Cozma-ügy - Ivan Lapcsevics kézilabdázó felismerte sporttársa támadóit

Ivan Lapcsevics szerb kézilabdázó a rendőrségi szembesítések során felismerte Marian Cozma támadói közül az első rendű vádlott Raffael Sándort, a másodrendű Németh Győzőt és a harmadrendű Sztojka Ivánt - hangzott el a Veszprém Megyei Bíróságon, ahol kedden folytatódott a Cozma-ügy tárgyalása.

MTI

A meghallgatandó Ivan Lapcsevics, az MKB Veszprém volt kézilabdázója nem jelent meg, így a bíró a rendőrségen tett vallomását olvasta fel. Ivan Lapcsevics vallomása szerint a barátnőjével táncoló Marian Cozma megtámadásának a diszkóban semmi előzménye nem volt. Egyszer csak megjelent 3-4 kopasz alak és lökdösni, ütni kezdték a sporttársát. Elmondta: Cozmát többen ütötték-rúgták, székkel verték, majd Cozma, Uros Vilovski szerb kézilabdázó és maga Lapcsevics is menekülni kezdtek az alagsori helyiségből fel az utcára. Ott először csak ők hárman voltak, s Cozma ingerülten, feldúlva mutatta nekik az arcán a sérüléseket, Uros Vilovski ugyanakkor arra kérte, hogy "menjünk haza" - vallotta a szemtanú kézilabdázó.
Elmondta: hamarosan kirohantak azonban az utcára a táncplaccon verekedők közül hárman-négyen és bokszolóállást vettek fel. Köztük volt az a "nagy darab vezérféle is", akinek a fekete pólóján egy csillag volt - vallotta Ivan Lapcsevics. (A csillagos pólós "nagydarab vezérféle" Raffael Sándorral azonos.) Ivan Lapcsevics szerint az utcán Marian Cozma tett egy-két lépést a bokszolóállásban lévő cigányok felé, mutatva a sérüléseit és kérdezve, hogy miért támadták meg, ám erre azok újra neki estek. Cozma védekezett és kettőt is leterített az ütéseivel, köztük volt a "vezérféle" is, ám azonnal felugrottak és támadták tovább a sportolót - vallotta a rendőrségen a tanú, megjegyezve azt is, hogy közben a "kopaszok közül" még mások is kitódultak az utcára. 
Ivan Lapcsevics elmondása szerint minden pillanatok alatt lejátszódott, ő csak annyit látott a sötétben, hogy egy jajdulás után Cozma élettelenül a földre zuhant, s a fölé hajoló Zarko Sesumot, szerb kézilabdás társukat "egy kis kopasz" igen nagy erővel fejbe rúgta. (A valóban alacsony termetű és kopasz Németh Győző, korábban már elismerte, hogy ő rúgta fejbe Zarko Sesumot.) Ivan Lapcsevics azt látta még - vallotta -, hogy  ezt követően Uros Vilovskit legalább húszan kergetni kezdték. A tanú a szúrást nem látta és arra sem emlékezett, hogy kés lett volna valamelyik támadó kezében.
A felolvasott nyomozati vallomásra Raffael Sándor úgy reagált, hogy az utcán ők védekeztek és nem támadtak.  
 Nem jelent meg a keddi tárgyaláson Marian Cozma volt barátnője, Claudia Ardelean sem, így a bíró az ő rendőrségi vallomását is felolvasta. Aszerint Marian Cozmát tánc közben hátulról és váratlanul érte a támadás, s egyszerre többen is ütötték-rúgták, egy kopasz ember pedig székkel is verte, sőt húzkodták a földön, s Marian Cozma képtelen volt felállni. A hölgy elmondása szerint az eseményektől igen zaklatott, szinte sokkos állapotba került, de arra emlékszik még, hogy Uros Vilovski igyekezett csitítani a verekedő bandát, mondván: "nyugi fiúk, nem kell a baj!".
Mire felért az utcára, Marian Cozma már élettelenül feküdt a földön, felhúzta a véres pólóját és egy sebet látott a szíve tájékán - vallotta Claudia Ardelean, megjegyezve, hogy Zarko Sesum kérésére beszaladt a szórakozóhelyre vízért és azzal lelocsolták Marian Cozma arcát. Emlékezett arra is, hogy Ilyés Ferenc kézilabdázó, Marian Cozma klubtársa és barátja azt kiabálta: "megöltétek, megöltétek". A tanú a nyomozati vallomásakor elmondta azt is, hogy a cigányok közül senki sem akarta megakadályozni a verekedést, erre csak Uros Vilovski és Zarko Sesum tettek kísérletet, de nem hatott a minden áron balhézni akaró bandára.
A tárgyalás csütörtökön folytatódik tanúk meghallgatásával.
 Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban  gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait,a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett végrehajtani. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!