Jótékonysági est a csángó magyarokért

Székesfehérvár - Május 17-én 18 órakor jótékonysági est helyszíne lesz a Szent István Művelődési Ház. A bevétellel a szervezők a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége oktatási programját támogatják.

Gábor Gina

Erről tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a szervezők, Posch Dániel  és Posch Ede, valamint a házigazda Szent István Művelődési Ház képviseletében Vida Krisztina.
Posch Dánielnek és Posch Edének régi szívügye a moldvai csángó magyarok támogatása, az ottani magyar nyelvű oktatás segítése. Két évvel ezelőtt a Vörösmarty Színházban már rendeztek ezzel a céllal egy emlékezetes jótékonysági estet.  A csütörtöki tájékoztatón kiderült: a mostani programnak is vannak már támogatói...  Posch Dániel öt-hat évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a moldvai csángó magyarok kultúrájával, amelynek sokszínűsége lenyűgözte. Olyannyira, hogy  könyvet írt Csángómagyarok Moldvában címmel. Ahogy elmondta: a világ egyik leghányatottabb sorsú, egyik legmagárahagyatottabb nemzeti kisebbségéről van szó, ezért szeretné ráirányítani a figyelmet a sorsukra. A kötet segíti az eligazodást  a csángók gazdag, rejtélyes gyökerű és mitikus elemekben bővelkedő világában... A Kárpátokon túl, Csángóföldön közel 250 ezer, magyar származású moldvai katolikus él, közülük még 62 ezren értik, beszélik a magyar nyelvet, azaz  az elzártság miatt  annak egy archaikus, ősi változatát.  Ezek a vendégszerető emberek nagy szegénységben élnek, és olyan közegben, ahol a nemzeti hovatartozás érzése befolyásolható: máig hatnak a román asszimilációs törekvések. Ezért fontos a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége oktatási programja. Ennek köszönhető, hogy  tanórán kívül, játékos foglalkozásokon 21 településen 1600 gyermek tanulhat anyanyelvén Moldvában. Ám további 15-20 - többségében magyar nyelvű - településen nincs erre lehetőségük a gyerekeknek.
Ezért van óriási szükség a jótékonysági estekre, az anyaországi  támogatásra. No meg azért is, hogy mi is jobban megismerhessük a csángó testvéreink  világát. Május 17-én Magyarfaluból érkeznek hozzánk hagyományőrző énekesek, táncosok, mesemondók, táncházas zenészek, hogy megmutassák nekünk kincseiket, de fellép a moldvai csángó népzenét játszó fehérvári Kákics együttes is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!