A madarászok kisgólyákat mentenek

Magyaralmás - Pötyi, a gólya közömbösen tollászkodott a csípős szélben a villanyoszlop magasában, nem törődve az alatta álldogálókkal, akik érte aggódtak. Szülei valószínűleg nélküle indultak Afrikába.

J. Mező Éva


Fejér megyében jelenleg nem Pötyi az egyetlen bajba jutott gólya. A Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei csoportjának munkatársai folyamatosan kapnak értesítést arról, hogy a fészekben magukra maradtak a kisgólyák, vagy a szülők ott maradtak etetni a hosszú repülésre még gyenge másodköltést, és nem indultak el  a csapattal telelőhelyük felé. Szerencsére az emberek figyelnek és jeleznek. Minden településen megfigyelők állnak a veszélyeztetett fészkek mellett - tudtuk meg Fenyvesi Lászlótól, a csoport megyei elnökétől.  Ezekkel a megfigyelésekkel tudják eldönteni, hogy a gólyák valóban magukra hagyták-e fiókáikat, vagy csak a fészekből akarják kicsalogatni őket, és az eredménytelenséget látva késő este vagy hajnalban még visszamennek etetni őket.
Pötyi, a magyaralmási gólya úgy tűnik, valóban magára maradt. A madártani egyesülettől Dezső Tibor őrzi ezt a fészket. Azt mesélte, hogy a gólyapár először rakott fészket a faluban, három tojásából kettőt a szörnyű tavasz semmisített meg. Pötyi az egyetlen felnevelkedő fióka. Tibor azt is elmondta: a kisgólyákra jellemző, hogy nehezen hagyják el fészküket. Szüleik, hogy lustaságukban noszogassák őket, magukra hagyják napközben a fészekben őket, de késő este vagy hajnalban mégis visznek nekik élelmet. Ő most azt figyeli, nem ilyen esetről van-e szó. Fenyvesi László arról számolt be, hogy lakossági bejelentésre Sárkeresztesen és Seregélyesen is elkezdték figyelni a fészkeket, de ott már kiderült, a fiókák nem maradtak egyedül. A megye számos pontján azonban azt tapasztalták, hogy az augusztusi meleg légáramlatokkal ösztönüktől vezérelve elindultak az öreg gólyák, és magukra hagyták kicsinyeiket, de sokan vannak, amelyek maradtak. Székesfehérváron a Csóri úton, vagy Cecén  például a hideg tavasz   megsemmisített egy-egy fészekalja tojást, a másodköltésből felcseperedő fiókák viszont még gyengék ahhoz, hogy repüljenek. Szüleik maradtak. A Madártani Egyesület tagjai a napokban  elkezdik mentésüket, begyűjtésüket, és télre maguk vállalják gondozásukat. Dezső Tibor például tavaly is talált egy legyöngült példányt, befogta, felerősítette. Nem maradt viszont nála,  a Malév gondjaira bízta, a repülőtársaságnak ugyanis vállalt missziója, hogy elszállítják az itt rekedt gólyákat Afrikába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!