Látogatóbarátabb lesz a fehérvári múzeum

Székesfehérvár - Komoly megújulás előtt áll a múzeum, hiszen uniós pályázaton nyert több mint 73 millió forintot. A pénz felhasználásáról tartottak pénteken sajtótájékoztatót.

Gábor Gina

A változás, a fejlődés elkerülhetetlen - mondta bevezetésképpen Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója, aki hangsúlyozta: a  múzeum mindent megtesz, hogy korszerűbbé váljon, jobban megismertesse értékeit  a látogatókkal. Minden korcsoportot szeretnének a múzeumba csábítani - de talán legfontosabb az iskolások, az óvodások meghódítása.

A múzeumnek rengeteg terve van, s a megújulás érdekében folyamatosan pályázik. Erről beszélt Elekes Szentágotai Enikő projektmenedzser, a megyei múzeumok igazgatóhelyettese. Azt is elmondta:  a  pályázatok ma arra ösztönzik az intézményeket, hogy  projektekben gondolkodjanak, s egy-egy feladat, probléma megoldásához az eddiginél tudatosabban tervezzék és szervezzék meg a munkájukat. Ehhez meg kellett tanulniuk pályázni is - tette hozzá. A jelek szerint ez nagyszerűen sikerült, hiszen az infrastruktúra-fejlesztéséhez 2008-ban kiírt uniós pályázatokon három megyei kiállítóhely is nyert! Ezen a pályázaton a gyermekközpontú múzeum kialakítására lehetett támogatást kapni. A dunaújvárosi  Intercisa múzeum új foglalkoztató terek kialakításához nyert 41 milló 390 ezer forintot, Szekesfehérváron pedig  ugyanerre a célra  az Országzászló téri épület kapott 33 millió 46 ezer forintot. A fehérvári múzeum Fő utcai épülete, az egykori rendház pedig igazi oktatómúzeummá  szeretne válni a 40 millió 433 ezer 965 forintos  támogatás jóvoltából... Elekes Szentágotai Enikő hozzátette: a fehérvári múzeumnak  2010-ben  is  van két sikeres pályázata  a látványos múzeum megteremtése érdekében...

Most főként arról esett szó: miként is válik majd gyerekbaráttá az Országzászló téri épület, amelyben tavaly nyílt meg az új, korszerű állandó néprajzi kiállítás, az Alfa program jóvoltából. Hári Krisztina művelődészervező  elmondta: az elnyert pénzből olyan tereket alakítanak ki, ami élménydúsabbá varázsolja  a múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Létrejön egy oktatóterem, mobil bútorokkal  és egy kiszolgáló helyiség, ahol lesz még kerámiaégető kemence is. A földszinten a kutatás, az informálódás virtuális pontjai alakulnak  ki, a második emeleti kiállítóteret konferenciák rendezésére is használhatóvá teszik.
Arról, hogy miként lesz az egykori  rendház épülete oktatómúzeum és  interaktív történelemórák színhelye, Nádorfi Gyabriella, a tudományos osztály vezetője beszélt. Az első emeleten például foglalkoztatótermet alakítanak ki, ami küllemében, felszereltségében is megújul. A múzeum Töredékek Fejér megye múltjából című tárlata  szakmai szempontból ma  is kiváló, ám most  korszerű  eszközökkel vonzóbbá varázsolják óvodások, iskolások, nyugdíjasok számára  egyaránt. LCD képernyő,  látványvitrin, speciális éremtároló  teszi majd igazi élménnyé a múzeumlátogatást. A vakok és gyengénlátók helyzetét könnyítik meg azzal, hogy az egyes termekben a műtárgyak tapintható  másolatait is elhelyezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!