Drágulhat a tej, a tejszín ára már megduplázódott

Székesfehérvár - Júliustól 4-6, év végétől pedig további 6 százalékkal emelkedhet a tej és a tejtermékek ára - véli Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezetője

Bognár Máté


A belföldi árakat nagyban meghatározó tejpiaci folyamatokról szólva az ügyvezető igazgató rámutatott: a nyerstej termelőktől való átvételi ára némiképp emelkedést mutat, mivel főként Olaszország és Görögország területéről érdeklődnek a magyar tej iránt; ám a magyarországi piacon a korábbinál kevesebbet tudnak eladni. A külföldi érdeklődés a még működő magyar tejtermelők életben maradását segítheti, mivel az eu-s átlag 28-29 eurócenthez képest Magyarországon jelenleg mintegy 24-25 eurócent a nyerstej literenkénti ára. Az áremelést vetíti előre például az is, hogy a tejszín ára rövid idő alatt megduplázódott - jelenleg literenként 1,9-2 euró között változik -, s ez a zsíros tejtermékek árában bizonnyal jelentkezni fog.
Az előállított tej mennyisége csökkenést mutat: amíg az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. (ATÉB) tagsága által működtetett tehenészetek 2009-ben még 270 millió kilogramm tejet termeltek, idén év végére már csak 245-250 millió kilogrammot vár a társaság.
Az ATÉB  nemrégiben mintegy 12 millió forinttal, összesen  mintegy 1,225 milliárd forintra emelte törzstőkéjét: a piacon tejkvótát vásároló, vagy az állami tartalékból igényelő tulajdonos állattartóknak ugyanis tejtermelési kvótájukkal arányos részt kellett vállalniuk a törzstőkéből.
Fehérvári tejüzemében a cég ismét fejlesztett: tavaly a második félévtől kezdődően ötvenmilliós beruházásban túrógyártó részleget alakítottak ki,   s az ESL-technológiájú csomagológép segítségével a 21 napos lejáratú tejet is gyárják. Idén februártól pedig egy teljesen új márkát is bevezettek a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!