Veszélyes vezetékek, még az újabb házaknál is!

FMH - Az országos felmérés alapján valószínűsíthetően megyénkben is szinte minden második családi házban elavult, vagy szabálytalan kivitelezésű az elektromos hálózat.

Házi Péter

Egy nemrég elkészült, háromszáz családi házat érintő országos vizsgálat eredménye szerint a nemrég épültek közel felében, a régebbi házaknak pedig a hatvan százalékában van nem megfelelően kivitelezett vagy éppen elavult elektromos hálózat.
 - Tapasztalatom  szerint a legtöbb  probléma az ötvenes években épült, s még át nem alakított épület vezetékezésével van. Ráadásul, amíg régen csak egy tévé meg  a hűtőgép működött egy házban, addig az alumíniumvezetékek bírták a  terhelést, manapság viszont  annyi  gépet használunk, hogy a régi méretezés  már nem mindenütt bírja el a terhelést. Túlmelegedhetnek a vezetékek, s tüzet is okozhatnak - fogalmazott lapunk kérdésére Szigetiné László Erika villamosmérnök, aki szerint az idézett felmérés eredménye reális. Egy ház felújításánál nagyon sokan csak a nyílászárók cseréjére és a külső hőszigetelésre gondolnak, a falon belül viszont maradnak az alumínium vezetékek.
 
A felmérés legmegdöbbentőbb eredménye az öt évnél nem régebbi házakra vonatkozik. Eszerint a kivitelezők, vagy szándékos spórolásból vagy egyszerűen hozzá nem értésből rendszerint eltérnek a tervektől. Hiába írnak elő minőségi anyagokat a tervezők!
- Magam is találkoztam ellenőrzéskor olyan megoldással, hogy a vezetékeket átlósan vezették a falban. Ha valaki egy ilyen épületben akar mondjuk egy képszöget beverni, az életével játszik, ha  a kiszámíthatatlan hely miatt beleveri  a vezetékbe a szöget - tette hozzá Szigetiné László Erika. A szakember szerint több összetevője van a kialakult állapotnak: Az egyik, hogy jelenleg csak a harminc millió forintnál drágább épületek esetében kell villamos kiviteli tervet készíteni. Ennél olcsóbb  ház esetében a gyakorlatban elég az építési engedély mellé becsatolni az áramszolgáltató nyilatkozatát az energia biztosításáról, valamint egy rövid műleírást a szerelésről. Az építkezést elvileg a műszaki ellenőrnek kellene nyomon követnie, de az esetek többségében rosszul értelmezett spórolásból külön villamos műszaki ellenőrt nem alkalmaznak, hanem csak építészt. Családi háznál jó, ha villanyszerelő mester a kivitelező, de  az effektív munkát gyakran csak felügyelet nélküli szerelők végzik.  Nagyobb építkezéseknél is sokszor hiányzik a villamos műszaki vezető, ami pedig előírás. Így a gyakorlatban szinte teljes mértékben a szerelő tudásán és elhatározásán múlik, mit és hogyan szerel.
- A ház tulajdonosának, a megrendelőnek érdemes lefotóznia a készülő szerelést, ami kiinduló alap lehet egy esetleges vita esetére - tanácsolja a szakember, aki szerint az oktatásnak is lenne dolga, legalább alapszinten megtanítani a leendő felhasználókkal,  milyen veszélyekkel jár,  ha valaki mondjuk a réz vezetéket  összeköti az alumíniummal, esetleg összecsavarja a vezetékeket a kötési helyeken, vagy  rosszul biztosít le egy áramkört. Az épületek  műszaki átvételét pedig sokkal szigorúbb ellenőrzéshez kellene kötni. A  nem szakszerű kivitelezés, vagy a nagyobb profit érdekében történt tervváltoztatás tüzet, balesetet, de akár halált is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!