Őrület: pálinkalepárló disznó, mellből szopható bor, kacsazsírkenő gép a biofesztiválon

Gárdony - Az Öko Expo és Biofesztivál nemcsak azoknak szól, akik egészségesen élnek, hanem azoknak is, akik ezért még semmit sem tettek. Most bepótolhatják a lemaradást.

Házi Péter

A gárdonyi Sport Beachen a jövő héten avatják fel az ország első, gyermekeknek szóló sóhomokozóját, amely nemcsak az asztmától szenvedőknek segíthet sokat, hanem mindenféle bőrbetegség kezelésében is hasznos lehet. Persze, nem csak ez derült ki a harmadik országos Öko Expo és Biofesztivál első napján, hanem például az is, miként tesznek velünk jót a makrobiotikus ételek, miért fontos nyáron hűtő hatású, télen pedig melegítő hatású ételeket fogyasztani. Ez utóbbiról Sebestyén Szilvia, a Makrobiotika Intézet vezetője beszélt előadásában.
Mint Bálint Györgytől, a vasárnapig számtalan érdekes programmal kecsegtető fesztivál főszervezőjétől megtudtuk, az ökostrand minősítéshez hűen igyekeznek olyan technikai megoldásokat alkalmazni, melyeket az ide látogatók otthonukban is alkalmazhatnak. Ilyen például az iható fertőtlenítőszer, mely növényi kivonatból készülő gombaölő és antibakteriális hatású készítmény, mely a kórokozó sejtfalát tönkretéve tudja kifejteni fertőtelnítő hatását. Ivásra azért nem a legjobb, márcsak a keserű íze miatt sem, ám volt olyan Ázsiába utazó turista, aki ezzel a szerrel védekezett a bélfertőzés ellen.

A strandon egyébként számtalan alternatív meghajtású autóval is találkozhatnak a kilátogatók. Ilyen például az Indiában már tömeggyártásban készülő kis négykerekű, melyből már három és félezer suhan a világ útjain.  Hazai forgalmazója lapunknak elárulta, nyolc órányi konnektoros töltéssel nyolcvan kilométert képes megtenni.
A rendezvényen  részt vett az alternatív Nobel-díjjal jutalmazott Percy és Louise Schmeiser, akik  több éven át tartó küzdelembe keveredtek a Monsanto nevű géntechnikai óriáscéggel és végül kisemberként nyertek a céggel szemben.  Percy Schmeiser kijelentette: Ha nem akarunk rabszolgává válni saját földjeinken, meg kell akadályoznunk, hogy ránk kényszerítsék a génmódosított növényeket. Erre hívta fel a figyelmet a környezetvédő szervezetek és biogazdák meghívására hazánkba érkezett házaspár.
 Péntek kora délután leleplezték le Páhi Péter Új haverok című kiállítását: az alkotó kidobott kacatokból épített például disznó alakú pálinkalepárló berendezést vagy éppen kacsának tűnő kacsazsírkenő gépet, de a merészebbek egy fém hölgy melléből vörös- illetve fehérbort is szophattak...

Amit még láthatunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!