Spórolhat a gázárral, a mérőóra leolvasásával!

FMH-információ - Az Európai Fogyasztói Központ szerint többezer forintot is spórolhat a gázáron, aki március 31-éig lejelenti a mérőóraállást. A távhőt nem érinti az áremelés.

Törő Bálint

A kormány szóvivője egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy április 1-jén átlagosan tíz százalékkal emelkedik a gáz ára. Azóta az áremelés mértéke és jogossága politikai viták kereszttüzébe került. Morvay György, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója szerint azoknak, akik gázzal fűtenek, érdemes március 31-én leolvasniuk a gázmérőóra állását, s még aznap ezt írásban eljuttatni a gázszolgáltatóhoz. Ezzel elérhető, hogy a ténylegesen elfogyasztott gázt még az alacsonyabb áron számolják el. Akik átalányt fizetnek, azaz éves elszámolásban vannak, azok is kérhetnek elszámolást.

Mint Egyházi Nikoletta, az E-ON sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, a cég ellátási területén, a lakossági fogyasztók körében, a gázár emelés mértéke bruttó 8,8 százalék lesz. Az ügyfelek az  árváltozást megelőző, illetve az azt követő 15 napon belül kérhetik aktuális óraállásuk rögzítését. Ezt a fogyasztók  megtehetik e-mailben a [email protected] címen, illetve postai úton levélben vagy telefonon. A sajtószóvivő szerint az éves elszámolásban lévőket sem éri hátrány, az elszámoló számlájukban az ő esetükben is időarányosan, a fogyasztási jelleggörbe alapján osztják ketté a fogyasztást.
 Habár a bejelentett földgáz áremelés közvetlenül csak a hatósági áras fogyasztókat érinti, megkerestük az ügyben a Széphő Zrt-t is: azt kérdeztük, miként befolyásolja az áremelés a távhődíjakat. Ezzel kapcsolatban Fónad Csaba, a szolgáltató vezérigazgatója  elmondta,  a hőenergia termelője, a Fűtőerőmű Kft. a szabadpiacon vásárolja a távhő előállításához felhasznált gázt, így rá nem vonatkozik a hatósági áremelés. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a piaci gázár ne emelkedhetne. Jelenleg azonban nincs szó a fogyasztói távhődíjak emeléséről, s az idei fűtési szezonból hátralévő néhány hétben biztosan nem is lesz. Ehhez egyébként a cégnek először egy előterjesztést kellene kéne elküldenie a Magyar Energiahivatalnak, s ha az jóváhagyta az esetleges emelés mértékét, azt követően a városi közgyűlés, mint ármegállapító dönthetne az emelésről. Jelenleg  ez  nincs napirenden, de a közeljövőben a piaci földgáz árak alakulásának függvényében ezzel valószínűleg számolni kell.
Dunaújvárosban ugyancsak nincs napirenden a távhő árának emelése, mint ahogy Móron sem: 
- Nem tervezünk áremelést - válaszolt Braun Béla, a Mórhő Kft. gazdasági igazgatója kérdésünkre. Januártól Móron a szolgáltató már nem adja meg azt a hődíjkedvezményt, ami 2009 utolsó negyedévében még érvényben volt. Ezzel a lépésükkel jó előre fel kívántak készülni a gáz vilápiaci árának emelkedésre - minden jel szerint most ennek az idejét éljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!