Rendbírsággal sújtotta a bíróság a Jobbik egyik országgyűlési képviselőjét

Sem a vádlott, sem a beidézett tanúk nem jelentek meg az úgynevezett Kuruc.info-per tárgyalásán a Székesfehérvári Városi Bíróságon pénteken; a tárgyalást elhalasztották, a per július 2-án folytatódik.

MTI

Százezer forint rendbírsággal sújtotta végzésében a Székesfehérvári Városi Bíróság a Jobbik egyik országgyűlési képviselőjét, mivel a szabályos idézés ellenére már második alkalommal nem jelent meg a tárgyaláson.
A végzés indoklásában Szűcs Zoltán bíró rámutatott: tanúkénti idézése esetén minden állampolgárnak kötelessége megjelenni a bíróság előtt, illetve magát előzetesen kimenteni. Mivel a megjelenés és az előzetes kimentés sem az első, sem a második esetben nem történt meg, a bíróság 100 ezer forint rendbírsággal sújtotta a tanúként idézett férfit.
A tárgyalás pénteki napján a vádlott - aki a vádirat szerint 2006-ban a Kuruc.info hírportál főszerkesztője volt - mellett a beidézett tanúk sem jelentek meg. A vádlott ügyvédje elmondta: a vádlott csütörtökön rosszul lett, s az erről szóló részletes orvosi igazolást nyolc napon belül bemutatja a bíróságon.
A tárgyalást elhalasztották, a per július 2-án folytatódik.
A vádlottat ötrendbeli személyes adattal való visszaélés, valamint két rendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségével vádolta meg az ügyészség.
A vád alapjául az szolgált, hogy a budapesti 2006 őszi zavargások idején, 2006. október 7-én, 16-án és azt követően több alkalommal, a Kuruc.info közzétette az ügyben eljáró bírák, ügyészek lakcímét, telefonszámát, s egyikük fényképét is, őket súlyosan sértő kijelentésekkel együtt. A portálon a bírákat és ügyészeket egyebek között vérbíráknak, jogtipró talárosoknak, hazaárulónak nevezték.
A per a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján került a Székesfehérvári Városi Bíróságra. A hírportálra 2006. októberében felkerültek miatt a budapesti II.-III. kerületi ügyészség vádat emelt a Kuruc.info főszerkesztője  - mint magánszemély -  ellen.
A vádiratot 2008 szeptemberében nyújtották be a fővárosi II.-III. kerületi bíróságra.
Azt követően a vádlott meghatalmazott védője tavaly februárban elfogultsági kifogást nyújtott be az ügy elbírálásából a Fővárosi Bíróság valamennyi tanácsának kizárására, amit valamennyi kerületi bíróság és a Fővárosi Bíróság kizárására pontosított. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla járt el.
Az ügy elsőfokú elbírálására a székesfehérvári városi-, a másodfokú eljárásra pedig a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!