Öt tonna fém az illegális lepsényi telepen

Lepsény - A múlt csütörtökön tartottak ellenőrzést egy helyi ingatlanon, ahol a vámosok lefoglaltak öt tonna bontott hulladékot. A bírság több száz ezer forint is lehet az eljárás után.

Kovalcsik Katalin

Közérdekű bejelentést kapott a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Parancsnoksága egy lepsényi ingatlanon folyó autóbontásról. A parancsnokság munkatársainak tapasztalatairól Pálla József ezredes, régiós parancsnok számolt be.
- A járőreink is folyamatosan járják a területet, de mozdulunk az úgynevezett lakossági vagy közérdekű bejelentésekre,  valamint gyakorta szerzünk tudomást illegális tevékenységekről  más ellenőrzésekkel kapcsolatban. Úgy is eljuthatunk egy adott telephelyre, ha közúti ellenőrzésnél derül ki, hová szállítja az illető a kocsit, illegális vagy legális telephelyre.  A lepsényi  ingatlan  tulajdonosának nincs fémkereskedelmi engedélye, de felvásárolta az ott megtalált, részben már bontott   gépkocsikat. Durván öt tonna, némelyik  bontás alatt lévő  gépkocsivázat helyszíneltünk, valamint különböző gépkocsi-alkatrészeket, bontott ajtókat, motorblokkot, továbbá 45 rendszámtáblát. Felvettük a  kapcsolatot a rendőrséggel, ellenőriztettük azokat,  körözött illetve lopott kocsikat nem azonosítottak egyik után sem.


  A legális és illegális bontók zajosak, ha nem megfelelően végzik a munkát, környezetszennyezők  lehetnek. 
 Megkerestük az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget,  tudomásunk szerint talajmintát vettek. Amit Lepsényben felfedeztünk,  nem bűncselekmény, hanem jogsértés - folytatta a parancsnok. - Az egyik  következménye  ha a tényállást teljesen tisztáztuk , hogy a lefoglalt anyagot elkobozza az  állam, de pénzbírságra is számíthat az elkövető, ami nagyságrendileg  körülbelül a félmilliót is elérheti.
A lefoglalt öt tonnányi hulladékot a telephelyen szétválasztják, szakértők állapítják meg, hogy milyen fémeket tartalmaz. Az elkobzás után értékesítik, az anyagokból befolyt bevétel nyilvánvalóan az államot illeti.
- Ez a mennyiség nem túl nagy pénzügyőri körökben,  viszont a régióban igen. Az érdekes, hogy a fémtörtvény  hatályba lépése óta ez az első olyan eseményünk, ahol kimondottan autóbontót vontunk vizsgálat alá.  Egyébként köztudomású, hogy nagyon sok fémtárgyat tulajdonítanak el, közlekedési jelzőtáblától kezdve vasúti biztosítóberendezéseken át. Nemrégiben, két és fél héttel ezelőtt a kollégáink zsilipkaput találtak egy fémhulladéktelepen.  Ha megállapíthatóan  bűncselekményből származó  hulladékkal találkozunk, akkor már szóba kerülhet a büntetőjogi felelősség.  
A parancsnok azt is hozzátette, hogy mivel a rendszámok nem körözött gépkocsikhoz tartoztak - az autókat valószínűleg kivonták a forgalomból -, fémhulladékként  kerülhetnek a vizsgálat után a fémkereskedőhöz.  
A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség  illetékesei már a múlt heti akció előtt is vizsgálódtak a lepsényi ingatlanon, szabtak ki környezetvédelmi bírságot, amit nem fizetett be a bírságolt. Azt is megtudtuk, hogy az idén áprilisban is ellenőrizték a telepet. Az aktuális  talajminta már laborban van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!