bogdán Tibor civil teherautó-vezetőt, akit Toifor cég alkalmazott. A hatóságok vádat emeltek a lövést leadó amerikai katona ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!